Din guide til det selvstændige liv og hvordan man bliver freelancer
Udviklingen på arbejdsmarkedet er blevet skruet et par gear op over de seneste par år, og specielt med Covid-19 har virksomheder – globalt og lokalt – måtte sadle om.
Remote arbejde og brug af freelancere er gået fra at være en outlier kategori, til hvordan man i dag driver forretning.
At være freelancer er i dag både et varmt emne, og er måden hvorpå virksomheder kan få fat i det allerbedste talent, uden at skulle igennem en tung rekrutteringsproces.
Hvis du sidder med en drøm om at lave et skift i din karriere, og står med spørgsmålet “hvordan bliver jeg freelancer?”, er klimaet derfor nu mere end gunstigt til at forfølge din drøm, og vi tager dig her igennem hvordan du kan starte som freelancer.
Og du er bestemt ikke alene.
Ifølge Upworks seneste freelance-undersøgelse, har mere end hver tredje tilbudt sig som freelancer i en eller anden udstrækning – dvs. på projektbasis eller fuld tid indenfor de seneste 12 måneder.
Det skal dog siges at tallene fra undersøgelsen er amerikanske, men her hjemme ser vi også en klar tendens til at flere og flere tilbyder sig som freelancere.
Er det tid til at tage dine talenter til det frie marked, har vi drejet en guide sammen, der tager dig igennem de vigtigste ting du skal have styr på, når du vil i gang som freelancer.
Hvad er freelancing? Hvordan kan du begynde at freelance uden erfaring? I denne guide går vi i detaljen, og giver dig praktiske og effektive tips til at kickstarte din freelance-karriere.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
Hvad er en freelancer?
Hvad er freelance?
En freelancer er en privatperson eller selvstændig solovirksomhed, der tilbyder sine kompetencer som ydelser til virksomheder.
En freelancer bliver typisk hyret på time- eller projektbasis i en begrænset periode.
Som freelancer vil dine kunder ikke rekruttere dig, men indkøbe dig og dine kompetencer til at løse et specifikt problem.
Du kommer derfor til at arbejde ud fra kontrakter og vilkår aftalt med kunderne – og uden at forpligte dig til en bestemt arbejdsgiver.
Selve antallet af opgaver eller projekter, du får, afhænger oftest af din evne til at sælge dig selv.
Du skal derfor også gøre klart, hvilket felt du ser dig selv træde ind i, men det kommer vi nærmere ind på senere i artiklen.
Freelance opgaver er oftest remote. Det betyder at du kan arbejde hjemmefra – eller hvor det nu passer dig.
Remote arbejde – og oftest tilværelsen som digital nomade – er en af de helt store fordele ved freelancelivet, for som regel går kunderne mere op i hvad der bliver leveret, end hvor det bliver leveret.
Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor du også skal være fysisk tilstede, afhængigt af kundens behov og typen af arbejde.
Hvad betyder freelance?
Freelance betyder at arbejde som en selvstændig entreprenør uden fast ansættelse i en virksomhed. Som freelancer udfører du specifikke opgaver eller projekter for forskellige virksomheder og modtager honorar i stedet for løn.
Freelancere har selv ansvar for skatteindbetaling og styring af deres arbejdstid og opgaver.
Men for at finde oprindelsen af freelance, skal vi faktisk helt tilbage til riddertiden.
Her kunne man være fast tilknyttet en “arbejdsgiver”, der som oftest var en hertug af en slags.
Men tilhørte du den gruppe, der skulle have vind i håret og ikke kun kunne se på den samme borg hver dag, tog du din lanse og red ud i verden som lejesoldat.
Som en fri lanse, bestemte du selv hvem du ville hyres ind under, og det begreb er altså blevet formet til hvor tids “freelance”.
Hvem er en typisk freelancer?
En freelancer, freelancearbejder, soloselvstændig eller selvansat er en person, der er selvstændig og tjener sin indkomst ved at levere tjenester og ydelser til kunder.
Freelancere finder ofte opgaver gennem tredjepartsplatforme, og men mest almindeligt for langt de fleste freelancere, er opgaver fundet gennem eget netværk.
Det netværk kan både være gamle arbejdspladser, ex-kollegaer eller lignende, og gamle kunder og deres netværk.
I Danmark er over 7% af beskæftigede danskere freelancere. Det er dog en gammel statisk fra 2017, og det faktiske tal estimerer vi i dag til at være over 10%
Nogle af de mest populære freelancejobs, der er tilgængelige, inkluderer blandt andet:
- Grafisk design
- Foto/video redigering
- Copywriting og content creation
- UI/UX design
- Webdesign og -udvikling
- WordPress udvikling
- Administrativ support
- Virtuel assistent
- SEO Analyse
- Data entry
- Redigering og korrekturlæsning
- Forretningsanalyse
- Lead generering
Størstedelen af disse professioner er også repræsenteret blandt Factofly’s mere end 7.000 brugere.
Hvad kræver det at blive selvstændig?
Freelancing er en fantastisk måde at tage ejerskab over din egen karriere, være din egen chef og tjene penge på noget du er passioneret omkring.
Og det uanset om du vil være freelancer med CVR nummer eller tage dig betalt uden besvær med en fakturaservice som Factofly.
Listen i afsnittet ovenfor er overvejende digital, men freelancearbejde popper op i alle hjørner af arbejdsmarkedet.
Der er en stigende efterspørgslen fra virksomheder, der ønsker at få løst deres problemer af specialister, hvilket betyder gode vilkår for dig, der flirter med freelancing.
Freelancing giver dig ydermere mulighed for at gå dybt i en specifik niche. Faktisk er det at definere din niche en af de vigtigste freelance-øvelser, for at øge din indtjening.
Freelance arbejde hjemmefra
En anden vigtig fordel ved at være freelance er, at det giver dig rigelig frihed og fleksibilitet til at arbejde på dine egne præmisser.
Det betyder blandt andet, at freelancing giver dig mulighed for at arbejde hjemmefra, eller hvor det nu skal være (digital nomade anyone?), indstille fleksible arbejdstider og vælge projekter, der passer dig.
Fleksible arbejdstider
Fleksible arbejdstider for en freelancer kan være noget af en omvæltning.
Har man været vant til at være på et kontor, hvor face-time var foretrukket, og ens dage derfor som minimum hed fra 9-17, skyller der en helt bestemt følelse af frihed over en, når man lige pludselig selv er herre over sit skema.
Det betyder, at din produktive tid aktiv kan vælges til. Det er derfor ikke et sjældent syn, at opleve freelancere, der vælger at arbejde fra 9-13, spise en lang frokost, træne, være sammen med familien indtil børnene er lagt, og arbejde igen om aftenen.
Eller tage nogle maratondage på 16 timer efterfulgt af et helt tomt skema.
Fleksible arbejdstider, betyder nemlig at du er kaptajnen.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
Hvordan bliver man freelancer? 8 tips til at komme i gang
Nu hvor du ved, hvilken gloværdig tilværelse, der kan vente dig som freelancer, så lad os dykke ned i næste kapitel. Er du også på jagt efter virksomhedsideer du kan starte, kan du finde inspiration i vores omfattende artikel her.
Her er 8 praktiske tips til at hjælpe dig på rette spor.
1. Definer dine mål
Det er en rigtig god ide, at gøre det klart fra start, hvordan du definerer succes som freelancer, og hvilke mål du stræber efter.
For nogle er indkomsten det allervigtigste, mens det for andre er at kunne være tilstede ved en lilleputkamp en tirsdag eftermiddag.
Før du starter som freelancer, skal du derfor gøre klart hvad din målsætning er.
Du kan bruge følgende spørgsmål til at zoome ind på din ambition:
- Er freelancing en måde hvorpå jeg vil supplere min indkomst eller have det som min hovedindkomst?
- Hvad er min motivation: Vil jeg freelance pga. Penge, frihed eller noget helt tredje?
- Har jeg den disciplin det kræves at være freelancer?
- Er der andre grunde til, at jeg vil begynde at freelancere?
Dine svar på spørgsmålene her vil være din Nordstjerne.
Når du har identificeret dit formål, vil det give dig nok momentum til at du kan ramme jorden i let løb.
2. Hav en opsparing på plads
Som nyslået freelancer, er der en hård sandhed du må indse fra start: Projekter kommer i bølger, og du vil højst sandsynligt stå overfor en freelancing dry spell i ny og næ.
Altså en periode, hvor der bare ikke dumper nogle nye opgaver ind ad døren.
Du vil derfor gøre dig selv en tjeneste ved at have en opsparing på 3 til 6 måneder på plads, før du hopper ud i freelancing på fuld tid.
Det vil både få dig igennem de tørre perioder uden du skal ligge søvnløs, samt give dig friheden til at sige nej til projekter, der ikke passer til din ambition.
3. Gør dig selv klart hvad du vil sælge
Dette trin er et af de mest afgørende stadier på din freelancerejse.
Du skal definere en kompetence, du kan tilbyde potentielle kunder som en service. Og selvfølgelig tage dig betalt for.
Kunder står sjældent med generelle problemer, og efterspørger dertil hørende generelle freelancere.
Du vil derfor skabe en stærkere platform for dig selv, hvis du formår at definere din niche.
Det skal selvfølgelig være noget med tilpas høj efterspørgsel, og et matchende kompetenceniveau fra din side.
Mange danser rundt om den varme grød, og venter med at tage springet som freelancer, da der uvægerligt sniger sig et imposter syndrome ind, og man begynder at tvivle på om man er dygtig nok.
Vores bedste råd hvis du føler dig ramt af ovenstående, er at lade din pris reflektere dit niveau og komme i gang.
Den bedste måde at skærpe dine kompetencer, er ikke at blive ved med at tage kurser og tests, men rent faktisk at løse rigtige problemer med rigtige kunder.
Der er nogle meget specifikke fordele ved at afgrænse dig selv som freelancer, og definere din niche:
- Du vil oftest kunne tage en højere pris
- Du kan nemmere markedsføre dig selv
- Du kan nemmere definere dit felt og bevæge dig ind i top 10%
- Du vil opleve at det er nemmere at generere salg gennem word of mouth, da det er ret præcist hvad du kan og ikke kan
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
4. Skærp dine færdigheder
Okay, så vi har lige snakket om hvordan du “bare” skal tage springet, og lære as you go.
Men du skal selvfølgelig sikre dig, at du har styr på basale færdigheder indenfor dit felt.
Du får det svært hvis du springer med hovedet først uden at gøre en indsats for at forstå det grundlæggende. Hold dig derfor opdateret, tjek blogs, YouTube-kanaler og bøger, der er relevante for dit fagområde.
Derudover er onlinekurser en af de bedste måder at erhverve og finpudse en færdighed.
5. Find din målgruppe
Når du har valgt din niche og defineret din freelance ydelse, går jagten ind på nogle der rent faktisk vil betale dig.
Du skal identificere den slags kunder, der passer bedst til din niche.
Som nybegynder får du ikke automatisk kunder ved bare at være god indenfor dit felt. Det kræver også at du er til stede foran dine mulige kunder.
Du skal derfor gøre en aktiv indsats for at vise, hvorfor det er lige præcis dig, der kan hjælpe et givent projekt med at komme i mål.
Du kan blandt andet nå potentielle freelancekunder ved at:
- Skabe netværk og connecte med andre i din branche
- Undersøg potentielle kunder i din branche
- Give dig i kast med kold kanvas – enten på telefon eller email
- Samarbejde med andre freelancere eller bureauer
- Oprette dig på populære freelanceplatforme og markedspladser
Prøv nogle forskellige muligheder af, for at finde ud af hvad der passer dig bedst.
Mange friske freelancere finder enten deres første jobs gennem freelanceplatforme eller gennem gamle arbejdsgivere.
6. Byg din portefølje – også når du ikke har noget arbejde at vise
At have en sprudlende portefølje, der hjælper mulige kunder med at drømme, er en hjørnesten for enhver freelancer.
Din portfefølje skal klart:
- Demonstrere din ekspertise
- Vise din (relevante) erfaring indenfor dit felt, der underbygger din ekspertise
- Vise hvem du er
- Vise casestudier, datadrevne resultater, arbejdsprøver, testimonials og mock-ups
- Inkluder dine kontaktoplysninger, så potentielle kunder kan komme i kontakt med dig
- Hvis du ikke har noget arbejde at kunne fremvise, så find lignende arbejde fra andre freelancere, der viser hvad du kan levere. Gør det blot klart at det ikke er dit eget arbejde.
En stærk portefølje kan være et stort aktiv, hvis du ikke har megen arbejdserfaring eller anbefalinger til at bakke dig op.
Din portefølje skal informere, vække interesse og overtale potentielle kunder til at vælge lige præcis dig til deres job.
Før du leder efter nye opgaver, er det vigtigt at tage sig tid til at beslutte, hvad der skal inkluderes i din portefølje, og hvordan du præsenterer det.
👋 Bonus: Nogle porteføljesider, du kan prøve, inkluderer Behance, Dribble, og Adobe Portfolio.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
7. Skriv tilbud, der konverterer
Når du har fundet den rigtige platform, har din portefølje på plads og har mulige kunder i kikkerten, er det tid til at byde på opgaver og indsende tilbud.
Et professionelt tilbud er forskellen på at blive valgt til og fra.
Et velskrevet tilbud bør skabe en stærk argumentation for dine kvalifikationer. Den skal beskrive virksomhedens krav, hvordan du kan hjælpe, og hvordan du får problemet løst.
De mest succesfulde freelancere tilpasser deres tilbud til den specifikke kunde og projekt.
Vil du krydre dit tilbud lidt ekstra, kan du for eksempel lave en optagelse hvor du går dit tilbud igennem.
Her er Loom et af de nemmeste og mest effektive værktøjer.
At tage sig den ekstra tid og indsats, specielt i begyndelsen, viser din entusiasme, iver og faglighed.
8. Sikre kvalitetsleveringer – hver gang
Som freelancer bør du betragte dine kunder som din virksomhed. At sikre, at du fuldfører projektet nøjagtigt, som kunden ønskede, er den næste fase efter at have landet jobbet.
Selvfølgelig vil det at overgå kundens forventninger hjælpe dig med at etablere et unikt samarbejde med dem.
Så find en måde at skille dig ud fra mængden på. At skabe langsigtede partnerskaber vil oftest resultere i tilbagevendende projekter og testimonials.
Du kan etablere et godt forhold til dine kunder ved at gøre følgende:
- Gennemfør projekter af høj kvalitet, der opfylder kundernes krav
- Sikre effektiv og konstant kommunikation med kunderne
- Opbyg tillid til kunderne gennem konsistent kvalitet
- Find muligheder, der hjælper dig med at levere mere værdi
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
FAQ – Oftest stillede spørgsmål om freelancing
Din guide til det selvstændige liv og hvordan man bliver freelancer
Udviklingen på arbejdsmarkedet er blevet skruet et par gear op over de seneste par år, og specielt med Covid-19 har virksomheder – globalt og lokalt – måtte sadle om.
Remote arbejde og brug af freelancere er gået fra at være en outlier kategori, til hvordan man i dag driver forretning.
At være freelancer er i dag både et varmt emne, og er måden hvorpå virksomheder kan få fat i det allerbedste talent, uden at skulle igennem en tung rekrutteringsproces.
Hvis du sidder med en drøm om at lave et skift i din karriere, og står med spørgsmålet “hvordan bliver jeg freelancer?”, er klimaet derfor nu mere end gunstigt til at forfølge din drøm, og vi tager dig her igennem hvordan du kan starte som freelancer.
Og du er bestemt ikke alene.
Ifølge Upworks seneste freelance-undersøgelse, har mere end hver tredje tilbudt sig som freelancer i en eller anden udstrækning – dvs. på projektbasis eller fuld tid indenfor de seneste 12 måneder.
Det skal dog siges at tallene fra undersøgelsen er amerikanske, men her hjemme ser vi også en klar tendens til at flere og flere tilbyder sig som freelancere.
Er det tid til at tage dine talenter til det frie marked, har vi drejet en guide sammen, der tager dig igennem de vigtigste ting du skal have styr på, når du vil i gang som freelancer.
Hvad er freelancing? Hvordan kan du begynde at freelance uden erfaring? I denne guide går vi i detaljen, og giver dig praktiske og effektive tips til at kickstarte din freelance-karriere.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
Hvad er en freelancer?
Hvad er freelance?
En freelancer er en privatperson eller selvstændig solovirksomhed, der tilbyder sine kompetencer som ydelser til virksomheder.
En freelancer bliver typisk hyret på time- eller projektbasis i en begrænset periode.
Som freelancer vil dine kunder ikke rekruttere dig, men indkøbe dig og dine kompetencer til at løse et specifikt problem.
Du kommer derfor til at arbejde ud fra kontrakter og vilkår aftalt med kunderne – og uden at forpligte dig til en bestemt arbejdsgiver.
Selve antallet af opgaver eller projekter, du får, afhænger oftest af din evne til at sælge dig selv.
Du skal derfor også gøre klart, hvilket felt du ser dig selv træde ind i, men det kommer vi nærmere ind på senere i artiklen.
Freelance opgaver er oftest remote. Det betyder at du kan arbejde hjemmefra – eller hvor det nu passer dig.
Remote arbejde – og oftest tilværelsen som digital nomade – er en af de helt store fordele ved freelancelivet, for som regel går kunderne mere op i hvad der bliver leveret, end hvor det bliver leveret.
Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor du også skal være fysisk tilstede, afhængigt af kundens behov og typen af arbejde.
Hvad betyder freelance?
Freelance betyder at arbejde som en selvstændig entreprenør uden fast ansættelse i en virksomhed. Som freelancer udfører du specifikke opgaver eller projekter for forskellige virksomheder og modtager honorar i stedet for løn.
Freelancere har selv ansvar for skatteindbetaling og styring af deres arbejdstid og opgaver.
Men for at finde oprindelsen af freelance, skal vi faktisk helt tilbage til riddertiden.
Her kunne man være fast tilknyttet en “arbejdsgiver”, der som oftest var en hertug af en slags.
Men tilhørte du den gruppe, der skulle have vind i håret og ikke kun kunne se på den samme borg hver dag, tog du din lanse og red ud i verden som lejesoldat.
Som en fri lanse, bestemte du selv hvem du ville hyres ind under, og det begreb er altså blevet formet til hvor tids “freelance”.
Hvem er en typisk freelancer?
En freelancer, freelancearbejder, soloselvstændig eller selvansat er en person, der er selvstændig og tjener sin indkomst ved at levere tjenester og ydelser til kunder.
Freelancere finder ofte opgaver gennem tredjepartsplatforme, og men mest almindeligt for langt de fleste freelancere, er opgaver fundet gennem eget netværk.
Det netværk kan både være gamle arbejdspladser, ex-kollegaer eller lignende, og gamle kunder og deres netværk.
I Danmark er over 7% af beskæftigede danskere freelancere. Det er dog en gammel statisk fra 2017, og det faktiske tal estimerer vi i dag til at være over 10%
Nogle af de mest populære freelancejobs, der er tilgængelige, inkluderer blandt andet:
- Grafisk design
- Foto/video redigering
- Copywriting og content creation
- UI/UX design
- Webdesign og -udvikling
- WordPress udvikling
- Administrativ support
- Virtuel assistent
- SEO Analyse
- Data entry
- Redigering og korrekturlæsning
- Forretningsanalyse
- Lead generering
Størstedelen af disse professioner er også repræsenteret blandt Factofly’s mere end 7.000 brugere.
Hvad kræver det at blive selvstændig?
Freelancing er en fantastisk måde at tage ejerskab over din egen karriere, være din egen chef og tjene penge på noget du er passioneret omkring.
Og det uanset om du vil være freelancer med CVR nummer eller tage dig betalt uden besvær med en fakturaservice som Factofly.
Listen i afsnittet ovenfor er overvejende digital, men freelancearbejde popper op i alle hjørner af arbejdsmarkedet.
Der er en stigende efterspørgslen fra virksomheder, der ønsker at få løst deres problemer af specialister, hvilket betyder gode vilkår for dig, der flirter med freelancing.
Freelancing giver dig ydermere mulighed for at gå dybt i en specifik niche. Faktisk er det at definere din niche en af de vigtigste freelance-øvelser, for at øge din indtjening.
Freelance arbejde hjemmefra
En anden vigtig fordel ved at være freelance er, at det giver dig rigelig frihed og fleksibilitet til at arbejde på dine egne præmisser.
Det betyder blandt andet, at freelancing giver dig mulighed for at arbejde hjemmefra, eller hvor det nu skal være (digital nomade anyone?), indstille fleksible arbejdstider og vælge projekter, der passer dig.
Fleksible arbejdstider
Fleksible arbejdstider for en freelancer kan være noget af en omvæltning.
Har man været vant til at være på et kontor, hvor face-time var foretrukket, og ens dage derfor som minimum hed fra 9-17, skyller der en helt bestemt følelse af frihed over en, når man lige pludselig selv er herre over sit skema.
Det betyder, at din produktive tid aktiv kan vælges til. Det er derfor ikke et sjældent syn, at opleve freelancere, der vælger at arbejde fra 9-13, spise en lang frokost, træne, være sammen med familien indtil børnene er lagt, og arbejde igen om aftenen.
Eller tage nogle maratondage på 16 timer efterfulgt af et helt tomt skema.
Fleksible arbejdstider, betyder nemlig at du er kaptajnen.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
Hvordan bliver man freelancer? 8 tips til at komme i gang
Nu hvor du ved, hvilken gloværdig tilværelse, der kan vente dig som freelancer, så lad os dykke ned i næste kapitel. Er du også på jagt efter virksomhedsideer du kan starte, kan du finde inspiration i vores omfattende artikel her.
Her er 8 praktiske tips til at hjælpe dig på rette spor.
1. Definer dine mål
Det er en rigtig god ide, at gøre det klart fra start, hvordan du definerer succes som freelancer, og hvilke mål du stræber efter.
For nogle er indkomsten det allervigtigste, mens det for andre er at kunne være tilstede ved en lilleputkamp en tirsdag eftermiddag.
Før du starter som freelancer, skal du derfor gøre klart hvad din målsætning er.
Du kan bruge følgende spørgsmål til at zoome ind på din ambition:
- Er freelancing en måde hvorpå jeg vil supplere min indkomst eller have det som min hovedindkomst?
- Hvad er min motivation: Vil jeg freelance pga. Penge, frihed eller noget helt tredje?
- Har jeg den disciplin det kræves at være freelancer?
- Er der andre grunde til, at jeg vil begynde at freelancere?
Dine svar på spørgsmålene her vil være din Nordstjerne.
Når du har identificeret dit formål, vil det give dig nok momentum til at du kan ramme jorden i let løb.
2. Hav en opsparing på plads
Som nyslået freelancer, er der en hård sandhed du må indse fra start: Projekter kommer i bølger, og du vil højst sandsynligt stå overfor en freelancing dry spell i ny og næ.
Altså en periode, hvor der bare ikke dumper nogle nye opgaver ind ad døren.
Du vil derfor gøre dig selv en tjeneste ved at have en opsparing på 3 til 6 måneder på plads, før du hopper ud i freelancing på fuld tid.
Det vil både få dig igennem de tørre perioder uden du skal ligge søvnløs, samt give dig friheden til at sige nej til projekter, der ikke passer til din ambition.
3. Gør dig selv klart hvad du vil sælge
Dette trin er et af de mest afgørende stadier på din freelancerejse.
Du skal definere en kompetence, du kan tilbyde potentielle kunder som en service. Og selvfølgelig tage dig betalt for.
Kunder står sjældent med generelle problemer, og efterspørger dertil hørende generelle freelancere.
Du vil derfor skabe en stærkere platform for dig selv, hvis du formår at definere din niche.
Det skal selvfølgelig være noget med tilpas høj efterspørgsel, og et matchende kompetenceniveau fra din side.
Mange danser rundt om den varme grød, og venter med at tage springet som freelancer, da der uvægerligt sniger sig et imposter syndrome ind, og man begynder at tvivle på om man er dygtig nok.
Vores bedste råd hvis du føler dig ramt af ovenstående, er at lade din pris reflektere dit niveau og komme i gang.
Den bedste måde at skærpe dine kompetencer, er ikke at blive ved med at tage kurser og tests, men rent faktisk at løse rigtige problemer med rigtige kunder.
Der er nogle meget specifikke fordele ved at afgrænse dig selv som freelancer, og definere din niche:
- Du vil oftest kunne tage en højere pris
- Du kan nemmere markedsføre dig selv
- Du kan nemmere definere dit felt og bevæge dig ind i top 10%
- Du vil opleve at det er nemmere at generere salg gennem word of mouth, da det er ret præcist hvad du kan og ikke kan
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
4. Skærp dine færdigheder
Okay, så vi har lige snakket om hvordan du “bare” skal tage springet, og lære as you go.
Men du skal selvfølgelig sikre dig, at du har styr på basale færdigheder indenfor dit felt.
Du får det svært hvis du springer med hovedet først uden at gøre en indsats for at forstå det grundlæggende. Hold dig derfor opdateret, tjek blogs, YouTube-kanaler og bøger, der er relevante for dit fagområde.
Derudover er onlinekurser en af de bedste måder at erhverve og finpudse en færdighed.
5. Find din målgruppe
Når du har valgt din niche og defineret din freelance ydelse, går jagten ind på nogle der rent faktisk vil betale dig.
Du skal identificere den slags kunder, der passer bedst til din niche.
Som nybegynder får du ikke automatisk kunder ved bare at være god indenfor dit felt. Det kræver også at du er til stede foran dine mulige kunder.
Du skal derfor gøre en aktiv indsats for at vise, hvorfor det er lige præcis dig, der kan hjælpe et givent projekt med at komme i mål.
Du kan blandt andet nå potentielle freelancekunder ved at:
- Skabe netværk og connecte med andre i din branche
- Undersøg potentielle kunder i din branche
- Give dig i kast med kold kanvas – enten på telefon eller email
- Samarbejde med andre freelancere eller bureauer
- Oprette dig på populære freelanceplatforme og markedspladser
Prøv nogle forskellige muligheder af, for at finde ud af hvad der passer dig bedst.
Mange friske freelancere finder enten deres første jobs gennem freelanceplatforme eller gennem gamle arbejdsgivere.
6. Byg din portefølje – også når du ikke har noget arbejde at vise
At have en sprudlende portefølje, der hjælper mulige kunder med at drømme, er en hjørnesten for enhver freelancer.
Din portfefølje skal klart:
- Demonstrere din ekspertise
- Vise din (relevante) erfaring indenfor dit felt, der underbygger din ekspertise
- Vise hvem du er
- Vise casestudier, datadrevne resultater, arbejdsprøver, testimonials og mock-ups
- Inkluder dine kontaktoplysninger, så potentielle kunder kan komme i kontakt med dig
- Hvis du ikke har noget arbejde at kunne fremvise, så find lignende arbejde fra andre freelancere, der viser hvad du kan levere. Gør det blot klart at det ikke er dit eget arbejde.
En stærk portefølje kan være et stort aktiv, hvis du ikke har megen arbejdserfaring eller anbefalinger til at bakke dig op.
Din portefølje skal informere, vække interesse og overtale potentielle kunder til at vælge lige præcis dig til deres job.
Før du leder efter nye opgaver, er det vigtigt at tage sig tid til at beslutte, hvad der skal inkluderes i din portefølje, og hvordan du præsenterer det.
👋 Bonus: Nogle porteføljesider, du kan prøve, inkluderer Behance, Dribble, og Adobe Portfolio.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.
7. Skriv tilbud, der konverterer
Når du har fundet den rigtige platform, har din portefølje på plads og har mulige kunder i kikkerten, er det tid til at byde på opgaver og indsende tilbud.
Et professionelt tilbud er forskellen på at blive valgt til og fra.
Et velskrevet tilbud bør skabe en stærk argumentation for dine kvalifikationer. Den skal beskrive virksomhedens krav, hvordan du kan hjælpe, og hvordan du får problemet løst.
De mest succesfulde freelancere tilpasser deres tilbud til den specifikke kunde og projekt.
Vil du krydre dit tilbud lidt ekstra, kan du for eksempel lave en optagelse hvor du går dit tilbud igennem.
Her er Loom et af de nemmeste og mest effektive værktøjer.
At tage sig den ekstra tid og indsats, specielt i begyndelsen, viser din entusiasme, iver og faglighed.
8. Sikre kvalitetsleveringer – hver gang
Som freelancer bør du betragte dine kunder som din virksomhed. At sikre, at du fuldfører projektet nøjagtigt, som kunden ønskede, er den næste fase efter at have landet jobbet.
Selvfølgelig vil det at overgå kundens forventninger hjælpe dig med at etablere et unikt samarbejde med dem.
Så find en måde at skille dig ud fra mængden på. At skabe langsigtede partnerskaber vil oftest resultere i tilbagevendende projekter og testimonials.
Du kan etablere et godt forhold til dine kunder ved at gøre følgende:
- Gennemfør projekter af høj kvalitet, der opfylder kundernes krav
- Sikre effektiv og konstant kommunikation med kunderne
- Opbyg tillid til kunderne gennem konsistent kvalitet
- Find muligheder, der hjælper dig med at levere mere værdi
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det der sjovest.