Sådan får du kunder som freelancer
Del artiklen!
Af 10,2 min læsetidSidst opdateret: 26. juni 2023

11 gennemprøvede taktikker til at få kunder som freelancer

Hvis du vil leve som freelancer, skal der penge i kassen. Og der kommer ingen penge i kassen, hvis du ikke har kunder som freelancer.

Så langt så godt. Men konkurrencen om kunderne kan være hård – du er ikke den eneste, der er på jagt. Det er alle de andre freelancere selvfølgelig også, og derfor gælder det om at skille sig ud.

Det gør du selvfølgelig først og fremmest ved at dygtiggøre dig. Men alverdens kompetencer nytter ikke noget, hvis kunderne ikke ved, at du findes. Og netop derfor har vi lavet dette indlæg.

Vi gennemgår de vigtigste salgskanaler for freelancere – hvordan du bliver synlig for dine kundeemner – og følger det op med vores bedste tips til at lukke salget og fastholde kunderne.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

1: Netværk, netværk, netværk!

Netværk

Familie, venner, kæreste, fætter, din gamle onkel, din mors bedste veninde, din mands tidligere kollega – you name it.

Alle er potentielle indgangsvinkler, når du skal opbygge en portefølje og finde kunder som freelancer.

Uanset om du er i opstartsfasen, eller du har været i gang et godt stykke tid, vil du helt sikkert have fået anbefalet at bruge dit netværk. Og måske hænger den anbefaling dig allerede langt ud af halsen – men der er en grund til, at lige netop netværk bliver anbefalet så ofte:

Det virker.

Netværksmetoden er effektiv, fordi folk i dit netværk i forvejen kender dig og dermed kan stå inde for dig og din faglighed. På samme måde kender de en masse mennesker, du ikke selv kender – og sandsynligvis også en række potentielle kunder.

Og dit netværk begrænser sig ikke til dine bekendte. Væn dig gerne til også at spørge forretningsdrivende, du møder på din vej – f.eks. din frisør, cykelhandler og lokale burgerbar.

De har også brug for hjælp fra dygtige freelancere.

2: Brug dine tidligere arbejdspladser

Dine tidligere chefer og kollegaer ved, hvor dygtig du er – og de vil en gang imellem have opgaver, du kan hjælpe dem med.

At holde kontakten til en tidligere arbejdsplads er et meget godt eksempel på, at man aldrig skal brænde en bro.

For hvis din arbejdsplads stadig kan lide dig, har de ingen grund til ikke at hyre dig. Det kunne jo f.eks. være, at din stilling aldrig er blevet genbesat, og der dermed ligger nogle opgaver klar til dig.

At gå tilbage til en tidligere arbejdsplads er ikke at gå tilbage til en fuser – tværtimod er det netop en fordel, at dine gamle kollegaer og chefer kender dig og dine evner. Det gør spritnye kunder ikke på samme måde.

3: Hav en målrettet og kundeorienteret hjemmeside med fokus på din faglige profil

Dine kunder danner sig det vigtigste indtryk, når de snakker med dig – men de researcher dig også online.

Sammenlign det lidt med en Tinder-date (hvis du har været på sådan en). Det er mødet i det virkelig liv, der i sidste ende betyder noget – men det online indtryk er vigtigt, for det får dig indenfor døren.

Køb eller byg en simpel, pæn og behagelig hjemmeside, der brugervenligt og enkelt viser dine ydelser og anbefalinger frem.

Vis hvad du kan – også uden en portefølje

Og hvis du endnu ikke har tidligere kunder at vise frem, har du stadig rig mulighed for at vise, hvad du kan via din hjemmeside.

Lad os sige, at du er grafisk designer, men du endnu ikke har nogen kundecases, som du kan eller må vise frem.

Du kan sagtens vise din ydelse frem ved f.eks. at inkludere eksempler på andres design – og beskrive for kunderne, at dit speciale er noget tilsvarende. Derudover har du helt sikkert lavet noget i din fritid eller på et studium, der viser dine evner frem.

Dermed holder du kunden i hånden, og de kan se nøjagtig, hvordan deres nye logo, flyer, roll-up eller e-bog kommer til at se ud.

4: LinkedIn: Del dine professionelle tanker

LinkedIn er en fremragende kanal at positionere sig som thought leader på, og derigennem tiltrække en masse spændende kontakter og – med tiden – leads og kunder.

På LinkedIn er det vigtigt ikke at miste modet, hvis dine opslag ikke får den opmærksomhed, du havde håbet på.

Det kræver øvelse og mange forsøg at nå igennem til dit ønskede publikum. Men med tiden finder du lige præcis den tone og stil, der virker for netop dig. Og du finder ud af, hvilke emner din målgruppe er mest interesseret i.

Og når du først har fundet din egen unikke stil, er der en motorvej med visninger, leads og kunder foran dig.

LinkedIn fungerer også sådan, at når du har etableret dig som stabil content creator i algoritmens øjne, vil den begynde at vise dig for flere og flere helt af sig selv.

Derfor er det bare at klø på – så følger resultaterne helt af sig selv.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

5: Markedsfør dig lokalt

De fleste virksomheder foretrækker at købe lokalt, så længe kvaliteten er høj.

Det er nemmere at mødes personligt, man får en stærkere kunderelation, og arbejdet bliver typisk også bare dét bedre, når man ved, at den anden kun er en cykeltur væk.

Derfor er det oplagt at forsøge dig med lokal markedsføring – og det behøver skam ikke være specielt avanceret.

Det kan være sådan noget som at hænge en flyer op steder, hvor din målgruppe befinder sig – i kontorfællesskaber f.eks.

Det kunne også være at skrive et salgsbrev, som du afleverer personligt hos udvalgte virksomheder. Alene dét, at de får et virkelighedsindtryk af dig, og at du tager tid ud af din dag til at besøge dem, gør indtryk.

Det er en gylden mulighed til at få kunder som freelancer. Og det virker.

6: Grib knoglen og ring til særligt udvalgte virksomheder

ring til udvalgte virksomheder

Telefonsalg er en elendig salgsmetode – hvis du skyder med spredehagl.

Hvis du derimod finder nogle særligt udvalgte virksomheder og virkelig sætter dig ind i deres forretning og behov – og på den baggrund giver dem et kald – så kan det sagtens lykkes.

Husk at have en klar plan for samtalen, inden du ringer: Hvordan skal den starte – fortsætte – og slutte?

Der er faktisk ikke så meget hokus-pokus til at åbne den gode telefonsamtale. Præsenter dig klart og tydeligt med fornavn, sig hvilket firma du ringer fra, og giv en årsag til dit opkald.

Det kan f.eks. være:

”Jeg ringer, fordi jeg kørte forbi jeres flotte butik i dag, og så blev jeg simpelthen nødt til at tjekke jeres hjemmeside ud – men jeg kan se, at I endnu ikke har en?”

”Jeg ringer, fordi jeg fik jer anbefalet af en gammel kollega, der mente, at du og jeg bare blev nødt til at tage en snak.”

Vigtigst er det, at du anser telefonsamtalen som en helt almindelig samtale mellem to mennesker, hvor der indgår en naturlig behovsafdækning. Du kan ikke sælge noget, de ikke har brug for.

Find ud af, om I passer sammen, og om de har brug for dig – og forsøg først derefter at booke et møde.

Få mere inspiration til det gode telefonsalg her.

7: Brug freelanceplatforme

Der findes efterhånden en række freelanceplatforme med gode opgaver tilgængelige. Her kan du også være aktiv og byde ind på udvalgte opgaver.

Det er platforme som:

Et vigtigt tip: Hvis du opretter dig på en platform, så gør det ordentligt. Du skal ikke have en profil bare for at have den – så giver det med stor sandsynlighed ikke noget.

Det, der oftest betyder mest for hyrende virksomhed, er din erfaring. Gør derfor mest ud af at showcase tidligere kunder og opgaver.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

8: Gå den ekstra mil for dine nuværende kunder

En anbefaling fra andre vejer cirka uendeligt mere end en anbefaling fra dig selv.

Og en anbefaling fra dine kunder – dem, der modtager en faktura fra dig hver måned – vejer mest.

Derfor skal du kæmpe rø*** ud af bukserne for at servicere de kunder, du allerede har. Gå aldrig på kompromis med ydelsen til dine gamle kunder – og det gælder også, selvom du har travlt!

De gode perioder fortsætter ikke nødvendigvis, og når travlheden dør ned, er det de faste kunder, der holder din forretning kørende.

Det er trods alt også nemmere at beholde en kunde end at få nye kunder som freelancer – husk på det, hver gang du har fået en ny kunde, og adrenalinen og dopaminen pumper derudad.

9: Brug mindre tid på at sælge og mere tid på at være værdifuld

Dine kunder køber, hvis de kan se din værdi. Og her er der en vigtig distinktion: I stedet for at fortælle din værdi, skal du vise den.

Når du får nye kunder i tale, skal du vise dem løsningen på deres problemer – og hvordan din løsning i sidste ende hjælper dem med at tjene penge.

Demonstrer værdi – og så hyrer kunderne dig. Uden at blinke.

Dette punkt binder ind i mange af de andre punkter, men særligt punkt 3 og 4 er denne tankegang relevant for. På din hjemmeside og LinkedIn har du virkelig mulighed for at demonstrere, hvor værdifuld du er.

Tænk altid værdiskabelse ind i en salgsproces. Det bliver både du og dine kunder glade for.

10: Team op med andre freelancere

De gode kunder på markedet har ofte et hold freelancere med forskellige baggrunde tilknyttet. Det kan være en tekstforfatter, en grafiker, en udvikler, en marketingkonsulent, en bogholder osv.

Derfor er det oplagt at teame op med en gruppe freelancere, der laver det, du ikke selv laver – og derigennem lave et gensidigt værdifuldt samarbejde, hvor I giver hinanden kunder på kryds og tværs.

Det er en investering i målrettet netværk, der betaler sig tilbage mange gange hen ad vejen.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

11: Udvikl dit pitch og bliv knivskarp til kundemøder

Det er fuldstændig afgørende, at du har ordet i din magt, når du får chancen for at lukke kunder som freelancer.

Her er dit pitch – din elevatortale, den enkle præsentation af dig som fagperson og menneske – det vigtigste.

Få øvet dig på det, og ikke kun når du er alene. Find en bekendt, ikke nødvendigvis en nær ven, der siger sin ærlige mening. Præsenter dit pitch foran denne person og bed om feedback.

Tag, hvad du kan bruge – og bliv ved med at øve dig, til dit pitch sidder i skabet.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at kunne performe, når du sidder til et kundemøde.

Lad så få kundemøder som muligt gå til spilde – de hænger ikke på træerne. Og vær så klar med en stram freelance kontrakt når aftalen skal lukkes.

Sådan får du kunder som freelancer
Af 10,2 min læsetidSidst opdateret: 26. juni 2023

11 gennemprøvede taktikker til at få kunder som freelancer

Hvis du vil leve som freelancer, skal der penge i kassen. Og der kommer ingen penge i kassen, hvis du ikke har kunder som freelancer.

Så langt så godt. Men konkurrencen om kunderne kan være hård – du er ikke den eneste, der er på jagt. Det er alle de andre freelancere selvfølgelig også, og derfor gælder det om at skille sig ud.

Det gør du selvfølgelig først og fremmest ved at dygtiggøre dig. Men alverdens kompetencer nytter ikke noget, hvis kunderne ikke ved, at du findes. Og netop derfor har vi lavet dette indlæg.

Vi gennemgår de vigtigste salgskanaler for freelancere – hvordan du bliver synlig for dine kundeemner – og følger det op med vores bedste tips til at lukke salget og fastholde kunderne.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

1: Netværk, netværk, netværk!

Netværk

Familie, venner, kæreste, fætter, din gamle onkel, din mors bedste veninde, din mands tidligere kollega – you name it.

Alle er potentielle indgangsvinkler, når du skal opbygge en portefølje og finde kunder som freelancer.

Uanset om du er i opstartsfasen, eller du har været i gang et godt stykke tid, vil du helt sikkert have fået anbefalet at bruge dit netværk. Og måske hænger den anbefaling dig allerede langt ud af halsen – men der er en grund til, at lige netop netværk bliver anbefalet så ofte:

Det virker.

Netværksmetoden er effektiv, fordi folk i dit netværk i forvejen kender dig og dermed kan stå inde for dig og din faglighed. På samme måde kender de en masse mennesker, du ikke selv kender – og sandsynligvis også en række potentielle kunder.

Og dit netværk begrænser sig ikke til dine bekendte. Væn dig gerne til også at spørge forretningsdrivende, du møder på din vej – f.eks. din frisør, cykelhandler og lokale burgerbar.

De har også brug for hjælp fra dygtige freelancere.

2: Brug dine tidligere arbejdspladser

Dine tidligere chefer og kollegaer ved, hvor dygtig du er – og de vil en gang imellem have opgaver, du kan hjælpe dem med.

At holde kontakten til en tidligere arbejdsplads er et meget godt eksempel på, at man aldrig skal brænde en bro.

For hvis din arbejdsplads stadig kan lide dig, har de ingen grund til ikke at hyre dig. Det kunne jo f.eks. være, at din stilling aldrig er blevet genbesat, og der dermed ligger nogle opgaver klar til dig.

At gå tilbage til en tidligere arbejdsplads er ikke at gå tilbage til en fuser – tværtimod er det netop en fordel, at dine gamle kollegaer og chefer kender dig og dine evner. Det gør spritnye kunder ikke på samme måde.

3: Hav en målrettet og kundeorienteret hjemmeside med fokus på din faglige profil

Dine kunder danner sig det vigtigste indtryk, når de snakker med dig – men de researcher dig også online.

Sammenlign det lidt med en Tinder-date (hvis du har været på sådan en). Det er mødet i det virkelig liv, der i sidste ende betyder noget – men det online indtryk er vigtigt, for det får dig indenfor døren.

Køb eller byg en simpel, pæn og behagelig hjemmeside, der brugervenligt og enkelt viser dine ydelser og anbefalinger frem.

Vis hvad du kan – også uden en portefølje

Og hvis du endnu ikke har tidligere kunder at vise frem, har du stadig rig mulighed for at vise, hvad du kan via din hjemmeside.

Lad os sige, at du er grafisk designer, men du endnu ikke har nogen kundecases, som du kan eller må vise frem.

Du kan sagtens vise din ydelse frem ved f.eks. at inkludere eksempler på andres design – og beskrive for kunderne, at dit speciale er noget tilsvarende. Derudover har du helt sikkert lavet noget i din fritid eller på et studium, der viser dine evner frem.

Dermed holder du kunden i hånden, og de kan se nøjagtig, hvordan deres nye logo, flyer, roll-up eller e-bog kommer til at se ud.

4: LinkedIn: Del dine professionelle tanker

LinkedIn er en fremragende kanal at positionere sig som thought leader på, og derigennem tiltrække en masse spændende kontakter og – med tiden – leads og kunder.

På LinkedIn er det vigtigt ikke at miste modet, hvis dine opslag ikke får den opmærksomhed, du havde håbet på.

Det kræver øvelse og mange forsøg at nå igennem til dit ønskede publikum. Men med tiden finder du lige præcis den tone og stil, der virker for netop dig. Og du finder ud af, hvilke emner din målgruppe er mest interesseret i.

Og når du først har fundet din egen unikke stil, er der en motorvej med visninger, leads og kunder foran dig.

LinkedIn fungerer også sådan, at når du har etableret dig som stabil content creator i algoritmens øjne, vil den begynde at vise dig for flere og flere helt af sig selv.

Derfor er det bare at klø på – så følger resultaterne helt af sig selv.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

5: Markedsfør dig lokalt

De fleste virksomheder foretrækker at købe lokalt, så længe kvaliteten er høj.

Det er nemmere at mødes personligt, man får en stærkere kunderelation, og arbejdet bliver typisk også bare dét bedre, når man ved, at den anden kun er en cykeltur væk.

Derfor er det oplagt at forsøge dig med lokal markedsføring – og det behøver skam ikke være specielt avanceret.

Det kan være sådan noget som at hænge en flyer op steder, hvor din målgruppe befinder sig – i kontorfællesskaber f.eks.

Det kunne også være at skrive et salgsbrev, som du afleverer personligt hos udvalgte virksomheder. Alene dét, at de får et virkelighedsindtryk af dig, og at du tager tid ud af din dag til at besøge dem, gør indtryk.

Det er en gylden mulighed til at få kunder som freelancer. Og det virker.

6: Grib knoglen og ring til særligt udvalgte virksomheder

ring til udvalgte virksomheder

Telefonsalg er en elendig salgsmetode – hvis du skyder med spredehagl.

Hvis du derimod finder nogle særligt udvalgte virksomheder og virkelig sætter dig ind i deres forretning og behov – og på den baggrund giver dem et kald – så kan det sagtens lykkes.

Husk at have en klar plan for samtalen, inden du ringer: Hvordan skal den starte – fortsætte – og slutte?

Der er faktisk ikke så meget hokus-pokus til at åbne den gode telefonsamtale. Præsenter dig klart og tydeligt med fornavn, sig hvilket firma du ringer fra, og giv en årsag til dit opkald.

Det kan f.eks. være:

”Jeg ringer, fordi jeg kørte forbi jeres flotte butik i dag, og så blev jeg simpelthen nødt til at tjekke jeres hjemmeside ud – men jeg kan se, at I endnu ikke har en?”

”Jeg ringer, fordi jeg fik jer anbefalet af en gammel kollega, der mente, at du og jeg bare blev nødt til at tage en snak.”

Vigtigst er det, at du anser telefonsamtalen som en helt almindelig samtale mellem to mennesker, hvor der indgår en naturlig behovsafdækning. Du kan ikke sælge noget, de ikke har brug for.

Find ud af, om I passer sammen, og om de har brug for dig – og forsøg først derefter at booke et møde.

Få mere inspiration til det gode telefonsalg her.

7: Brug freelanceplatforme

Der findes efterhånden en række freelanceplatforme med gode opgaver tilgængelige. Her kan du også være aktiv og byde ind på udvalgte opgaver.

Det er platforme som:

Et vigtigt tip: Hvis du opretter dig på en platform, så gør det ordentligt. Du skal ikke have en profil bare for at have den – så giver det med stor sandsynlighed ikke noget.

Det, der oftest betyder mest for hyrende virksomhed, er din erfaring. Gør derfor mest ud af at showcase tidligere kunder og opgaver.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

8: Gå den ekstra mil for dine nuværende kunder

En anbefaling fra andre vejer cirka uendeligt mere end en anbefaling fra dig selv.

Og en anbefaling fra dine kunder – dem, der modtager en faktura fra dig hver måned – vejer mest.

Derfor skal du kæmpe rø*** ud af bukserne for at servicere de kunder, du allerede har. Gå aldrig på kompromis med ydelsen til dine gamle kunder – og det gælder også, selvom du har travlt!

De gode perioder fortsætter ikke nødvendigvis, og når travlheden dør ned, er det de faste kunder, der holder din forretning kørende.

Det er trods alt også nemmere at beholde en kunde end at få nye kunder som freelancer – husk på det, hver gang du har fået en ny kunde, og adrenalinen og dopaminen pumper derudad.

9: Brug mindre tid på at sælge og mere tid på at være værdifuld

Dine kunder køber, hvis de kan se din værdi. Og her er der en vigtig distinktion: I stedet for at fortælle din værdi, skal du vise den.

Når du får nye kunder i tale, skal du vise dem løsningen på deres problemer – og hvordan din løsning i sidste ende hjælper dem med at tjene penge.

Demonstrer værdi – og så hyrer kunderne dig. Uden at blinke.

Dette punkt binder ind i mange af de andre punkter, men særligt punkt 3 og 4 er denne tankegang relevant for. På din hjemmeside og LinkedIn har du virkelig mulighed for at demonstrere, hvor værdifuld du er.

Tænk altid værdiskabelse ind i en salgsproces. Det bliver både du og dine kunder glade for.

10: Team op med andre freelancere

De gode kunder på markedet har ofte et hold freelancere med forskellige baggrunde tilknyttet. Det kan være en tekstforfatter, en grafiker, en udvikler, en marketingkonsulent, en bogholder osv.

Derfor er det oplagt at teame op med en gruppe freelancere, der laver det, du ikke selv laver – og derigennem lave et gensidigt værdifuldt samarbejde, hvor I giver hinanden kunder på kryds og tværs.

Det er en investering i målrettet netværk, der betaler sig tilbage mange gange hen ad vejen.

Opret gratis bruger

Freelance med Factofly

Brug Factofly til at fakturere og tage dig betalt, uden at have eget CVR nummer eller registreret firma. Vi klarer alt det kedelige, så du kan bruge din tid der, hvor det er sjovest.

Opret gratis bruger

11: Udvikl dit pitch og bliv knivskarp til kundemøder

Det er fuldstændig afgørende, at du har ordet i din magt, når du får chancen for at lukke kunder som freelancer.

Her er dit pitch – din elevatortale, den enkle præsentation af dig som fagperson og menneske – det vigtigste.

Få øvet dig på det, og ikke kun når du er alene. Find en bekendt, ikke nødvendigvis en nær ven, der siger sin ærlige mening. Præsenter dit pitch foran denne person og bed om feedback.

Tag, hvad du kan bruge – og bliv ved med at øve dig, til dit pitch sidder i skabet.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at kunne performe, når du sidder til et kundemøde.

Lad så få kundemøder som muligt gå til spilde – de hænger ikke på træerne. Og vær så klar med en stram freelance kontrakt når aftalen skal lukkes.