
Den eneste guide du skal bruge for at komme i gang som freelancer
Overvejer du at tage springet og komme i gang som freelancer enten som en sidehustle, eller på del- eller fuldtid?
Der kan være mange ting at holde styr på, når man står og kigger ud over kanten til et nyt kapitel af arbejdslivet.
Når det hele bliver brudt ned, er det dog ikke så skræmmende en omgang igen, og hvis du er lidt metodisk er du ikke langt fra at forfølge drømmen. (Mangler du lidt inspiration til gode virksomhedsideer du kan give dig i kast med finder du en liste her.)
Læs videre her, hvor vi kigger nærmere på hvordan du etablerer dit freelance-fundament, og får retning mod din første kunde.
1. Før du starter:
Er freelance-livet noget for dig?
Det vigtigste, når man skal vælge freelancevejen, er, at man gør sig klart, om det reelt set er den karriere man gerne vil drive. Freelancing kommer med en god portion fordele, men sætter også høje krav til ens selvdisciplin.
En freelancer er nemlig selvstændig og har ikke en fast arbejdsgiver, men derimod kunder. Disse kunder betaler en for at løse en eller flere specifikke opgaver for et bestemt beløb.
Som freelancer kan man blive ansat i en projektansættelse, blive hyret på timebasis eller på en helt tredje måde alt efter, hvad der passer kunden og dig bedst. Dog er freelancearbejde for en kunde oftest i en begrænset periode.
Som freelancer skal man altså kunne sluge en hvis usikkerhed, men du har til gengæld også kun dig selv at stå til ansvar overfor.
Få styr på din niche og target audience
Som freelancer vil du kæmpe en uphill battle, hvis du slår dig som 100 meter mester i det hele.
Du gør derfor dig selv en stor tjeneste ved at definere din niche fra start. For får du skåret noget af alt fyldet væk, har du meget nemmere ved at tiltrække nye kunder.
Det kan ved første øjekast virke en anelse selvmodsigende – altså at du vil tiltrække flere kunder ved at tilbyde færre services, men virkeligheden er dog en lidt anden. Kunder står (i 99% af tilfældene) med specifikke problemer, og leder efter specifikke kompetencer til at få dem i mål.
Og så er det også værd at nævne, at du kan skrue op en del op for din pris, når du er ekspert indenfor et givent felt. Vi kradser kun ganske lidt i overfladen her, men du kan gå i dybden med hvordan du definerer din freelance niche her.
Definer din udgave af succes som freelancer
Vær klar i spyttet omkring hvad, du gerne vil have ud af freelancing før du hopper på hovedet i den dybe ende.
Måske er det for at supplere din indkomst fra dit fuldtidsarbejde. Måske er det af nød. Måske er det for at dygtiggøre dig indenfor et felt. Måske er det for at være 100% i kontrol over din egen karriere. Måske handler det om at skabe et stærkere økonomisk fundament. Eller at skabe mere frihed i din hverdag.
Der er mange fordele som selvstændig, men uanset hvad, kommer vi ikke udenom at der skal penge til at sætte fart på din drøm og ambition, og det er uværgerligt en stor del af ligningen.
Du kan downloade vores gratis timeprisberegner, der kan hjælpe dig til at skabe en ramme for hvor meget du vil tjene, hvor meget du kan/vil arbejde, hvor meget du vil spare op osv.
Et nemmere freelanceliv med Factofly
Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 2.000 andre med en hverdag uden administration.
2. Få styr på det juridiske inden du lukker din første kunde
Uanset om du jagter en fuldtidskarriere som freelancer, eller du vil lave et par enkelte opgaver, er du godt stillet ved at have sat dig ind i de forskellige muligheder du har for at tage dig betalt.
Grundlæggende har du tre muligheder, alt efter temperament og ambition:
Opsætning af virksomhed
2.1. Fakturer i eget CPR nummer.
Som privatperson kan du fakturere momsfrit i dit personnummer indtil du rammer grænsen på 50.000 kroner (i indeværende kalenderår). Du skal selv opgive din indkomst til Skat, samt sørge for at afregne den korrekte skat.
Du kan læse mere om hvad du skal have styr på, hvis du vil sende en faktura som privatperson.
2.2. Opret CVR nummer.
Den klassiske vej er selvfølgelig oprettelse af en “rigtig” virksomhed. Du kan blandt andet læse om hvordan du kommer i gang med CVR nummer som freelancer her, hvor vi også har pakket artiklen med links til registrering af virksomhed.
Når du opretter en virksomhed er der en række ting du skal have styr på: momsdeadlines, årsregnskab, erhvervskonto, og lovpligtige forsikringer for at nævne nogle af de vigtigste.
Om du godt vil bruge din tid på at administrere et selskab, foruden den evige jagt på nye kunder, er naturligvis en rimelig god ting at have overvejet før du vælger denne rute.
2.3. Fakturer med Factofly.
Med Factofly kan du fakturere og tage dig betalt uden eget CVR nummer. Du fakturerer dine kunder direkte igennem platformen, vi håndterer al administration og udbetaler dine penge som normal løn.
Det kan både være en hjælp til en opstart, for at finde ud af om der er et forretningsgrundlag, eller det kan være som fuldblods-erstatning for CVR nummeret, hvis du gerne vil slippe for den administrative hovedpine.
Du kan læse mere om Factofly her, og beregne hvordan din løn vil se ud her.
2.4. Bonus: Kontraktskabelon
Som professionel freelancer skal du som tommelfingerregel have en kontrakt på bordet, hvis din opgave strækker sig ud over 2 uger. Det er en øget sikkerhed for både dig og din kunde, og så er det en stor hjælp at kunne genbesøge et fælles dokument, hvis der popper nogle uenigheder op.
Er du Factofly-bruger har du automatisk adgang til vores kontrakter, men du kan under alle omstændigheder læse mere om hvad, der skal med i en kontrakt samt hente vores gratis freelance kontraktskabelon her.
3. Omsæt dine kompetencer til en service
Når du går med overvejelser om at vælge freelance-vejen, er det højst sandsynligt fordi du står med nogle specifikke kompetencer, der kan hjælpe med at løse specifikke problemer.
Men før du går på rov efter kunder, skal du også give dem noget at sige ja til. Et vaskeægte tilbud og en service, der fjerner hovedpiner.
Du skal grundlæggende omsætte dine kompetencer til en service, og igen gøre din service til en løsning.
Et hurtigt kig på diverse freelance-markedspladser, vil også vise dig at kunder sjældent er på udkig efter “marketing” eller “udvikler”.
Der bliver derimod søgt på “paid social specialist, der kan hjælpe med at generere XX nye leads om ugen” eller “iOS udvikler, der kan udvikle XX platform’s app“.
Tænk derfor dine kompetencer ind i dine (fremtidige) kunders problemer, og formuler det så som løsningen hertil.
Dine kunder er ikke interesserede i personlig træning, de er interesserede i six-pack abs. De er ikke interesserede i en SEO løsning, de er interesserede i flere kunder gennem øget synlighed på Google.
Jo klarere du kan formulere den værdi du leverer, jo nemmere får du ved at sælge din service ind.
Prissætning
Den rigtige pris er en videnskab for sig, og nedenfor kan du finde to af vores populære artikler, der går i dybden med prissætning.
Du har selvfølgelig nogle forskellige muligheder for at skære kagen. I sidste ende kommer det an på både hvor erfaren du er, og hvordan din kunde bedst kan lide at styre et projekt:
Timepris:
At sælge din tid på timebasis er et go-to trick of the trade indenfor freelancing.
Sælger du din service på timebasis, forventer kunderne ofte et tilhørende timeregnskab, når du sender fakturaen.
Projektpris:
Projektpris er et one-time fee betalt af din kunde, og bliver oftest brugt til små eller kortere projekter.
Jo bedre (og mere effektiv du bliver), jo mere giver det mening at sælge på projektbasis, da kunder oftest er mere interesserede i at få løst et problem, end hvor lang tid du bruger på det.
Klippekort/retainer:
Arbejder du med en kunde over en længere periode, kan det give mening at sælge en bunke af timer (eller projekter) ind på én gang. Der bliver oftest givet rabat i størrelsesordenen 10-20% når der bliver solgt på retainer.
En retainer fordrer et tættere forhold til kunden, og løbende opdatering på hvor meget, der er brugt af klippekortet bliver forventet.
Værdibaseret:
Værdibaseret prissætning – også kendt som value-based pricing – er en af de mere avancerede metoder. Her går du grundlæggende ind og leverer din service gratis, mod at tage del i indtjeningen.
Det kan eksempelvis være at du laver en kampagnevideo til promovering af en massagepistol, mod 5% af omsætningen på den givne kampagne.
Er du dygtig, både til dit arbejde og til at få din kunde med på den, så er der større indtjeningsmuligheder i denne kategori.
4. Vis hvad du kan: Byg din portefølje
Alle kunder hyrer dig, fordi de står med et problem, som de stoler på du kan hjælpe dem med.
Noget freelance-arbejde falder på magisk vis direkte ned i skødet, og kommer måske gennem venner, familie eller professionelt netværk. Du har derfor allerede en hel del tillid bygget ind i den relation, men oftest har du brug for at give din (potentielle) kunde en grund til at stole på dig.
Det helt centrale element her er TILLID.
Den nemmeste måde at bygge tillid, og altså klart og tydeligt kommunikere at du kan levere den kvalitet du lover, er ved at bygge en portefølje.
I din portefølje viser du dit tidligere arbejde – og naturligvis det du er mest stolt over, og samtidig repræsenterer din niche.
Alt afhængigt af dit felt, kan din portefølje både bygges som en selvstændig hjemmeside, men kan eksempelvis også være en account på Instagram, Dribble, eller Adobe Portfolio.
Din hjemmeside kan hjælpe potentielle kunder
En hjemmeside er en af de nemmeste måder at give en potentiel kunde et bedre indblik i, hvad du tilbyder. Og så får en veldesignet hjemmeside dig også til at fremstå mere seriøs og professionel.
Derudover er det en god måde at tage kunden i hånden på, vise dine stærke sider, og hjælpe din kunde med at drømme sig hen til en verden med din løsning i hånden.
Men en hjemmeside tager – ligesom alt muligt andet – tid!
Du skal derfor prioritere, om det er nødvendig at investere tid og kræfter i til at starte med, eller om dette kan vente til du har fået dine første kunder og er kommet i gang.
En hjemmeside kan være en god idé, men mange kører også deres freelance virksomhed helt profitabelt uden – så alt er muligt!
Kom i gang med din hjemmeside
Der findes massere af platforme, hvor du ikke behøver være den fødte udvikler, for at kunne stå med en flot freelance hjemmeside i hånden som f.eks. Wix, Webflow og Squarespace. Men først skal du gøre op med dig selv, om du selv vil stå for at lave din hjemmeside, eller om du vil hyre en anden til det.
Grundlæggende er det ikke så svært, som det lyder at lave sin egen hjemmeside, og der findes utallige guides omkring lige netop dette.
En fordel ved at lave sin hjemmeside selv er selvfølgelig, at man selv har fuldkommen kontrol over alle aspekter og løbende kan opdatere med nye projekter. Tænker du, at du ikke har mod på at kaste dig ud i det, kan du altid finde en webdesigner, som har styr på det hele, og som kan hjælpe dig med at få ført dine idéer ud i livet.
Men husk at selvom din hjemmeside fungerer som et online visitkort, kræver det stadig arbejde at få trafik ind på siden, hvis din nye hjemmeside skal skaffe dig potentielle kunder.
5. Få styr på værktøjskassen
Som enlig freelancer er der én kaptajn for det hele, og din tid kan hurtigt få ben at gå på, hvis du prøver at lave det hele fra bunden.
Dine behov udvikler sig helt naturligt løbende, men du kan lige så godt gøre det så nemt som muligt for dig selv fra start.
Vi har samlet en separat liste med nogle af de vigtigste freelanceværktøjer, der både kan spare dig for tid og penge.
6. Gå strategisk til værks for at tiltrække nye kunder
Okay, hvis du er nået hertil betyder det også at der er ved at være styr på det grundlæggende.
- Ambition
- Målsætning
- Niche og target audience
- Etablering af virksomhed eller oprettelse hos Factofly
- Pakketering af din service
- Prissætning
- Portefølje
- De rigtige værktøjer
Det er lidt af en mundfuld, men når du først har fundamentet på plads er du også klar til næste skridt: at finde kunderne!
Hvordan finder jeg min første kunde som freelancer?
Der kan være flere forskellige måder at finde sin første kunde på. Alt efter hvilken branche eller niche du arbejder inden for, kan det selvfølgelig variere.
Men generelt handler det om, at finde ud af hvor dine potentielle kunder befinder sig, og så sørge for at være aktiv eller synlig der.
Det er altid en stor fordel at bruge sit netværk uanset om det er på sociale medier, eller om du “bare” spreder ordet i dit personlige netværk.
De fleste kender nogen, som kender nogen, og det er oftest en nemmere måde at lande en kunde på, fordi det skaber tryghed for kunden, at nogen han eller hun kender har anbefalet dig. (Det var den der ting omkring tillid, vi snakkede om tidligere.)
Hvis du ikke har et særlig stort, personligt netværk, er det dog ingen hindring for at komme godt i gang. Med sociale medier er verden nemlig blevet langt mindre, og du kan nemt og hurtigt begynde at sprede ordet om din nye forretning.
Men hvordan? Det giver vi dig nogle tips til herunder.
Hvilke af de sociale medier er bedst til at finde nye kunder?
Hvis du er i tvivl om, hvilket medie du skal vælge, kan du enten prøve dig frem, eller forsøge at gætte på, hvor dine potentielle kunder med størst sandsynlighed befinder sig.
Starter du f.eks. op som social media manager, kan Instagram være et godt sted at finde nye kunder, som har brug for hjælp til deres sociale medier. Er dine nye kunder derimod virksomheder og skal din forretning bygges op som B2B, så er det måske LinkedIn, du skal have fat i.
Facebook kan også være et godt sted at gøre opmærksom på din service i starten, hvor dit personlige netværk med stor sandsynlighed er villige til at hjælpe dig med at sprede ordet.
Ahh LinkedIn.
“Facebook for dads” er det sociale medie med fokus på karriere og netværk, og her har du (stadig) store muligheder for at bygge dit personlige brand.
På LinkedIn er det vigtigt, at man udfylder en detaljeret profil med de vigtigste ting fra ens CV.
Det gælder både uddannelse, frivilligt arbejde og tidligere arbejde, men vigtigst af alt information om din nye freelance-biks.
På den måde kan besøgende på din profil hurtigt få et overblik over, hvem du er, og hvad du kan tilbyde.
Start derfor med at opdatere din profil, så den passer til din nye freelancekarriere.
Når dette er gjort, er det tid til at række ud til dit netværk.
Opret evt. et opslag, hvor du fortæller om din nye service, og bed dit netværk om hjælp til at sprede ordet ved at dele dit opslag videre ud i deres netværk.
Du kan også udvide dit netværk på LinkedIn ved at søge efter potentielle leads.
Arbejder du f.eks. med markedsføring, kan du oprette forbindelse til mindre eller mellemstore virksomhedsejere.
Hvis man vil kan man også sagtens række ud til de nye forbindelser med en lille besked, bare man passer på med ikke at gøre det for reklamepræget eller selvpromoverende.
De fleste andre på LinkedIn er der nemlig også for at udvide sit professionelle netværk og vil blive glade for at connecte med andre inden for samme branche.
Vær aktiv på LinekdIn
En af de største muligheder LinkedIn leverer, er hvordan du kan kommunikere din service og udvide dit netværk gennem regelmæssige posts.
Som freelancer er det en mulighed, der er for stor til at lade gå til spilde, så kom endelig til tasterne. Også gerne før du beslutter dig for at komme i gang som freelancer.
Instagram & Facebook
På Facebook kan det være lidt sværere at udvide dit netværk, hvis man ikke allerede har en forbindelse i det virkelige liv.
En af de største muligheder her er Facebook Groups, hvor du både kan gøre opmærksom på dig selv og scoote efter nye leads.
En god tommelfingerregel er at levere værdi i grupperne (hjælp med svar på spørgsmål, kommenter på opslag osv.), før du pusher din service.
Hvis du tror, at dine potentielle kunder befinder sig på Instagram, er det også bare med at komme i gang og være aktiv her.
Er du f.eks. freelance fotograf eller social media manager, er Instagram som sagt et godt sted at fremvise dit arbejde og at interagere med potentielle kunder.
Planlæg at poste opslag jævnligt, sæt tid af hver dag til at følge nye, relevante konti og interager med deres indhold.
Her kan du også sende en velkomstbesked til nye følgere for at takke dem og kort at præsentere dig selv og din service.
I det store og hele handler det blot om at være sociale på de sociale medier og at udvide dit netværk.
Gør opmærksom på dine succeser
Det vigtigste ved LinkedIn og andre sociale medier som arbejdsredskab er, at man husker at holde sit netværk opdateret.
Lav relevante opslag, når der sker noget nyt i din karriere, eller når du laver relevant arbejde og har små og store resultater at dele.
Hvis du for eksempel afslutter et projekt, er det oplagt at gøre dit netværk opmærksomme på dette ved at slå det op på LinkedIn.
Dette gælder også, når du lander din første kunde – og de fleste kunder er også glade for gratis omtale.
Der vil altid være en lurende jantelovsstemme et sted i baggrunden, men husk på at der ikke er nogen der står med et scoreboard og kigger på om du deler for meget eller for lidt. Folk har typisk for travlt med deres egne ting til det, så giv den endelig alt det gas du kan.
Interager med dit netværk
Det er lige så vigtigt, at du holder liv i dit netværk. Du skal interagere med dit netværk, og det kan du gøre gennem deres opslag, hvor du passende kan ønske dem tillykke med det nye job eller uddannelse, og samtidig gøre dig selv mere synlig.
Det er også her, du evt. kan invitere dit netværk på en kop kaffe eller til et videopkald, hvor i kan snakke om mulighederne for et samarbejde. Du kan læse mere om de første interaktioner her.
Det kan være en god idé at teste de forskellige sociale medier i starten for at finde ud af, hvor dine potentielle kunder befinder sig. Hvis du har brug for mere inspiration til, hvordan du styrker dit netværk gennem LinkedIn, finder du flere tips og tricks her.
7. Jagtmarkerne
Freelanceportaler: UpWork, Fiverr og Worksome
Nye kunder gemmer sig alle vegne, og når du føler at det mest oplagte – dit netværk – er udtømt, er der en masse andre steder at finde arbejde.
En oplagt mulighed for hurtigt at finde nye kunder er de forskellige freelanceportaler, som findes derude. Her befinder de varme leads sig nemlig, da det er potentielle kunder, som allerede er på udkig efter en freelancer.
Du behøver blot at oprette en profil på de forskellige portaler én gang, hvorefter potentielle kunder har mulighed for at finde dig.
Derudover kan du på de fleste freelanceportaler også finde opslag eller opgaver postet af forskellige virksomheder, som søger freelancere til bestemte opgaver – her er det bare med at sende en besked afsted og at sælge dig selv bedst muligt.
Nogle af de mest populære freelanceportaler er UpWork, Fiverr og Worksome. Her kan du finde kunder fra hele verden, som allerede har et problem, som de skal have løst. Af de tre nævnte, er Worksome den med størst udvalg af opgaver fra dansksprogede kunder.
Fordelen ved freelanceportaler er, at de oftest står for at oprette kontrakten mellem dig og kunden, og at du på en bedre måde er sikret betaling fra kunden, da de fleste portaler reserverer beløbet på kundens konto. Derimod tager langt de fleste portaler dog også et gebyr for deres service, der kan være op imod 20%.
Du kan finde en liste over forskellige freelanceportaler lige her.
Kom godt i gang!
Når alt kommer til alt, er det bare med at komme i gang. Du finder kun dine første kunder ved at handle og at række ud. Selvom det for nogen kan virke grænseoverskridende i starten at række ud til netværket, er det bare med at tage det første skridt.
Du finder først ud af hvad, der skal rettes til, når du rent faktisk snakker med mulige købere og lytter til deres problemer og behov.
Alternativt kan du starte med at bruge freelanceprotalerne, hvis det at netværke, virker mere fjernt for dig.
Man skal dog ikke undervurdere effekten af sociale medier og netværk, så hvis du gerne vil gå all-in og bygge din forretning op hurtigst muligt, er det en god idé at benytte dig af alle muligheder.
Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan du kan finde kunder, kan du læse med her, hvor vi tidligere har givet tips til dette.
Velkommen til den fantastiske freelanceverden, og held og lykke med jagten på dine første kunder!

Den eneste guide du skal bruge for at komme i gang som freelancer
Overvejer du at tage springet og komme i gang som freelancer enten som en sidehustle, eller på del- eller fuldtid?
Der kan være mange ting at holde styr på, når man står og kigger ud over kanten til et nyt kapitel af arbejdslivet.
Når det hele bliver brudt ned, er det dog ikke så skræmmende en omgang igen, og hvis du er lidt metodisk er du ikke langt fra at forfølge drømmen. (Mangler du lidt inspiration til gode virksomhedsideer du kan give dig i kast med finder du en liste her.)
Læs videre her, hvor vi kigger nærmere på hvordan du etablerer dit freelance-fundament, og får retning mod din første kunde.
1. Før du starter:
Er freelance-livet noget for dig?
Det vigtigste, når man skal vælge freelancevejen, er, at man gør sig klart, om det reelt set er den karriere man gerne vil drive. Freelancing kommer med en god portion fordele, men sætter også høje krav til ens selvdisciplin.
En freelancer er nemlig selvstændig og har ikke en fast arbejdsgiver, men derimod kunder. Disse kunder betaler en for at løse en eller flere specifikke opgaver for et bestemt beløb.
Som freelancer kan man blive ansat i en projektansættelse, blive hyret på timebasis eller på en helt tredje måde alt efter, hvad der passer kunden og dig bedst. Dog er freelancearbejde for en kunde oftest i en begrænset periode.
Som freelancer skal man altså kunne sluge en hvis usikkerhed, men du har til gengæld også kun dig selv at stå til ansvar overfor.
Få styr på din niche og target audience
Som freelancer vil du kæmpe en uphill battle, hvis du slår dig som 100 meter mester i det hele.
Du gør derfor dig selv en stor tjeneste ved at definere din niche fra start. For får du skåret noget af alt fyldet væk, har du meget nemmere ved at tiltrække nye kunder.
Det kan ved første øjekast virke en anelse selvmodsigende – altså at du vil tiltrække flere kunder ved at tilbyde færre services, men virkeligheden er dog en lidt anden. Kunder står (i 99% af tilfældene) med specifikke problemer, og leder efter specifikke kompetencer til at få dem i mål.
Og så er det også værd at nævne, at du kan skrue op en del op for din pris, når du er ekspert indenfor et givent felt. Vi kradser kun ganske lidt i overfladen her, men du kan gå i dybden med hvordan du definerer din freelance niche her.
Definer din udgave af succes som freelancer
Vær klar i spyttet omkring hvad, du gerne vil have ud af freelancing før du hopper på hovedet i den dybe ende.
Måske er det for at supplere din indkomst fra dit fuldtidsarbejde. Måske er det af nød. Måske er det for at dygtiggøre dig indenfor et felt. Måske er det for at være 100% i kontrol over din egen karriere. Måske handler det om at skabe et stærkere økonomisk fundament. Eller at skabe mere frihed i din hverdag.
Der er mange fordele som selvstændig, men uanset hvad, kommer vi ikke udenom at der skal penge til at sætte fart på din drøm og ambition, og det er uværgerligt en stor del af ligningen.
Du kan downloade vores gratis timeprisberegner, der kan hjælpe dig til at skabe en ramme for hvor meget du vil tjene, hvor meget du kan/vil arbejde, hvor meget du vil spare op osv.
Et nemmere freelanceliv med Factofly
Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 2.000 andre med en hverdag uden administration.
2. Få styr på det juridiske inden du lukker din første kunde
Uanset om du jagter en fuldtidskarriere som freelancer, eller du vil lave et par enkelte opgaver, er du godt stillet ved at have sat dig ind i de forskellige muligheder du har for at tage dig betalt.
Grundlæggende har du tre muligheder, alt efter temperament og ambition:
Opsætning af virksomhed
2.1. Fakturer i eget CPR nummer.
Som privatperson kan du fakturere momsfrit i dit personnummer indtil du rammer grænsen på 50.000 kroner (i indeværende kalenderår). Du skal selv opgive din indkomst til Skat, samt sørge for at afregne den korrekte skat.
Du kan læse mere om hvad du skal have styr på, hvis du vil sende en faktura som privatperson.
2.2. Opret CVR nummer.
Den klassiske vej er selvfølgelig oprettelse af en “rigtig” virksomhed. Du kan blandt andet læse om hvordan du kommer i gang med CVR nummer som freelancer her, hvor vi også har pakket artiklen med links til registrering af virksomhed.
Når du opretter en virksomhed er der en række ting du skal have styr på: momsdeadlines, årsregnskab, erhvervskonto, og lovpligtige forsikringer for at nævne nogle af de vigtigste.
Om du godt vil bruge din tid på at administrere et selskab, foruden den evige jagt på nye kunder, er naturligvis en rimelig god ting at have overvejet før du vælger denne rute.
2.3. Fakturer med Factofly.
Med Factofly kan du fakturere og tage dig betalt uden eget CVR nummer. Du fakturerer dine kunder direkte igennem platformen, vi håndterer al administration og udbetaler dine penge som normal løn.
Det kan både være en hjælp til en opstart, for at finde ud af om der er et forretningsgrundlag, eller det kan være som fuldblods-erstatning for CVR nummeret, hvis du gerne vil slippe for den administrative hovedpine.
Du kan læse mere om Factofly her, og beregne hvordan din løn vil se ud her.
2.4. Bonus: Kontraktskabelon
Som professionel freelancer skal du som tommelfingerregel have en kontrakt på bordet, hvis din opgave strækker sig ud over 2 uger. Det er en øget sikkerhed for både dig og din kunde, og så er det en stor hjælp at kunne genbesøge et fælles dokument, hvis der popper nogle uenigheder op.
Er du Factofly-bruger har du automatisk adgang til vores kontrakter, men du kan under alle omstændigheder læse mere om hvad, der skal med i en kontrakt samt hente vores gratis freelance kontraktskabelon her.
3. Omsæt dine kompetencer til en service
Når du går med overvejelser om at vælge freelance-vejen, er det højst sandsynligt fordi du står med nogle specifikke kompetencer, der kan hjælpe med at løse specifikke problemer.
Men før du går på rov efter kunder, skal du også give dem noget at sige ja til. Et vaskeægte tilbud og en service, der fjerner hovedpiner.
Du skal grundlæggende omsætte dine kompetencer til en service, og igen gøre din service til en løsning.
Et hurtigt kig på diverse freelance-markedspladser, vil også vise dig at kunder sjældent er på udkig efter “marketing” eller “udvikler”.
Der bliver derimod søgt på “paid social specialist, der kan hjælpe med at generere XX nye leads om ugen” eller “iOS udvikler, der kan udvikle XX platform’s app“.
Tænk derfor dine kompetencer ind i dine (fremtidige) kunders problemer, og formuler det så som løsningen hertil.
Dine kunder er ikke interesserede i personlig træning, de er interesserede i six-pack abs. De er ikke interesserede i en SEO løsning, de er interesserede i flere kunder gennem øget synlighed på Google.
Jo klarere du kan formulere den værdi du leverer, jo nemmere får du ved at sælge din service ind.
Prissætning
Den rigtige pris er en videnskab for sig, og nedenfor kan du finde to af vores populære artikler, der går i dybden med prissætning.
Du har selvfølgelig nogle forskellige muligheder for at skære kagen. I sidste ende kommer det an på både hvor erfaren du er, og hvordan din kunde bedst kan lide at styre et projekt:
Timepris:
At sælge din tid på timebasis er et go-to trick of the trade indenfor freelancing.
Sælger du din service på timebasis, forventer kunderne ofte et tilhørende timeregnskab, når du sender fakturaen.
Projektpris:
Projektpris er et one-time fee betalt af din kunde, og bliver oftest brugt til små eller kortere projekter.
Jo bedre (og mere effektiv du bliver), jo mere giver det mening at sælge på projektbasis, da kunder oftest er mere interesserede i at få løst et problem, end hvor lang tid du bruger på det.
Klippekort/retainer:
Arbejder du med en kunde over en længere periode, kan det give mening at sælge en bunke af timer (eller projekter) ind på én gang. Der bliver oftest givet rabat i størrelsesordenen 10-20% når der bliver solgt på retainer.
En retainer fordrer et tættere forhold til kunden, og løbende opdatering på hvor meget, der er brugt af klippekortet bliver forventet.
Værdibaseret:
Værdibaseret prissætning – også kendt som value-based pricing – er en af de mere avancerede metoder. Her går du grundlæggende ind og leverer din service gratis, mod at tage del i indtjeningen.
Det kan eksempelvis være at du laver en kampagnevideo til promovering af en massagepistol, mod 5% af omsætningen på den givne kampagne.
Er du dygtig, både til dit arbejde og til at få din kunde med på den, så er der større indtjeningsmuligheder i denne kategori.
4. Vis hvad du kan: Byg din portefølje
Alle kunder hyrer dig, fordi de står med et problem, som de stoler på du kan hjælpe dem med.
Noget freelance-arbejde falder på magisk vis direkte ned i skødet, og kommer måske gennem venner, familie eller professionelt netværk. Du har derfor allerede en hel del tillid bygget ind i den relation, men oftest har du brug for at give din (potentielle) kunde en grund til at stole på dig.
Det helt centrale element her er TILLID.
Den nemmeste måde at bygge tillid, og altså klart og tydeligt kommunikere at du kan levere den kvalitet du lover, er ved at bygge en portefølje.
I din portefølje viser du dit tidligere arbejde – og naturligvis det du er mest stolt over, og samtidig repræsenterer din niche.
Alt afhængigt af dit felt, kan din portefølje både bygges som en selvstændig hjemmeside, men kan eksempelvis også være en account på Instagram, Dribble, eller Adobe Portfolio.
Din hjemmeside kan hjælpe potentielle kunder
En hjemmeside er en af de nemmeste måder at give en potentiel kunde et bedre indblik i, hvad du tilbyder. Og så får en veldesignet hjemmeside dig også til at fremstå mere seriøs og professionel.
Derudover er det en god måde at tage kunden i hånden på, vise dine stærke sider, og hjælpe din kunde med at drømme sig hen til en verden med din løsning i hånden.
Men en hjemmeside tager – ligesom alt muligt andet – tid!
Du skal derfor prioritere, om det er nødvendig at investere tid og kræfter i til at starte med, eller om dette kan vente til du har fået dine første kunder og er kommet i gang.
En hjemmeside kan være en god idé, men mange kører også deres freelance virksomhed helt profitabelt uden – så alt er muligt!
Kom i gang med din hjemmeside
Der findes massere af platforme, hvor du ikke behøver være den fødte udvikler, for at kunne stå med en flot freelance hjemmeside i hånden som f.eks. Wix, Webflow og Squarespace. Men først skal du gøre op med dig selv, om du selv vil stå for at lave din hjemmeside, eller om du vil hyre en anden til det.
Grundlæggende er det ikke så svært, som det lyder at lave sin egen hjemmeside, og der findes utallige guides omkring lige netop dette.
En fordel ved at lave sin hjemmeside selv er selvfølgelig, at man selv har fuldkommen kontrol over alle aspekter og løbende kan opdatere med nye projekter. Tænker du, at du ikke har mod på at kaste dig ud i det, kan du altid finde en webdesigner, som har styr på det hele, og som kan hjælpe dig med at få ført dine idéer ud i livet.
Men husk at selvom din hjemmeside fungerer som et online visitkort, kræver det stadig arbejde at få trafik ind på siden, hvis din nye hjemmeside skal skaffe dig potentielle kunder.
5. Få styr på værktøjskassen
Som enlig freelancer er der én kaptajn for det hele, og din tid kan hurtigt få ben at gå på, hvis du prøver at lave det hele fra bunden.
Dine behov udvikler sig helt naturligt løbende, men du kan lige så godt gøre det så nemt som muligt for dig selv fra start.
Vi har samlet en separat liste med nogle af de vigtigste freelanceværktøjer, der både kan spare dig for tid og penge.
6. Gå strategisk til værks for at tiltrække nye kunder
Okay, hvis du er nået hertil betyder det også at der er ved at være styr på det grundlæggende.
- Ambition
- Målsætning
- Niche og target audience
- Etablering af virksomhed eller oprettelse hos Factofly
- Pakketering af din service
- Prissætning
- Portefølje
- De rigtige værktøjer
Det er lidt af en mundfuld, men når du først har fundamentet på plads er du også klar til næste skridt: at finde kunderne!
Hvordan finder jeg min første kunde som freelancer?
Der kan være flere forskellige måder at finde sin første kunde på. Alt efter hvilken branche eller niche du arbejder inden for, kan det selvfølgelig variere.
Men generelt handler det om, at finde ud af hvor dine potentielle kunder befinder sig, og så sørge for at være aktiv eller synlig der.
Det er altid en stor fordel at bruge sit netværk uanset om det er på sociale medier, eller om du “bare” spreder ordet i dit personlige netværk.
De fleste kender nogen, som kender nogen, og det er oftest en nemmere måde at lande en kunde på, fordi det skaber tryghed for kunden, at nogen han eller hun kender har anbefalet dig. (Det var den der ting omkring tillid, vi snakkede om tidligere.)
Hvis du ikke har et særlig stort, personligt netværk, er det dog ingen hindring for at komme godt i gang. Med sociale medier er verden nemlig blevet langt mindre, og du kan nemt og hurtigt begynde at sprede ordet om din nye forretning.
Men hvordan? Det giver vi dig nogle tips til herunder.
Hvilke af de sociale medier er bedst til at finde nye kunder?
Hvis du er i tvivl om, hvilket medie du skal vælge, kan du enten prøve dig frem, eller forsøge at gætte på, hvor dine potentielle kunder med størst sandsynlighed befinder sig.
Starter du f.eks. op som social media manager, kan Instagram være et godt sted at finde nye kunder, som har brug for hjælp til deres sociale medier. Er dine nye kunder derimod virksomheder og skal din forretning bygges op som B2B, så er det måske LinkedIn, du skal have fat i.
Facebook kan også være et godt sted at gøre opmærksom på din service i starten, hvor dit personlige netværk med stor sandsynlighed er villige til at hjælpe dig med at sprede ordet.
Ahh LinkedIn.
“Facebook for dads” er det sociale medie med fokus på karriere og netværk, og her har du (stadig) store muligheder for at bygge dit personlige brand.
På LinkedIn er det vigtigt, at man udfylder en detaljeret profil med de vigtigste ting fra ens CV.
Det gælder både uddannelse, frivilligt arbejde og tidligere arbejde, men vigtigst af alt information om din nye freelance-biks.
På den måde kan besøgende på din profil hurtigt få et overblik over, hvem du er, og hvad du kan tilbyde.
Start derfor med at opdatere din profil, så den passer til din nye freelancekarriere.
Når dette er gjort, er det tid til at række ud til dit netværk.
Opret evt. et opslag, hvor du fortæller om din nye service, og bed dit netværk om hjælp til at sprede ordet ved at dele dit opslag videre ud i deres netværk.
Du kan også udvide dit netværk på LinkedIn ved at søge efter potentielle leads.
Arbejder du f.eks. med markedsføring, kan du oprette forbindelse til mindre eller mellemstore virksomhedsejere.
Hvis man vil kan man også sagtens række ud til de nye forbindelser med en lille besked, bare man passer på med ikke at gøre det for reklamepræget eller selvpromoverende.
De fleste andre på LinkedIn er der nemlig også for at udvide sit professionelle netværk og vil blive glade for at connecte med andre inden for samme branche.
Vær aktiv på LinekdIn
En af de største muligheder LinkedIn leverer, er hvordan du kan kommunikere din service og udvide dit netværk gennem regelmæssige posts.
Som freelancer er det en mulighed, der er for stor til at lade gå til spilde, så kom endelig til tasterne. Også gerne før du beslutter dig for at komme i gang som freelancer.
Instagram & Facebook
På Facebook kan det være lidt sværere at udvide dit netværk, hvis man ikke allerede har en forbindelse i det virkelige liv.
En af de største muligheder her er Facebook Groups, hvor du både kan gøre opmærksom på dig selv og scoote efter nye leads.
En god tommelfingerregel er at levere værdi i grupperne (hjælp med svar på spørgsmål, kommenter på opslag osv.), før du pusher din service.
Hvis du tror, at dine potentielle kunder befinder sig på Instagram, er det også bare med at komme i gang og være aktiv her.
Er du f.eks. freelance fotograf eller social media manager, er Instagram som sagt et godt sted at fremvise dit arbejde og at interagere med potentielle kunder.
Planlæg at poste opslag jævnligt, sæt tid af hver dag til at følge nye, relevante konti og interager med deres indhold.
Her kan du også sende en velkomstbesked til nye følgere for at takke dem og kort at præsentere dig selv og din service.
I det store og hele handler det blot om at være sociale på de sociale medier og at udvide dit netværk.
Gør opmærksom på dine succeser
Det vigtigste ved LinkedIn og andre sociale medier som arbejdsredskab er, at man husker at holde sit netværk opdateret.
Lav relevante opslag, når der sker noget nyt i din karriere, eller når du laver relevant arbejde og har små og store resultater at dele.
Hvis du for eksempel afslutter et projekt, er det oplagt at gøre dit netværk opmærksomme på dette ved at slå det op på LinkedIn.
Dette gælder også, når du lander din første kunde – og de fleste kunder er også glade for gratis omtale.
Der vil altid være en lurende jantelovsstemme et sted i baggrunden, men husk på at der ikke er nogen der står med et scoreboard og kigger på om du deler for meget eller for lidt. Folk har typisk for travlt med deres egne ting til det, så giv den endelig alt det gas du kan.
Interager med dit netværk
Det er lige så vigtigt, at du holder liv i dit netværk. Du skal interagere med dit netværk, og det kan du gøre gennem deres opslag, hvor du passende kan ønske dem tillykke med det nye job eller uddannelse, og samtidig gøre dig selv mere synlig.
Det er også her, du evt. kan invitere dit netværk på en kop kaffe eller til et videopkald, hvor i kan snakke om mulighederne for et samarbejde. Du kan læse mere om de første interaktioner her.
Det kan være en god idé at teste de forskellige sociale medier i starten for at finde ud af, hvor dine potentielle kunder befinder sig. Hvis du har brug for mere inspiration til, hvordan du styrker dit netværk gennem LinkedIn, finder du flere tips og tricks her.
7. Jagtmarkerne
Freelanceportaler: UpWork, Fiverr og Worksome
Nye kunder gemmer sig alle vegne, og når du føler at det mest oplagte – dit netværk – er udtømt, er der en masse andre steder at finde arbejde.
En oplagt mulighed for hurtigt at finde nye kunder er de forskellige freelanceportaler, som findes derude. Her befinder de varme leads sig nemlig, da det er potentielle kunder, som allerede er på udkig efter en freelancer.
Du behøver blot at oprette en profil på de forskellige portaler én gang, hvorefter potentielle kunder har mulighed for at finde dig.
Derudover kan du på de fleste freelanceportaler også finde opslag eller opgaver postet af forskellige virksomheder, som søger freelancere til bestemte opgaver – her er det bare med at sende en besked afsted og at sælge dig selv bedst muligt.
Nogle af de mest populære freelanceportaler er UpWork, Fiverr og Worksome. Her kan du finde kunder fra hele verden, som allerede har et problem, som de skal have løst. Af de tre nævnte, er Worksome den med størst udvalg af opgaver fra dansksprogede kunder.
Fordelen ved freelanceportaler er, at de oftest står for at oprette kontrakten mellem dig og kunden, og at du på en bedre måde er sikret betaling fra kunden, da de fleste portaler reserverer beløbet på kundens konto. Derimod tager langt de fleste portaler dog også et gebyr for deres service, der kan være op imod 20%.
Du kan finde en liste over forskellige freelanceportaler lige her.
Kom godt i gang!
Når alt kommer til alt, er det bare med at komme i gang. Du finder kun dine første kunder ved at handle og at række ud. Selvom det for nogen kan virke grænseoverskridende i starten at række ud til netværket, er det bare med at tage det første skridt.
Du finder først ud af hvad, der skal rettes til, når du rent faktisk snakker med mulige købere og lytter til deres problemer og behov.
Alternativt kan du starte med at bruge freelanceprotalerne, hvis det at netværke, virker mere fjernt for dig.
Man skal dog ikke undervurdere effekten af sociale medier og netværk, så hvis du gerne vil gå all-in og bygge din forretning op hurtigst muligt, er det en god idé at benytte dig af alle muligheder.
Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan du kan finde kunder, kan du læse med her, hvor vi tidligere har givet tips til dette.
Velkommen til den fantastiske freelanceverden, og held og lykke med jagten på dine første kunder!