Hvad er ulemperne som selvstændig?

Livet som selvstændig bringer mange fordele med sig såsom en langt større frihed, fleksibilitet og selvbestemmelse. 

Men som med alt andet her livet, er der også en bagside af medaljen, hvor nogle selvstændige oplever ulemper eller udfordringer. 

I denne artikel vil vi derfor se nærmere på de potentielle faldgruber ved at være selvstændig, og give dig nogle tips til at navigere og overkomme de udfordringer der kan følge med.

En selvstændig erhvervsdrivende betegnes som en person, der driver egen virksomhed og derfor er selvforsørgende. I modsætning til f.eks. lønmodtagere arbejder en selvstændig ikke for en arbejdsgiver og har derfor oftest en større fleksibilitet og selvbestemmelse samt flere andre fordele, som vi vil komme nærmere ind på i denne artikel.

En selvstændig freelancer betegnes oftest som en selvstændig erhvervsdrivende, der løser både store og små opgaver for andre virksomheder. Dette er oftest B2B, og man bliver altså ikke ansat som selvstændig freelancer, men bliver i stedet hyret ind på forskellige opgaver hos virksomheder, hvor virksomheder køber freelancerens ydelser.

ulemper som selvstændig

Hvad er ulemperne som selvstændig?

At være selvstændig kan være berigende, og der følger en masse fordele og goder med, hvis man får opbygget en stabil og stærk forretning. 

Men der er også klare udfordringer ved livet som selvstændig. Har man først forelsket sig i tanken om det frie liv, kan man nemt have tendens til at undervurdere de mindre glamourøse sider af den tilværelse. 

Herunder kan du læse vores bud på nogle af de mest udbredte ulemper ved at være selvstændig.

(Læs også her, hvad fordelene ved at være selvstændig kan være.)

Kompleks regnskabsføring

Der er unægteligt et større regnskab, som følger med det at være selvstændig. 

Medmindre du bare er helt vild med bogføring og tal, vil det højst sandsynligt være noget, der trækker den selvstændige oplevelse gevaldigt ned. Som selvstændig er det din egen opgave at holde styr på både indtægter og udgifter, skat, moms, fradrag, kørselsfradrag og fakturering. 

Der er mange regler at sætte sig ind i, og bogføring og regnskab kan hurtigt blive til mange ubetalte arbejdstimer. Ja faktisk så bruger en fuldtidsfreelancer i gennemsnit 13.6 timer om måneden på administration. 

Man kan dog vælge at outsource opgaven til en revisor, hvor et bogføringsprogram også vil være en god hjælp. Med mindre du har rigtig gode kontakter, tager de sig selvfølgelig også betalt. 

👋 Pro tip: Flere og flere selvstændige læner sig op ad smartere måder at drive deres forretning på. Heriblandt er Factofly også et populært valg, for at kunne bruge tiden på forretningen, og ikke skulle håndtere diverse regnskabstekniske manøvrer.

🥶

💸

Ansvar for skattebetaling

Når man arbejder som lønmodtager, vil skatten automatisk blive indberettet af arbejdsgiveren. 

Som selvstændig har du ansvaret for at indberette skatten korrekt – hvilket også kræver, at du får bogført og beregnet alt til punkt og prikke. 

Skatteindberetning kan være endnu en tidskrævende opgave, hvor fejl kan føre til bøder og i sidste ende forbud mod at drive et CVR nummer i en periode.

Factofly hjælper dig naturligvis også med at holde styr på denne del. Se mere om fordelene ved Factofly her.

Tidsforbrug på administration

Som ovennævnte antyder, vil der uundgåeligt gå en masse tid med administration. Udover regnskab og skatteindberetninger kan administration være helt basale ting, som at svare på kundehenvendelser, opdatere hjemmesiden eller andre markedsføringsopgaver i virksomheden. “Ting” der desværre ikke kan faktureres til nogle kunder. 

Tid brugt på administration er nemlig tid, der potentielt kunne være brugt på at generere indkomst i stedet. 

Administration er derfor noget, der kan være særligt frustrerende, da de fleste selvstændige har valgt branchen pga. passion for arbejdet og ikke for at sidde med administration.

🌪

Sene betalinger

Som selvstændig kan man opleve forsinkede eller manglende betalinger fra kunder. Selvom langt de fleste kunder er gode til at betale til tiden, sker det, at nogle kunder ikke får betalt. Dette kan påvirke din omsætning og løn, så hele dit økonomiske fundament bliver mere usikkert.

En svingende og usikker økonomi og potentielt ikke at kunne betale sine regninger er noget, der stresser de fleste. Derfor er forsinkede eller manglende betalinger en stor ulempe ved hverdagen som selvstændig.

Udover at stirre på en ubetalt faktura, kan selve inddrivelsen også være lidt af en tidsrøver.

Sørg derfor for, at du har papir på arbejdet (du kan finde en kontraktskabelon her), hvor betalingsbetingelserne for jeres samarbejde også fremgår. 

Inddrivelse

Som også nævnt i ovenstående punkt, vil du, hvis en kunde ikke betaler fakturaen, selv skulle stå for inddrivelse af den manglende betaling. Det er både en tidskrævende og unødigt stressende proces.

Hvis du derimod bruger Factofly, slipper du for selv at stå for inddrivelsen af betalingen. Hos Factofly får du dine penge udbetalt uanset, og vi sørger derefter for at få pengene i hus fra dine kunder. Det gør vi ved først at sende en rykker, og hvis kunden fortsat ikke betaler, står vi klar til at tage sagen hele vejen til fogedretten. Det går dog sjældent så galt.

Med Factofly er du altså sikret din betaling, mens vi selvfølgelig samtidigt har fuld forståelse for pleje og vedligeholdelse af kunderelationen.

🗜

🎈

Fluktererende indkomst

En svingende og fluktuerende indkomst som selvstændig, er og bliver en stressbold. Det behøver dog ikke være tilfældet for alle selvstændige, og derfor er det vigtigt at have fokus på at opbygge en sikker og stabil forretning med god risikostyring.

Det er dog uundgåeligt noget, som mange selvstændige oplever. En svingende indkomst gør det derfor også sværere at lægge budget og planlægge fremad, hvilket kan gå udover din løn og mængden af de faste udgifter, du vælger at have.

Et rigtig godt far-råd fra vores side, er at have en økonomisk buffer på mellem 3 og 6 måneder. Det hjælper dig både igennem en freelance dry spell, og giver dig også en ballast til at have arrogancen til at sige nej til kunder, der ikke passer ind i din forretning.

Mangel på sygeforsikring og pension

Som lønmodtager er der automatisk styr på både sygeforsikring og pension

Som selvstændig er sagen en anden, og det er noget, du selv skal sørge for. Det kan kræve lidt at sætte sig ind i forskellige forsikringer og at få styr på din egen pensionsordning, som du derudover skal huske at indbetale til hver måned.

🏥

🏝

Ingen betalt ferie

Som lønmodtager er man vant til betalt ferie og udbetalte feriepenge, men som selvstændig skal du selv sørge for, at du har råd til at holde ferie. 

Det er vigtigt at have tid til at koble helt fra og få slappet af, hvis du fortsat skal holde gang i forretningen. Det kræver selvdisciplin at spare sammen til ferie og rent faktisk at holde fri, når du har fri. 

For nogle selvstændige kan det føre til et pres, hvor de ender med aldrig at holde rigtigt fri eller mangler penge til regningerne, når de har holdt ferie.

Din pris skal derfor også reflektere, at der skal være plads til ferie. Og det ved din kunde for øvrigt også godt. Tommelfingerreglen er en timepris, der er 2,5 gange højere end hvad din timepris i en fast stilling ville være. 

Specielt som kreativ kræver det lidt øvelse at få opbygget nogle sunde finansielle vaner, så man ikke føler man lever fra hånden til munden.  

Tips til at være en succesfuld freelancer

At blive en succesfuld freelancer kræver, at du kan (og vil) wrestle med de udfordringer, der kommer din vej. 

Man kan ikke planlægge sig ud af det hele, men hvis du har de største ulemper som selvstændig i baghovedet, kan du i hvert fald have tænkt nogle scenarier igennem, så du ikke bliver taget på sengen.

Den selvstændige verden er benhård, og for at trives – fremfor blot at overleve – kræver disciplin, hustle og oftest også  et stærkt netværk

Her har vi samlet nogle tips, der kan hjælpe dig med at overkomme de mest almindelige ulemper i freelance-verdenen:

Lav klare kontrakter:

Denne del er vigtig for at undgå misforståelser mellem dig og dine kunder. Ved at have detaljerede og tydelige kontrakter vil både du og din kunde have de samme forventninger til projektet, tidsrammen, betalingsbetingelser og andre vigtige detaljer.

Opbyg en stabil (og divers) kundebase:

Hvis du gerne vil have en stabil økonomi og omsætning, er det en god idé at opbygge en stabil kundebase. Det kan du gøre ved at variere din type af kunder og have fokus på en base af faste/længerevarende projekter. 

Hertil bør du også undgå at binde dig til større projekter, f.eks. at give 30 timer pr. uge til samme projekt. Hvis et større projekt pludselig ophører, vil du nemlig stå tilbage med et stort tab i din omsætning på én gang.

Invester i din egen udvikling:

Freelance-markedet er i konstant udvikling og med den voksende konkurrence, kan det godt betale sig at investere i faglig udvikling. Med den nyeste viden på området og kursusbeviser sikrer du, at du kan levere en god kvalitet. Derudover vil du også nemmere have mulighed for at hæve dine priser.

Udvid dit netværk:

Ved at deltage i faglige events, konferencer og online fora kan du møde ligesindede freelancere, hvilket kan føre til nye muligheder og samarbejder. Et stærkt netværk kan være din mest værdifulde ressource som freelancer.

Administrer din tid effektivt:

Som selvstændig styrer du selv din tidsplan, så det er vigtigt at have et godt overblik over dit tidsforbrug. Brug evt. tidsregistreringsværktøjer eller administrationsværktøjer til at holde styr på dine projekter og vær sikker på, at du overholder deadlines.

Hav overblik over din økonomi:

Læg et budget, hav styr på fakturering og regnskab. Som selvstændig freelancer er det vigtigt at have et overblik over din udbetalte løn, tage hånd om økonomien og sikre, at forretningen kører, som den skal. Det kan også være opsparing til skatterater, moms og en buffer til måneder med mindre indkomst. Dette har vi hos Factofly også skabeloner til, og vi kan hjælpe dig med dette gennem vores platform.

Vær bevidst om din værdi:

Det er vigtigt at kende sin værdi som freelancer. Dette hænger også tæt sammen med troen på dig selv, på det du kan levere og dit mindset – vær derfor ikke bange for at forhandle om din pris og stå fast ved det, du ved, du er værd. 

At sætte klare grænser og holde dig til din værdi, vil hjælpe med at opretholde en profitabel freelance-forretning.

Tag hånd om dit velbefindende:

Livet som selvstændig kan være uforudsigeligt og omskifteligt, så husk at sætte tid af til dig selv. Det er vigtigt at tage pauser, spise sundt, motionere og holde fast i en stabil hverdagsrutine – din forretning og indkomst afhænger af at du fungerer.

At trives som selvstændig freelancer betyder altså ikke kun, at du leverer et godt stykke arbejde til dine kunder. Det betyder også, at du trives i din forretning, og kan få både hverdagen og økonomien til at hænge sammen.

Bliv en del af Factofly og gør det nemmere at være selvstændig!

Når du bliver en del af Factofly, får du adgang til værktøjer og ressourcer, der gør det langt nemmere at håndtere de ulemper og udfordringer, der kan være ved livet som selvstændig. Hos os kan du blive en del af et fællesskab, der støtter dig i din karriere som selvstændig freelancer. Oplev fordelene ved at have en stærk supportstruktur bag dig!