Selvstændig

Selvstændig

Hvad skal der til for at blive sin egen chef, og leve som selvstændig eller freelancer?

Vi har samlet alt du skal vide for at komme i gang, svarer på de dumme (og de kloge) spørgsmål, og klæder dig på til at tage det første skridt som selvstændig.

Hvad er en selvstændig?

Når snakken falder på det selvstændige liv, er der nogle forskellige aspekter, der er værd at kigge på. For at være selvstændig – herunder freelancer – er mere end bare det modsatte af at være lønmodtager.

I Danmark har vi nemlig en tradition for at være lønmodtagere, og det forholder sig da også sådan i dag, at der mod mere end 2.750.000 lønmodtagere kun eksisterer omkring 200.000 selvstændige erhvervsdrivende.

Den officielle betegnelse for at være selvstændig, er at du har stiftet en virksomhed og/eller har bestemmende indflydelse i det selskab du arbejder i. Men når du er selvstændig bliver du pludselig din egen, og nogle gange også andres, chef.

Og det er den del vi synes der er lidt sjovere at kigge på – for én ting er den støvede definition af hvad en selvstændig er, en anden ting er hvordan virkeligheden på egne ben ser ud.

Som lønmodtager hjælper du i bund og grund med at tjene andre folks penge, til gengæld får du en hel del sikkerhed retur. Når du hopper ud i det selvstændige liv, siger du også farvel til den sikkerhed du kunne nyde godt af som lønmodtager.

Det store, og naturligvis meget lokkende skift, er hvordan du nu er kaptajn på båden, og selv kan skumme fløden.

Herunder afdækker vi skridt for skridt de forskellige aspekter af et liv i frihed, for der er selvfølgelig både gode og dårlige sider ved livet som sin egen chef.

Artikel

Hvad er freelancing egentlig?

Hvad er freelancing?

Artikel

Virksomheder du kan starte

små virksomheder du kan starte

Artikel

Livet som digital nomade

Sådan bliver du digital nomade

Start ud som selvstændig

Hvad kræver det at starte ud som selvstændig?

Når du starter motoren op med retning mod det frie, selvstændige liv, er der selvfølgelig nogle ting du skal have på plads, og nogle ting, der er rare at have på plads.

I bund og grund svinger pendulet mellem nice- og need to have også på baggrund af din egen risikoprofil. Er der regninger, der skal betales fra dag ét, eller kan du køre i en periode uden betalende kunder?

Først og fremmest kræver livet som selvstændig og freelancer en vis portion hustle.

Kunderne kommer sjældent dumpende ind ad døren med det samme du har sat “for hire” skiltet i dit vindue. De skal derfor jagtes benhårdt, og man skal i den grad kunne sluge et nej – og ikke tage det personligt.

Hvis man skifter gear fra at have været ansat, er en ting mange undervurderer, hvor mange repetitioner der skal til for at slå igennem.

Som lønmodtager har man ofte opgaver og målsætninger dikteret fra højere steder, og man skal ikke gå fra dør til dør og høre om der er noget du kan hjælpe med.

Det skal du derimod som din egen chef, og mange freelancere skubber de kolde kald foran sig, til gengæld for busy-work på egen forretning.

Som selvstændig skal du mane dit perfektionistiske gen i jorden, og turde shippe før du føler dig klar til det.

Hvad du skal have på plads som selvstændig:

Når du starter ud, er der et fundament, der skal være på plads.

Det mest basale inkluderer:

 • Juridisk fundament: her har du mulighed for at registrere dit eget CVR nummer, eller du kan være smart og drive din forretning gennem Factofly.
 • En defineret niche: specielt når du starter ud kan du ikke være alt for alle. En veldefineret niche vil hjælpe dig med at lande kunder.
 • En produktpakke: Giv dine kunder noget at sige ja til. Jo mere specifik du er, jo nemmere gør du det.
 • En portefølje: Kunder skal ofte have lidt hjælp til at se hvorfor du er den rigtige. En portefølje kan være en velpoleret hjemmeside, men det kan også være en samling af dit arbejde på en Notion side eller et Google Drive til en start.

Fordele og ulemper ved at være selvstændig

Livet som selvstændig er ikke altid store både ud for Capri’s kyst, der hænger dovent i vandoverfladen mens kokken forbereder frokosten under dæk.

Det har selvfølgelig sine fordele at være selvstændig, men før du springer ud i det frie liv, skal du også gøre dig overvejelserne, om hvorvidt du kan sluge de mindre glamourøse sider af den tilværelse.

Fordele og ulemper som selvstændig

 • Fleksibilitet & Frihed

 • Kontrol & Ejerskab

 • Større økonomisk upside

 • Læringsmuligheder

 • (Ofte) uafhængig af lokation

 • Forfølge din passion

 • Eventyr

 • Ansvar for dine succeser

 • Usikkerhed

 • Ensomhed

 • Økonomisk risiko

 • Startvanskeligheder

 • Administration

 • Lange arbejdstider

 • Skiftende marked og behov

 • Ansvar for dine fejltagelser

Opret gratis bruger

Vær selvstændig med Factofly

Gør ligesom mere end 5.000 freelancere, og brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

Artikel

Bliv freelance konsulent

Freelance konsulent

Artikel

Få succes som freelancer

Få succes som freelancer

Artikel

Listen over værksætternetværk

iværksætter netværk

Økonomi som selvstændig

Det økonomiske aspekt af det selvstændige liv, er hvad der afgør om du flyver eller falder.

Markedet er (på godt og ondt) ubarmhjertigt, og du får hurtigt signaler om hvorvidt du kan veksle din service til dollars, eller du må gå tomhændet hjem.

Når man befinder sig i honeymoon fasen, specielt som førstegangs-freelancer, kan man have en tendens til at være en anelse naiv omkring hvor let flowet af penge vil strømme.

Du behøver ikke entrere med store regnskabsløsninger fra dag ét, men sørg for at holde et vågent øje på finanserne: hvad koster en ny kunde reelt set, hvor meget ryger ud og ind af kassen, og hvad er tilbage i cool cash?

Starter du ud alene på fuld tid, så anbefaler vi en økonomisk buffer, der kan dække dine udgifter op til mellem 3 og 9 måneder. Den faktiske periode afhænger selvfølgelig af din risikovillighed.

Når der er kunder i nettet, skal du også kunne tage dig betalt, og specielt hvis du arbejder med erhvervskunder, behøver du ikke tænke i smidige integrerede betalingsløsninger fra start.

En god gammeldags faktura gør arbejdet her, og når du lige er startet har du også mulighed for at fakturere uden CVR nummer.

(Du kan for øvrigt fange en gratis fakturaskabelon lige her.)

Når du skal fakturere som selvstændig for første gang, er der nogle regler, du skal være opmærksom på, for at sikre det hele bliver gjort efter bogen:

 1. Momsregistrering: Hvis din omsætning overstiger 50.000 kroner på et år, skal du momsregistreres. Dette betyder, at du skal opkræve moms af dine kunder og selvfølgelig indberette den. 🔥Pro tip: I stedet for at bøvle med et CVR nummer og momsindberetning, kan du nemt og bekvemt fakturere igennem Factofly.
 2. Fakturaens indhold: En faktura skal som minimum indeholde: fakturanummer, fakturadato, sælgers navn/adresse/CVR-nummer, købers navn/adresse, en beskrivelse af det solgte produkt eller ydelse, prisen uden moms, momsen og den samlede pris inkl. moms.
 3. Betalingsbetingelser: Det er vigtigt at angive betalingsbetingelserne klart, f.eks. betalingsfristen. Ifølge renteloven har kunden 30 dage til at betale en faktura, medmindre andet er aftalt.
 4. Gem kopier: Det er vigtigt at opbevare kopier af alle udstedte fakturaer i mindst 5 år i overensstemmelse med bogføringsloven.
 5. Fakturering til udlandet: Hvis du fakturerer kunder uden for Danmark, skal du være opmærksom på reglerne for moms inden for EU og i tredjelande. Alt afhængigt af din kunde, og det arbejde du har leveret kan der være nogle særlige regler for, hvordan og om der skal opkræves moms.
 6. Følg op på ubetalte fakturaer: Sørg for at have en procedure for opfølgning på ubetalte fakturaer. Dette kan inkludere påmindelser og i sidste ende inddrivelse gennem inkasso.
 7. Opdatering af information: Hvis dine virksomhedsoplysninger ændrer sig (f.eks. adresse eller bankoplysninger), skal du sikre, at du også får opdateret dine fakturaer.

Du kan selvfølgelig også spare dig selv alt besværet ved at oprette en gratis profil hos Factofly, og sende dine fakturaer den vej igennem.

Vi klarer hovedpinen for dig, så du kan fokusere på at gøre det du er bedst til.

Budgettering

Du behøver ikke står med en revisor-grad for at køre et stramt budget, men gør dig selv en stor tjeneste ved at sætte dig ind i det helt basale. Ja faktisk er budgettering en ret så essentiel øvelse, for at have fuldt overblik over din forretning, og hjælper dig til at holde styr på dine indtægter og udgifter.

Der findes naturligvis forskellig software du kan købe dig til. Er du bare en anelse ferm, kan et ganske almindeligt Google Sheet også gøre det til en start, så du har et overblik over fremtidige indtægter, faste og variable omkostninger, og kan lægge en strategi for at håndtere over- og underskud i forretningen.

Artikel

Sådan lægger du et budget

freelancer budget

Artikel

Bedste freelance budgetværktøjer

bedste budgetværktøj til freelancere
Opret gratis bruger

Vær selvstændig med Factofly

Factofly er en platform designet til at støtte selvstændige med værktøjer, ressourcer og netværk, der gør det nemmere at drive virksomhed. Bliv en del af vores community, og lad os hjælpe dig med at trives som selvstændig.

Opret gratis bruger