Sådan bliver du digital nomade
Del artiklen!
Af 8,5 min læsetidSidst opdateret: 28. februar 2023

Sådan kommer du ud over Danmarks grænser som digital nomade

Skal man være midt i 20’erne og alt for tech-savvy for at lykkes som digital nomade? Nej, det skal man ikke. Hvis du kan levere din ydelse online, kan du i princippet kombinere din freelance business med livet som digital nomade. Og det kan se ud på rigtig mange måder.

Vi har lavet en guide til dig som overvejer at springe ud i det. Du får styr på hvad en digital nomade er for noget og hvordan man bliver det. Du får indblik i fordele og ulemper ved den mobile livsstil, og en række gode tips til at overleve og trives som nomade i en moderne verden. 

Lad os starte med at få begreberne på plads. De fleste har hørt om digitale nomader og har en fornemmelse af, hvad det vil sige, men hvad betyder ordene egentlig?

Hvad er en digital nomade?

At være ‘digital’ er ikke så mystisk. Det er, hvad det lyder til at være. Du arbejder online og bruger digitale redskaber som fx laptop eller smartphone til at udføre dit arbejde. Sådan er der mange af os, der arbejder. Også selvom vi møder ind på det samme kontor hver dag kl. 9.

Ordet ‘nomade’ er et ældre udtryk, som dækker over folk, der ikke har et fast bosted, men flytter sig fra sted til sted, ofte med det formål at finde mere mad, nye græsgange og bedre klima. Oprindeligt har den form for flydende livsstil altså handlet om overlevelse.

I dag er vi mere priviligerede og kan tilvælge livet som digital nomade. Nu handler det mere om at have muligheden eller friheden til at flytte sig uden at miste sit levebrød.

En moderne digital nomade er altså en person, der ikke er afhængig af en geografisk placering for at udføre sit (digitale) arbejde, men har frihed til at rejse rundt og i højere grad arbejde på egne betingelser. 

Men det er ikke nødvendigvis det at rejse, der driver dig. Bare det at arbejde uafhængigt af bopæl. Fleksibiliteten og friheden til at rejse, når lysten melder sig. Arbejdet kan i princippet sagtens foregå fra den samme udenlandske base, så længe du har et visum, der dækker dig ind.

Hvordan bliver jeg digital nomade?

Når du gerne vil jagte drømmen som digital nomade, skal du enten have styr på din freelance forretning først, eller være klar på at skulle løbe den op fra en hængekøje eller bjergtop. Sidstnævnte kræver en større buffer-opsparing, så du har ro og fokus til at få skibet i søen.

Start derfor en opsparing og lav et budget. Det giver en vis sikkerhed i starten, hvis du kan drage ud med lidt penge på lommen. Du har noget at leve af, mens du etablerer dig arbejdsmæssigt som digital nomade, og måske også lidt penge at brænde af på oplevelser undervejs.

Næste skridt er at finde ud af, hvor du vil rejse hen og hvordan du vil tjene penge undervejs.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger

De bedste destinationer for digitale nomader

Som digital nomade er verden din legeplads. Men der findes alligevel steder, som er mere oplagte at relokere til end andre.

Nomadlist.com giver et godt overblik over destinationer for digitale nomader. Her kan du søge på lande og filtrere på leveomkostninger, internet, oplevelser, sikkerhed og meget mere. 

Her er 3 ting, du med fordel kan undersøge, når du vælger destination:

1. Er der gode steder, du kan arbejde?

Fx caféer med adgang til internet eller co-working spaces sammen med andre digitale nomader, hvis du har planer om at blive hængende på en destination i længere tid. Tjek fx tropicalnomad.org, som faciliterer
co-working spaces for digitale nomader på den populære vulkanø Bali.

2. Hvordan er klimaet og hvad foretrækker du?

De fleste forbinder det digitale nomadeliv med varme himmelstrøg, men du kan også arbejde remote fra nordiske lande som fx Norge, hvor især øen
Svalbard er attraktiv for digitale nomader. Her kan du helt exceptionelt få et digital nomad visa med livslang varighed.

3. Leveomkostninger og mulighed for oplevelser.

Der findes mange steder i verden, hvor leveomkostningerne er lavere end i Danmark. Rejser du til Asien er der gode chancer for, at du kan leve billigt og få råd til flere oplevelser. Er du indstillet på at bo hos private, kan du formentlig gøre det meget billigt. Alternativt kan du tjekke denne guide til Airbnb for nybegyndere.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger

Hvordan tjener man penge som digital nomade?

Penge skal der til. Har du en online freelance business, er det helt oplagt at tage den med ud i verden en tur.

Mangler du inspiration? Tjek op på de mest efterspurgte freelance kompetencer i 2022. Måske er der noget, der matcher dine evner og kompetencer. 

Eksempler på oplagte freelance jobs for digitale nomader kan være:

 • Alt med tekst (copywriter, redaktør, oversætter, korrekturlæser)
 • Medierelaterede jobs (fotograf, journalist, podcasting)
 • Noget med økonomi (bogholder, revisor, annoncører)
 • IT og design (programmering, udvikling, web design)
 • Konsulentarbejde (remote undervisning, online kurser, rådgivning)
 • Digital Marketing

… for blot at nævne nogle af de mest populære kategorier. 

Du kan også søge freelance jobs på:

Eller du kan starte din egen virksomhed, som du kan tage med ud i verden. Se fx listen her med 17 små virksomheder du kan starte, hvoraf langt de fleste er som skabt til det digitale nomadeliv.

Tænk i passive indtægter og “rugbrøds-produkter”

Kan du allerede nu begynde at generere en passiv indkomst, er du sikret en løbende indtægt ved siden af freelance indtægten, som kan variere, alt efter hvordan dit setup ser ud.

Begrebet ‘passiv indkomst’ er selvfølgelig optimistisk. Helt passivt er det jo ikke. Men idéen er, at du laver arbejdet én gang og tjener penge på det igen og igen. Smart er det ihvertfald.

Affiliate marketing er en oplagt mulighed. Et godt eksempel på et projekt der genererer passiv indkomst er Men’s Venture: En blog med et nicheemne (på engelsk), hvor der er et stort publikum, som leder efter svar på spørgsmål relateret til emnet. Bliver du god til det, kan du endda gøre det til din primære indtægtskilde og leve af affiliate og annonceindtægter. 

At skabe en indtægtskilde, der er noget nær passiv kræver meget aktiv involvering, og tager en rum tid at bygge op. 

Når du sælger dig selv online – uanset om du sidder i New York eller i Næstved – kan du med fordel tænke i at udvikle et såkaldt rugbrøds-produkt. Det kan være et kursus, en e-book eller lignende, som du sammensætter én gang og kan sælge igen og igen.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger

Du skal have et digital nomad visa

Måske har du allerede nu en idé om, hvor du gerne vil rejse hen og hvordan du vil tjene penge undervejs. Men inden du drager ud i den store verden, skal du have styr på praktiske ting som fx visum og forsikringer.

Mange rejser på et turistvisum, men det rækker ikke helt, når du vil arbejde remote fra udlandet. Du skal have fat i et nomad visa, som giver dig lov til at rejse og arbejde som digital nomade i en længere periode. Det er der heldigvis flere og flere lande, som tilbyder.

Visaguide.world har samlet en liste med lande der tilbyder nomad visa. Guiden leder dig også trygt igennem processen med at søge dit visum.

For at kvalificere dig til et nomad visa, skal du typisk have en arbejdsgiver i et andet land end der, hvor du vil relokere til, arbejde som freelancer eller have din egen virksomhed, som du kan drive online uafhængigt af bopæl.

De vilkår du får tilbudt som digital nomade varierer fra land til land. Freelancermap.com giver et godt overblik over lande med favorable deals for digitale nomader

Vi kommer ikke udenom Bali, som er en topfavorit for digitale nomader. Naturen er skøn og leveomkostningerne er lave. Og så har Bali netop introduceret et skattefrit nomad visa, som tillader udlændinge at bo og arbejde remote i landet i op til 5 år. Det er ret lækre vilkår for en digital nomade.

Få styr på skat og forsikring

Hvis du rejser meget fra sted til sted og har en virksomhed eller en arbejdsgiver i Danmark, giver det bedst mening at betale dansk skat. Har du mange danske kunder, kan det også øge trygheden for dem, at din virksomhed er registreret i Danmark. Læs her hvordan du betaler skat som freelancer.

Du skal dog lige huske at informere banken om dine rejseplaner. Det kan være bøvlet at administrere sin økonomi på farten, så det er vigtigt at have banken med på sidelinjen. Du vil jo gerne have adgang til dine midler i banken, uanset hvor i verden du befinder dig. 

Sygdom, uheld og ulykker kan hurtigt sætte en stopper for dit nomade-eventyr, hvis du ikke har forsikringerne i orden. Nogle forsikringsselskaber har sygeforsikringsmuligheder specifikt for digitale nomader. 

Tjek op på hvordan dit nuværende forsikringsselskab dækker dig. Er du utilstrækkeligt dækket, kan du finde råd og vejledning på rejsebloggen Nordombord, der sammenligner nogle af de bedste rejseforsikringer til længere rejser.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger
Sådan bliver du digital nomade
Af 8,5 min læsetidSidst opdateret: 28. februar 2023

Sådan kommer du ud over Danmarks grænser som digital nomade

Skal man være midt i 20’erne og alt for tech-savvy for at lykkes som digital nomade? Nej, det skal man ikke. Hvis du kan levere din ydelse online, kan du i princippet kombinere din freelance business med livet som digital nomade. Og det kan se ud på rigtig mange måder.

Vi har lavet en guide til dig som overvejer at springe ud i det. Du får styr på hvad en digital nomade er for noget og hvordan man bliver det. Du får indblik i fordele og ulemper ved den mobile livsstil, og en række gode tips til at overleve og trives som nomade i en moderne verden. 

Lad os starte med at få begreberne på plads. De fleste har hørt om digitale nomader og har en fornemmelse af, hvad det vil sige, men hvad betyder ordene egentlig?

Hvad er en digital nomade?

At være ‘digital’ er ikke så mystisk. Det er, hvad det lyder til at være. Du arbejder online og bruger digitale redskaber som fx laptop eller smartphone til at udføre dit arbejde. Sådan er der mange af os, der arbejder. Også selvom vi møder ind på det samme kontor hver dag kl. 9.

Ordet ‘nomade’ er et ældre udtryk, som dækker over folk, der ikke har et fast bosted, men flytter sig fra sted til sted, ofte med det formål at finde mere mad, nye græsgange og bedre klima. Oprindeligt har den form for flydende livsstil altså handlet om overlevelse.

I dag er vi mere priviligerede og kan tilvælge livet som digital nomade. Nu handler det mere om at have muligheden eller friheden til at flytte sig uden at miste sit levebrød.

En moderne digital nomade er altså en person, der ikke er afhængig af en geografisk placering for at udføre sit (digitale) arbejde, men har frihed til at rejse rundt og i højere grad arbejde på egne betingelser. 

Men det er ikke nødvendigvis det at rejse, der driver dig. Bare det at arbejde uafhængigt af bopæl. Fleksibiliteten og friheden til at rejse, når lysten melder sig. Arbejdet kan i princippet sagtens foregå fra den samme udenlandske base, så længe du har et visum, der dækker dig ind.

Hvordan bliver jeg digital nomade?

Når du gerne vil jagte drømmen som digital nomade, skal du enten have styr på din freelance forretning først, eller være klar på at skulle løbe den op fra en hængekøje eller bjergtop. Sidstnævnte kræver en større buffer-opsparing, så du har ro og fokus til at få skibet i søen.

Start derfor en opsparing og lav et budget. Det giver en vis sikkerhed i starten, hvis du kan drage ud med lidt penge på lommen. Du har noget at leve af, mens du etablerer dig arbejdsmæssigt som digital nomade, og måske også lidt penge at brænde af på oplevelser undervejs.

Næste skridt er at finde ud af, hvor du vil rejse hen og hvordan du vil tjene penge undervejs.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger

De bedste destinationer for digitale nomader

Som digital nomade er verden din legeplads. Men der findes alligevel steder, som er mere oplagte at relokere til end andre.

Nomadlist.com giver et godt overblik over destinationer for digitale nomader. Her kan du søge på lande og filtrere på leveomkostninger, internet, oplevelser, sikkerhed og meget mere. 

Her er 3 ting, du med fordel kan undersøge, når du vælger destination:

1. Er der gode steder, du kan arbejde?

Fx caféer med adgang til internet eller co-working spaces sammen med andre digitale nomader, hvis du har planer om at blive hængende på en destination i længere tid. Tjek fx tropicalnomad.org, som faciliterer
co-working spaces for digitale nomader på den populære vulkanø Bali.

2. Hvordan er klimaet og hvad foretrækker du?

De fleste forbinder det digitale nomadeliv med varme himmelstrøg, men du kan også arbejde remote fra nordiske lande som fx Norge, hvor især øen
Svalbard er attraktiv for digitale nomader. Her kan du helt exceptionelt få et digital nomad visa med livslang varighed.

3. Leveomkostninger og mulighed for oplevelser.

Der findes mange steder i verden, hvor leveomkostningerne er lavere end i Danmark. Rejser du til Asien er der gode chancer for, at du kan leve billigt og få råd til flere oplevelser. Er du indstillet på at bo hos private, kan du formentlig gøre det meget billigt. Alternativt kan du tjekke denne guide til Airbnb for nybegyndere.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger

Hvordan tjener man penge som digital nomade?

Penge skal der til. Har du en online freelance business, er det helt oplagt at tage den med ud i verden en tur.

Mangler du inspiration? Tjek op på de mest efterspurgte freelance kompetencer i 2022. Måske er der noget, der matcher dine evner og kompetencer. 

Eksempler på oplagte freelance jobs for digitale nomader kan være:

 • Alt med tekst (copywriter, redaktør, oversætter, korrekturlæser)
 • Medierelaterede jobs (fotograf, journalist, podcasting)
 • Noget med økonomi (bogholder, revisor, annoncører)
 • IT og design (programmering, udvikling, web design)
 • Konsulentarbejde (remote undervisning, online kurser, rådgivning)
 • Digital Marketing

… for blot at nævne nogle af de mest populære kategorier. 

Du kan også søge freelance jobs på:

Eller du kan starte din egen virksomhed, som du kan tage med ud i verden. Se fx listen her med 17 små virksomheder du kan starte, hvoraf langt de fleste er som skabt til det digitale nomadeliv.

Tænk i passive indtægter og “rugbrøds-produkter”

Kan du allerede nu begynde at generere en passiv indkomst, er du sikret en løbende indtægt ved siden af freelance indtægten, som kan variere, alt efter hvordan dit setup ser ud.

Begrebet ‘passiv indkomst’ er selvfølgelig optimistisk. Helt passivt er det jo ikke. Men idéen er, at du laver arbejdet én gang og tjener penge på det igen og igen. Smart er det ihvertfald.

Affiliate marketing er en oplagt mulighed. Et godt eksempel på et projekt der genererer passiv indkomst er Men’s Venture: En blog med et nicheemne (på engelsk), hvor der er et stort publikum, som leder efter svar på spørgsmål relateret til emnet. Bliver du god til det, kan du endda gøre det til din primære indtægtskilde og leve af affiliate og annonceindtægter. 

At skabe en indtægtskilde, der er noget nær passiv kræver meget aktiv involvering, og tager en rum tid at bygge op. 

Når du sælger dig selv online – uanset om du sidder i New York eller i Næstved – kan du med fordel tænke i at udvikle et såkaldt rugbrøds-produkt. Det kan være et kursus, en e-book eller lignende, som du sammensætter én gang og kan sælge igen og igen.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger

Du skal have et digital nomad visa

Måske har du allerede nu en idé om, hvor du gerne vil rejse hen og hvordan du vil tjene penge undervejs. Men inden du drager ud i den store verden, skal du have styr på praktiske ting som fx visum og forsikringer.

Mange rejser på et turistvisum, men det rækker ikke helt, når du vil arbejde remote fra udlandet. Du skal have fat i et nomad visa, som giver dig lov til at rejse og arbejde som digital nomade i en længere periode. Det er der heldigvis flere og flere lande, som tilbyder.

Visaguide.world har samlet en liste med lande der tilbyder nomad visa. Guiden leder dig også trygt igennem processen med at søge dit visum.

For at kvalificere dig til et nomad visa, skal du typisk have en arbejdsgiver i et andet land end der, hvor du vil relokere til, arbejde som freelancer eller have din egen virksomhed, som du kan drive online uafhængigt af bopæl.

De vilkår du får tilbudt som digital nomade varierer fra land til land. Freelancermap.com giver et godt overblik over lande med favorable deals for digitale nomader

Vi kommer ikke udenom Bali, som er en topfavorit for digitale nomader. Naturen er skøn og leveomkostningerne er lave. Og så har Bali netop introduceret et skattefrit nomad visa, som tillader udlændinge at bo og arbejde remote i landet i op til 5 år. Det er ret lækre vilkår for en digital nomade.

Få styr på skat og forsikring

Hvis du rejser meget fra sted til sted og har en virksomhed eller en arbejdsgiver i Danmark, giver det bedst mening at betale dansk skat. Har du mange danske kunder, kan det også øge trygheden for dem, at din virksomhed er registreret i Danmark. Læs her hvordan du betaler skat som freelancer.

Du skal dog lige huske at informere banken om dine rejseplaner. Det kan være bøvlet at administrere sin økonomi på farten, så det er vigtigt at have banken med på sidelinjen. Du vil jo gerne have adgang til dine midler i banken, uanset hvor i verden du befinder dig. 

Sygdom, uheld og ulykker kan hurtigt sætte en stopper for dit nomade-eventyr, hvis du ikke har forsikringerne i orden. Nogle forsikringsselskaber har sygeforsikringsmuligheder specifikt for digitale nomader. 

Tjek op på hvordan dit nuværende forsikringsselskab dækker dig. Er du utilstrækkeligt dækket, kan du finde råd og vejledning på rejsebloggen Nordombord, der sammenligner nogle af de bedste rejseforsikringer til længere rejser.

Opret gratis bruger

Vær digital nomade med Factofly

Brug Factofly til at tage dig betalt og fakturere uden eget selskab. Din perfekte partner, når du forfølge et drømmen om et friere liv.

Opret gratis bruger