Din Guide Til At Finde Din Pris
At sætte den rigtige pris er ekstremt vigtigt som freelancer. Og det gælder begge veje.
Sælger du dig selv for billigt, går du selvfølgelig glip af omsætning – men du hæmmer også dine muligheder for at kunne leve komfortabelt af din passion.
Og sælger du dig selv for dyrt – ja, så går du også glip af omsætning. For så siger kunderne bare nej. (Skal du have dem til at sige ja, så har vi skrevet om hvordan du lukker kundemøder her.)
Prissætning er svært – en af de sværeste discipliner som freelancer. Så vi har lavet den eneste ressource, du skal bruge til emnet.
Her får du vores store guide til freelancer-prissætning.
Som hovedregel skal du tage, hvad kunderne vil betale!
Vi anbefaler, at du har en fast, baseline timepris, en såkaldt listepris, som du kan præsentere for dine kunder.
Men vi anbefaler også, at du ikke låser dig fast på en timepris – og at du altid er villig til at forhandle.
Igen: begge vej.
Du skal tage, hvad du er værd – og hvad kunderne vil betale. Start derfor gerne højt i en forhandlingsfase. Kunden har bedt om et tilbud af en grund – de kan godt lide dig, og de vil gerne bruge dig.
Test kundens pris-limit af. Giv dem et tilbud, som du vil være meget glad for, hvis de siger ja til – men samtidig et tilbud, der er realistisk at få et ja til. Et tilbud med wiggleroom, så hvis kunden vil betale lidt mindre, er det stadig en god deal for dig.
Husk dog på dette: Du skal kun forhandle, hvis du er villig til det! Hvis du ikke vil arbejde til den pris, kunden vil betale, skal du sige nej.
Ellers bliver det sandsynligvis en dårlig oplevelse for begge parter.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Er du fuldtidsfreelancer eller deltidsfreelancer?
På deltid kan du anskue din prissætning på 2 måder:
- Drømmer du om at sige dit job op og leve som freelancer? Så skal du tage en pris, som du vil kunne leve af, hvis du går fuldtid.
- Er du freelancer for at få lidt ekstra supplerende indkomst? Så kan du i princippet tage en lavere pris – eller du kan sige, jeg ”gider” kun arbejde, når kunderne vil betale min fulde pris.
Hvis du derimod er freelancer på fuldtid, har du i vores øjne kun 1 gyldig anskuelse:
- ”Det her altså er min eneste indkomst – og jeg skal kunne leve af det!”
Dermed kan du ikke lade dig spise af med rabatordninger og vennetjenester. Husk: Du bliver hyret ind, fordi dit arbejde er værdifuldt. Tag en tilsvarende pris for det.
Hvor erfaren og dygtig er du?
Der er forskel på, hvor meget du kan presse citronen, afhængig af din anciennitet, dit kompetenceniveau og din rangering indenfor din niche.
Hvis du har et helt særligt ry i branchen, og du har fremragende resultater bag dig, kan du tage en premium for dine ydelser, som ligger væsentligt over markedsprisen.
Du kan selvfølgelig kun tage denne premium, hvis kunderne vil betale for det. Men det vil de oftest, hvis du er brancheledende.
Hvis du er helt ny og ukendt, kan du som hovedregel højest tage markedsprisen. Oftest kan du føle dig presset til at prissætte dig under markedsprisen, og det kan også være en god idé for at lukke de første kunder og få en fod indenfor.
Men det er vigtigt, at du relativt hurtigt kommer op på et godt niveau – gerne minimum markedspris. Din drøm er at leve af at være freelancer, og det kan du ikke på et fornuftigt niveau, hvis du kører på halv pris.
Den metodiske fremgangsmåde: Regn baglæns
Hvad tjener en funktionær med dit kompetencesæt, og hvad er den omregnede timepris for 37 timer om ugen? Og hvor meget skal du gange denne timepris med for at finde din timepris som freelancer?
Som hovedregel skal du gange en funktionærs timepris med ca. 2,5 for at finde en passende timepris til dig.
Vi skal understrege, at denne metode kun bør være dit udgangspunkt – for som nævnt i tidligere afsnit er hver forhandling individuel, og din pris afhænger også af, om du er bedre eller dårligere end resten af markedet rent kompetencemæssigt.
Lad os sige, at du er it-konsulent, og en fastansat it-medarbejder med din anciennitet tjener 50.000 om måneden og arbejder 37 timer om ugen. Det giver en cirka timepris på 312.
Hvis du ganger denne timepris med 2,5, får du 780. Her har du et fint udgangspunkt til en indledende timepris, som du kan justere alt efter, hvordan markedet responderer på den.
Får du for mange kunder? Sæt prisen op (eller overvej din første ansættelse).
Får du for få? Overvej at sætte den ned – eller kig på andre svage punkter i din forretningsmodel.
Brug for mere hjælp til prisberegning? Led ikke længere – vi har udviklet vores helt egen prisberegner, der giver dig svar på alt lige fra årsløn til ideel timepris.
Fast pris eller timepris? Hvad skal du vælge?
Begge dele – må være det irriterende svar.
Hvis det er en fast defineret opgave, kan du give en projektpris. Men projektprisen bør basere sig på din timepris, da projektets omfang afhænger af det antal timer, du forventer at bruge på det.
Hvis du derimod er fast tilknyttet som konsulent, og opgaverne varierer fra måned til måned, så giver det ikke som udgangspunkt mening at give en fast pris. Her vil en samlet månedlig fakturering baseret på timepris og timer arbejdet oftest være det mest oplagte.
Hvis du giver en projektpris på en stor opgave, så husk gerne at indlægge en god margin (altså sætte prisen højt), hvis kunden skulle vise sig at være besværlig, eller projektets omfang stikker helt af. Eller begge.
En kombination kan i disse tilfælde også være en god mulighed – en projektpris, der dækker det aftalte stykke arbejde, og en ekstra timepris, hvis arbejdet går ud over det fastlagte arbejde.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Du kan ikke fakturere alle timer!
Hvis du kan fakturere i gennemsnit 75% af dine timer, skal du være glad. Som freelancer skal du nemlig afsætte en ikke ubetydelig mængde arbejde til bl.a. følgende:
- Generel administration – opdatering af hjemmeside, indkøb af systemer, ikke-fakturerbar kommunikation med kunder og samarbejdspartnere
- Reklame for dig selv – på f.eks. LinkedIn eller til netværksarrangementer
- Salg – outreach til nye kunder og kundemøder
- Bogføring – indtægter, udgifter, årsrapporter og lignende
Og alt muligt forefaldende, som uundgåeligt vil dukke op. Derfor bliver din timepris simpelthen nødt til at være på et niveau, som kan dække dette ”gratis” arbejde – og selvfølgelig dine udgifter.
Du har en række udgifter, som din timepris skal dække
Husk på, at du som freelancer selv skal betale for følgende:
- Ferie, fridage, barsel og sygdom – du tjener ingen penge, når du ikke kan fakturere timer
- Pension
- Kontorleje
- Rejseaktivitet og transport
- Faste udgifter som computer og diverse programmer
- Reklame og annoncering
- Efteruddannelse og kurser
Alt dette skal du tænke ind, når du står og kigger på din timepris og tænker, ’den er godt nok høj!’
For det er den i realiteten ikke.
Stadig usikker på en passende pris? Spørg dine konkollegaer
Det er vigtigt at kende en cirka-markedspris, før du laver dine aftaler. Kunden tænker sandsynligvis, at du er useriøs (eller helt exceptionel), hvis din timepris er 1500 kroner, og markedsprisen er 600.
Hvordan finder du markedsprisen? Du spørger selvfølgelig dem, der laver det samme som dig – dine konkurrenter/kollegaer i branchen.
Nogle skriver både timepriser, prispakker og priseksempler på hjemmesiden, og det kan du tage udgangspunkt i.
Men én ting er det, der står på en hjemmeside – en anden ting er de prisaftaler, der reelt bliver indgået. De to tal kan være vidt forskellige, og derfor er den ærlige samtale mellem to branchefæller så vigtig.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Husk: Det er meget svært at forhandle sig op, når I først er i gang
Det kan være fristende at give rabat for at lukke en ny kunde. ”Det er jo bare her i starten”, siger I begge.
Men hvornår får I prisen på normalt niveau senere hen? Det bliver ikke kunden, der kommer til at foreslå det (tør vi godt garantere). Og dermed bliver det altså dig selv, der skal ødelægge den gode stemning.
Det skal du være opmærksom på, før du indgår store rabataftaler med nye kunder ”bare” for at lukke dem og få dem i kundekartoteket.
Når det så er sagt, er det muligt at hæve prisen for eksisterende kunder. Det kræver bare lidt finesse.
Hvornår giver det mening at hæve prisen som freelancer – og hvordan gør du?
Når du har nok kunder, kan du hæve prisen for nye kunder – og overveje at gøre det for de eksisterende. Det må være det korte svar.
Du bør aldrig hæve prisen for eksisterende kunder uden dialog og klar aftale. Kunder kan godt lide så få overraskelser som muligt – især når det kommer til budget. Husk desuden at gøre det på en meget ordentlig og høflig måde – især hvis det er nogle af dine første kunder, som har været med dig i tykt og tyndt.
Når det så er sagt, så vil en prisstigning (næsten) altid medføre en udlugning blandt kunder, da det ikke er alle, der er lige elastiske i forhold til pris. Du skal derfor have gjort op med dig selv, hvordan du vil håndtere den uundgåelige afvisning, der vil komme med en prisstigning.
En dialog om timepris kan foregå på f.eks. denne facon:
”Kære [navn på kunde]
Jeg har været, og er stadig glad for at arbejde for dig, og du ved, at jeg sætter stor pris på, at du har valgt og bliver ved med at vælge mig som leverandør.
Da du tog mig ind, startede vi på en timepris, passende til mit daværende niveau. Siden jeg startede, har jeg udviklet mig meget, og blandt andet hjulpet jer med at nå XYZ.
En naturlig udvikling i markedet samt et øget kompetenceniveau fra min side, gør derfor at min pris pr. x.x. stiger fra nuværende XX til XX +10%.
Sætter denne prisregulering en stopper for vores samarbejde, er jeg åben overfor en dialog omkring jeres specifikke behov, og kan højst sandsynligt pege jer i retning af en specialist, der leverer til et lavere budget.
Jeg håber selvfølgelig at fortsætte samarbejdet, og blive ved med at hjælpe jer tættere på jeres mål i fremtiden.”
Med denne fremgangsmåde opnår du flere ting:
– Du roser din kunde og understreger, at du sætter pris på samarbejdet.
– Du sætter også en streg i sandet og trækker en sammenligning mellem dit gamle og dit nye professionelle jeg.
– Du varsler en prisstigning, så din kunde ikke oplever uventede overraskelser.
– Du har din kundes bedste i tankerne. Vil have en lavere kvalitet, kan du hjælpe dem videre. Er det tilfældet, var jeres veje alligevel dømt til at skilles.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Din Guide Til At Finde Din Pris
At sætte den rigtige pris er ekstremt vigtigt som freelancer. Og det gælder begge veje.
Sælger du dig selv for billigt, går du selvfølgelig glip af omsætning – men du hæmmer også dine muligheder for at kunne leve komfortabelt af din passion.
Og sælger du dig selv for dyrt – ja, så går du også glip af omsætning. For så siger kunderne bare nej. (Skal du have dem til at sige ja, så har vi skrevet om hvordan du lukker kundemøder her.)
Prissætning er svært – en af de sværeste discipliner som freelancer. Så vi har lavet den eneste ressource, du skal bruge til emnet.
Her får du vores store guide til freelancer-prissætning.
Som hovedregel skal du tage, hvad kunderne vil betale!
Vi anbefaler, at du har en fast, baseline timepris, en såkaldt listepris, som du kan præsentere for dine kunder.
Men vi anbefaler også, at du ikke låser dig fast på en timepris – og at du altid er villig til at forhandle.
Igen: begge vej.
Du skal tage, hvad du er værd – og hvad kunderne vil betale. Start derfor gerne højt i en forhandlingsfase. Kunden har bedt om et tilbud af en grund – de kan godt lide dig, og de vil gerne bruge dig.
Test kundens pris-limit af. Giv dem et tilbud, som du vil være meget glad for, hvis de siger ja til – men samtidig et tilbud, der er realistisk at få et ja til. Et tilbud med wiggleroom, så hvis kunden vil betale lidt mindre, er det stadig en god deal for dig.
Husk dog på dette: Du skal kun forhandle, hvis du er villig til det! Hvis du ikke vil arbejde til den pris, kunden vil betale, skal du sige nej.
Ellers bliver det sandsynligvis en dårlig oplevelse for begge parter.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Er du fuldtidsfreelancer eller deltidsfreelancer?
På deltid kan du anskue din prissætning på 2 måder:
- Drømmer du om at sige dit job op og leve som freelancer? Så skal du tage en pris, som du vil kunne leve af, hvis du går fuldtid.
- Er du freelancer for at få lidt ekstra supplerende indkomst? Så kan du i princippet tage en lavere pris – eller du kan sige, jeg ”gider” kun arbejde, når kunderne vil betale min fulde pris.
Hvis du derimod er freelancer på fuldtid, har du i vores øjne kun 1 gyldig anskuelse:
- ”Det her altså er min eneste indkomst – og jeg skal kunne leve af det!”
Dermed kan du ikke lade dig spise af med rabatordninger og vennetjenester. Husk: Du bliver hyret ind, fordi dit arbejde er værdifuldt. Tag en tilsvarende pris for det.
Hvor erfaren og dygtig er du?
Der er forskel på, hvor meget du kan presse citronen, afhængig af din anciennitet, dit kompetenceniveau og din rangering indenfor din niche.
Hvis du har et helt særligt ry i branchen, og du har fremragende resultater bag dig, kan du tage en premium for dine ydelser, som ligger væsentligt over markedsprisen.
Du kan selvfølgelig kun tage denne premium, hvis kunderne vil betale for det. Men det vil de oftest, hvis du er brancheledende.
Hvis du er helt ny og ukendt, kan du som hovedregel højest tage markedsprisen. Oftest kan du føle dig presset til at prissætte dig under markedsprisen, og det kan også være en god idé for at lukke de første kunder og få en fod indenfor.
Men det er vigtigt, at du relativt hurtigt kommer op på et godt niveau – gerne minimum markedspris. Din drøm er at leve af at være freelancer, og det kan du ikke på et fornuftigt niveau, hvis du kører på halv pris.
Den metodiske fremgangsmåde: Regn baglæns
Hvad tjener en funktionær med dit kompetencesæt, og hvad er den omregnede timepris for 37 timer om ugen? Og hvor meget skal du gange denne timepris med for at finde din timepris som freelancer?
Som hovedregel skal du gange en funktionærs timepris med ca. 2,5 for at finde en passende timepris til dig.
Vi skal understrege, at denne metode kun bør være dit udgangspunkt – for som nævnt i tidligere afsnit er hver forhandling individuel, og din pris afhænger også af, om du er bedre eller dårligere end resten af markedet rent kompetencemæssigt.
Lad os sige, at du er it-konsulent, og en fastansat it-medarbejder med din anciennitet tjener 50.000 om måneden og arbejder 37 timer om ugen. Det giver en cirka timepris på 312.
Hvis du ganger denne timepris med 2,5, får du 780. Her har du et fint udgangspunkt til en indledende timepris, som du kan justere alt efter, hvordan markedet responderer på den.
Får du for mange kunder? Sæt prisen op (eller overvej din første ansættelse).
Får du for få? Overvej at sætte den ned – eller kig på andre svage punkter i din forretningsmodel.
Brug for mere hjælp til prisberegning? Led ikke længere – vi har udviklet vores helt egen prisberegner, der giver dig svar på alt lige fra årsløn til ideel timepris.
Fast pris eller timepris? Hvad skal du vælge?
Begge dele – må være det irriterende svar.
Hvis det er en fast defineret opgave, kan du give en projektpris. Men projektprisen bør basere sig på din timepris, da projektets omfang afhænger af det antal timer, du forventer at bruge på det.
Hvis du derimod er fast tilknyttet som konsulent, og opgaverne varierer fra måned til måned, så giver det ikke som udgangspunkt mening at give en fast pris. Her vil en samlet månedlig fakturering baseret på timepris og timer arbejdet oftest være det mest oplagte.
Hvis du giver en projektpris på en stor opgave, så husk gerne at indlægge en god margin (altså sætte prisen højt), hvis kunden skulle vise sig at være besværlig, eller projektets omfang stikker helt af. Eller begge.
En kombination kan i disse tilfælde også være en god mulighed – en projektpris, der dækker det aftalte stykke arbejde, og en ekstra timepris, hvis arbejdet går ud over det fastlagte arbejde.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Du kan ikke fakturere alle timer!
Hvis du kan fakturere i gennemsnit 75% af dine timer, skal du være glad. Som freelancer skal du nemlig afsætte en ikke ubetydelig mængde arbejde til bl.a. følgende:
- Generel administration – opdatering af hjemmeside, indkøb af systemer, ikke-fakturerbar kommunikation med kunder og samarbejdspartnere
- Reklame for dig selv – på f.eks. LinkedIn eller til netværksarrangementer
- Salg – outreach til nye kunder og kundemøder
- Bogføring – indtægter, udgifter, årsrapporter og lignende
Og alt muligt forefaldende, som uundgåeligt vil dukke op. Derfor bliver din timepris simpelthen nødt til at være på et niveau, som kan dække dette ”gratis” arbejde – og selvfølgelig dine udgifter.
Du har en række udgifter, som din timepris skal dække
Husk på, at du som freelancer selv skal betale for følgende:
- Ferie, fridage, barsel og sygdom – du tjener ingen penge, når du ikke kan fakturere timer
- Pension
- Kontorleje
- Rejseaktivitet og transport
- Faste udgifter som computer og diverse programmer
- Reklame og annoncering
- Efteruddannelse og kurser
Alt dette skal du tænke ind, når du står og kigger på din timepris og tænker, ’den er godt nok høj!’
For det er den i realiteten ikke.
Stadig usikker på en passende pris? Spørg dine konkollegaer
Det er vigtigt at kende en cirka-markedspris, før du laver dine aftaler. Kunden tænker sandsynligvis, at du er useriøs (eller helt exceptionel), hvis din timepris er 1500 kroner, og markedsprisen er 600.
Hvordan finder du markedsprisen? Du spørger selvfølgelig dem, der laver det samme som dig – dine konkurrenter/kollegaer i branchen.
Nogle skriver både timepriser, prispakker og priseksempler på hjemmesiden, og det kan du tage udgangspunkt i.
Men én ting er det, der står på en hjemmeside – en anden ting er de prisaftaler, der reelt bliver indgået. De to tal kan være vidt forskellige, og derfor er den ærlige samtale mellem to branchefæller så vigtig.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.
Husk: Det er meget svært at forhandle sig op, når I først er i gang
Det kan være fristende at give rabat for at lukke en ny kunde. ”Det er jo bare her i starten”, siger I begge.
Men hvornår får I prisen på normalt niveau senere hen? Det bliver ikke kunden, der kommer til at foreslå det (tør vi godt garantere). Og dermed bliver det altså dig selv, der skal ødelægge den gode stemning.
Det skal du være opmærksom på, før du indgår store rabataftaler med nye kunder ”bare” for at lukke dem og få dem i kundekartoteket.
Når det så er sagt, er det muligt at hæve prisen for eksisterende kunder. Det kræver bare lidt finesse.
Hvornår giver det mening at hæve prisen som freelancer – og hvordan gør du?
Når du har nok kunder, kan du hæve prisen for nye kunder – og overveje at gøre det for de eksisterende. Det må være det korte svar.
Du bør aldrig hæve prisen for eksisterende kunder uden dialog og klar aftale. Kunder kan godt lide så få overraskelser som muligt – især når det kommer til budget. Husk desuden at gøre det på en meget ordentlig og høflig måde – især hvis det er nogle af dine første kunder, som har været med dig i tykt og tyndt.
Når det så er sagt, så vil en prisstigning (næsten) altid medføre en udlugning blandt kunder, da det ikke er alle, der er lige elastiske i forhold til pris. Du skal derfor have gjort op med dig selv, hvordan du vil håndtere den uundgåelige afvisning, der vil komme med en prisstigning.
En dialog om timepris kan foregå på f.eks. denne facon:
”Kære [navn på kunde]
Jeg har været, og er stadig glad for at arbejde for dig, og du ved, at jeg sætter stor pris på, at du har valgt og bliver ved med at vælge mig som leverandør.
Da du tog mig ind, startede vi på en timepris, passende til mit daværende niveau. Siden jeg startede, har jeg udviklet mig meget, og blandt andet hjulpet jer med at nå XYZ.
En naturlig udvikling i markedet samt et øget kompetenceniveau fra min side, gør derfor at min pris pr. x.x. stiger fra nuværende XX til XX +10%.
Sætter denne prisregulering en stopper for vores samarbejde, er jeg åben overfor en dialog omkring jeres specifikke behov, og kan højst sandsynligt pege jer i retning af en specialist, der leverer til et lavere budget.
Jeg håber selvfølgelig at fortsætte samarbejdet, og blive ved med at hjælpe jer tættere på jeres mål i fremtiden.”
Med denne fremgangsmåde opnår du flere ting:
– Du roser din kunde og understreger, at du sætter pris på samarbejdet.
– Du sætter også en streg i sandet og trækker en sammenligning mellem dit gamle og dit nye professionelle jeg.
– Du varsler en prisstigning, så din kunde ikke oplever uventede overraskelser.
– Du har din kundes bedste i tankerne. Vil have en lavere kvalitet, kan du hjælpe dem videre. Er det tilfældet, var jeres veje alligevel dømt til at skilles.
Freelance med Factofly
Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.