Freelance prissætning
Del artiklen!
Af 14,5 min aflæstUdgivet på: 17. januar 2023Sidst opdateret: 17. januar 2023

Øg din indtjening med den rigtige prisstrategi

Prissætning for freelancere kan være en stressfyldt og kompliceret affære. Skudsikre og gennemprøvede prisstrategier er en del af fundamentet for enhver succesfuld freelancers forretning, og vi kommer uden huden på de mest populære her.

Som freelancer har du en del forskellige forskellige muligheder,der kan tænkes med i pris-mixet. De mest populære inkluderer blandt andet: timepris, projektpris, værdibaseret pris (value-based pricing), og klippekort (retainer).

Når man sætter sig ind i de forskellige strategier, kan man nemt blive ramt af en hvis handlingslammelse. For hvad skal man overhovedet vælge for effektivt at prissætte sin ydelse, og få pengetanken til at vokse?

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved hver, men uanset hvad du vælger, så hold det simpelt.

Potentielle kunder skal stilles over for få præcise tilbud, og ikke blive præsenteret med et menukort, der gør et provins-pizzaria misundeligt.

Uanset om du lige er startet som freelancer eller “bare” ønsker at skifte gear i din forretning, hjælper vi dig i denne guide med at finde den rigtige strategi for din biks.

Timepris

Hvad er timepris?

At sælge sin tid på timebasis, er den vel nok mest populære og gennemtestede prisstrategi, der både bruges af mange freelancere men også konsulentvirksomheder i alle størrelser.

Det er egentlig en ganske ligetil og gennemsigtig tilgang, der gør at du kan opkræve dine kunder for den tid du bruger, for at få et projekt eller en opgave på den anden side af målstregen.

Her fastsætter du en timepris og fakturerer kunden baseret på antallet af arbejdstimer. Easy breezy.

Denne tilgang bruges oftest når der skal leveres ydelser, der godt kan være svære at give et præcist estimat på, såsom rådgivning, designarbejde eller programmering.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Hvad er forleden ved sælge sin tid på timebasis?

En af de største fordele ved timepris er, at det giver en både klar og ikke mindst forudsigelig pris for dine kunder. Og kunder kan rigtig godt lide når ting (specielt budgetter) er forudsigelige.

Der er en generel forståelse for at timebaseret prissætning er “fair”, og man som kunde derfor vil betale dig for den tid det har taget at komme i mål.

Timebaseret prissætning gør det også nemt for dig som freelancer at holde styr på din tid, og dermed også give en præcis faktura. Og det der med at tage sig ordentligt betalt, er noget vi i den grad er tilhængere af her i huset!

Du kan både gøre det direkte gennem forskellige time tracking apps, der automatisk generer en faktura, eller du kan gå håndholdt til værks og holde styr på din tid i et simpelt Google sheet.

En af de andre store fordele ved at sælge sin service på denne måde, er muligheden for at være fleksibel overfor de forskellige sving et projekt nu en gang kan tage.

Din kunde kan tilføje eller fjerne opgaver efter behov, og du kan nemt rette en faktura til, der tilsvarer det antal timer du har lagt.

Det er både en fordel for kunder, der måske ikke står med et fuldstændigt skarpt scope of work fra start, eller står med et begrænset budget.

Hvad er ulempen ved at fakturere på timebasis?

Den vel nok største ulempe ved en timepris, er at kan være forbandet svært at give et prævist estimat af tidsforbruget før man har sat en fod i ringen. 

Det kan både gøre det svært for dig som freelancer at komme med et præcist budget, og gør det samtidig sværere for kunden at forstå de samlede omkostninger. 

Kunder hader at blive overraskede, og især hvis den overraskelse er en ekstra-regning. Hvis du står overfor at tiden løber løbsk, skal du derfor være hurtig på tasterne, og klart og tydeligt kommunikere med kunde inden du bare tæsker derudaf. 

Det er set før, at den uerfarne freelancer lugter et par ekstra fakturerbare timer her og der, hvilket er en reel bekymring din kunde står med hvis I vælger at gå denne vej. Gør derfor en dyd ud af at være transparent og ærlig omkring dit timeforbrug.

Hvornår giver det mening at gøre brug af timepris?

For en nyklækket freelancer er en timebaseret prismodel en af de mest fair måder at tage sig betalt for sin tid. 

Men lige så snart du bliver mere effektiv, kan du opleve slagsiden ved at fakturere pr. time. For hvis du leverer den samme løsning på 4 timer som du før gjorde på 8, skal du så også discounte med 50%?

Når du bevæger dig op ad stigen, er der også andre muligheder for at holde din indtjening oppe. Det kunne for eksempel være… projektpris.

Projektpris

Hvad er projektpris?

Projektbaseret prissætning er en strategi du kan tage i brug, når du vil tage betaling for det færdige resultat af et specifikt projekt eller sæt af opgaver – uanset hvor lang eller kort tid det tager dig.

Denne tilgang bliver ofte brugt til til klart definerede projekter. Det kan for eksempel være levering af en artikel, en rapport, hjemmeside, grafisk arbejde eller det der ligner.

Hvad er fordelen ved at bruge projektpris?

Den helt store fordel ved at bruge projektbaseret prissætning, er at det tager udgangspunkt i et konkret resultat, og ikke mindst en fast pris for din kunde. 

Kunder tænker oftest i resultater – ikke tidsforbrug. Det er derfor en simpel og letforståelig måde at være konkret omkring et projekt, og stå skulder med skulder med din kunde. 

En projektpris kan gøre det nemmere for din kunde at budgettere, og ikke mindst hjælper med at undgå scope creep. Altså den der hvor din kunde kommer og siger “kan du ikke liiige kigge på den her ting også”. 

Selvfølgelig skal vi gøre tingene lette for din kunde, men en projektpris giver også dig nogle store fordele. Du kan lettere planlægge og budgettere projektet, og er du god til dit arbejde kan du også øge din indtjening her. 

Ved at gå projektpris-vejen skal du som freelancer også være god til at holde fokus på slutmålet. Du hjælper din kunde med at fjerne en hovedpine, og hvis din kunde vægter sin egen tid højt, har du også et godt argument for hvorfor det godt må gå stærkt. Du er trods alt ikke blevet dygtig til dit arbejde natten over.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Hvad er ulemperne ved en projektbaseret pris?

Den vel nok største ulempe kommer, når man som freelancer prøver at presse en projektpris ned over en opgave, der er for kompleks og spiller med for mange ubekendte. 

Hvis opgaven ikke allerede fra kundens side er veldefineret, er det svært for dig som leverandør at give et præcist tilbud, hvilket igen kan skabe en let savlende kunde med et spørgsmålstegn hængende over hovedet. 

Er man gået ned ad gange med projektpris-skiltet, og opgaven begynder at gribe om sig, kan du som freelancer godt komme i et squeeze. Kunden har betalt for at få løst et problem. Tager det dig én time, ja så er det dig der skummer fløden, men begynder det at gå ud over dit estimerede timeforbrug, kan du oftest godt selv hænge på den. 

En af de andre store bagdele projektbaseret prissætning er, at den muligvis ikke er egnet til kunder, der står med et behov for løbende support eller vedligeholdelse efter projektet er afsluttet. 

Hvis du kommer derhenad, så kan du overveje at tilbyde en model, hvor kunder betaler et fast månedligt gebyr for løbende support og vedligeholdelse. Det dækker vi længere nede under klippekort/retainer. 

Hvornår giver det mening at benytte sig af en projektbaseret pris?

Du skal give din kunde muligheden for at købe sig ind på en løsning, når du har en klar idé om hvad det kræver af dig for at få projektet i mål. En fast projektpris er desuden nemt forståeligt for mange kunder, og gør det lettere for dem at styre deres interne budgetter. 

Små til mellemstore projekter passer oftest bedst til at blive prissat på denne måde. Sørg altid for at have en skudsikker kontrakt på plads, hvor det klart er defineret hvad der er en del af budgettet, og hvad der ligger udover.

Værdibaseret prissætning

Hvad er værdibaseret prissætning?

Værdibaseret prissætning – også kendt som value-based pricing – er en prisstrategi, hvor prisen på et produkt eller en service bestemmes af den leverede værdi, det giver kunden, frem for de omkostninger du har ved at levere arbejdet. 

For dig som freelancer betyder det at du kan prissætte din ydelse baseret på de resultater du er med til at skabe. Er du dygtig til dit arbejde, er value-based pricing også en rigtig god måde at få lidt mere i lønningsposen.

Hvad er fordelen ved at gøre brug af værdibaseret prissætning?

En af de store fordele ved værdibaseret prissætning er, hvordan det kan være med til at differentiere dig fra dine konkurrenter. Prismodellen vinder større og større indpas i USA men er ikke på samme måde lige så populær i Nordeuropa endnu. 

Ved at holde fokus på den faktiske værdi ved arbejdet, kan du både retfærdiggøre en højere pris, og spiller du dine kort rigtigt, har du også mulighed for at tiltrække større kunder. 

Derudover kan værdibaseret prissætning hjælpe dig med at opbygge stærkere relationer med dine kunder. Modellen her kræver både en større forståelse for dine kunders forretning og behov, og derved også en højere grad af skræddersyede løsninger. Value-based pricing er sjældent til aldrig en hyldevare, der bare bliver kastet kundens vej.

Et projekt prissat efter en værdibaseret model, vil derfor i langt højere grad blive set som et parløb med kunden, hvor du som freelancer også har skin in the game. Er der ingen resultater, er der ingen penge!

Når vi kigger under hjelmen på din forretning, kan det også hjælpe dig til at højne dit fokus. Det her er ikke bare endnu en ting, der skal shippes, men en gennemtænkt løsning, der skal løfte din kundes forretning.

Hvad er ulemperne ved værdibaseret prissættelse?

En af hovedudfordringerne er, at det kan være svært for dig som freelancer præcist at vurdere værdien af din ydelse og samtidig kommunikere denne værdi til potentielle kunder. 

Og selvfølgelig er værdibaseret prissætning muligvis ikke egnet til alle typer kunder og opgaver. Du skal derfor være forberedt på at tilpasse din prisstrategi, så den passer til de forskellige kunders behov.

Hvornår giver det mening at gøre brug af værdibaseret prissætning?

Som tommelfingerregel giver det mening at gøre brug af value-based pricing når opgaven er stærkt resultatfokuseret. 

Levering af en række blog-artikler med fokus på at øge domain ranking, er et svært projekt at presse ned i en værdibaseret pris-kasse. Hvis projektet derimod har fokus på for eksempel direkte salg eller generering af leads, er det både nemmere at måle resultater og dermed nemmere at parre med en værdibaseret prismodel. 

Vi bevæger os ud i en mere avanceret prisstrategi her, men det kan samlet set være en effektiv tilgang hvis du har en ambition om at arbejde tættere sammen med dine kunder, og løfte din egen forretning. 

Selvfølgelig kræver det en god forståelse af dit eget værd og værdien af dine tjenester og ikke mindst evnen til at kommunikere denne værdi effektivt til dine kunder.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Klippekort

Hvad er klippekort-baseret prissætning?

Klippekort – eller retainer som det også er kendt under – er en prisstrategi, hvor du opkræver din kunde et fast beløb på regelmæssig basis, normalt månedligt, i bytte for enten en vis mængde tid eller specifikke resultater. Alt afhængigt af din kundes behov, kan du derfor både mikse et klippekort-salg med time- og projektpris. 

Som eksempel kan det både give mening hvis en kunde køber sig til x antal rådgivningstimer eller til x antal SoMe opslag pr. måned.

Hvad er fordelen ved at sælge klippekort?

En af de vigtigste fordele ved klippekort er, at det giver en forudsigelig og stabil indkomst. Det er derfor også i høj kurs hos mange freelancere, da der tager noget af presset af, for konstant at skulle jagte nye kunder. 

Da din kunde betaler dig regelmæssigt, kan du bedre planlægge din økonomi, og det bliver nemmere at skabe et stærkere økonomisk fundament i din forretning. 

Et klippekort er derudover også en tillidserklæring fra din kunde, og kan hjælpe dig med at opbygge et tættere forhold.

Et klippekortssalg giver dig en fod indenfor hos din kunde. Forhåbentlig skaber det en større forståelse for din kundes forretning, ambitioner og behov, der åbner upsell-døren hvor du også kan tilbyde en bredere vifte af ydelser.

Hvad er ulempen ved at sælge klippekort?

Det sker at kunder køber sig ind på retainer, når de ikke ved helt præcist hvad, der skal leveres. Som leverandør skal du derfor være god til at skubbe tilbage. Selvom der er blevet købt 300 timer over en 6 måneders periode, har du stadig brug for at planlægge dit arbejde, og de kan ikke allesammen falde en dags varsel. 

Sælger du på retainer forventer kunder at få en rabat. Det er typisk i størrelsesordnen 10-20% af din vante pris – uanset om det er time eller projekt. Med mindre andet er aftalt, har du derfor låst en pris fast i kontraktperioden med din kunde.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Hvornår giver det mening at sælge på retainer?

Retainer-baseret prissætning er ideel for dig, der leverer løbende ydelser til kunder, såsom marketing, design eller konsulenttjenester. Det giver dig mulighed for at tilbyde et stabilt og forudsigeligt output til din kunde, som også kan styre budgetterne i den forbindelse.

Har du solgt mere eller mindre samme ydelse til din kunde over en periode, kan det også give mening at tilbyde dem at købe sig ind på et klippekort i stedet. Du bliver på en anden måde en del af forretningen, når der er en bevidsthed om at kontrakten løber et halvt eller helt år.

Står din kunde med en vag idé omkring et projekt, kan det især give mening for dig at tilbyde et klippekort. Det giver din kunde mulighed for nemt at komme i mål med et projekt, også selvom behovet ændrer sig lidt undervejs. 

Når du sælger dig selv på retainer, så sørg for at kommunikere klart og tydeligt med din kunde omkring brugen af dine klip. Hvis ikke du bruger fancy software, kan det være en simpel email sendt ugentligt, månedligt eller hver gang der er blevet brugt klip: “Kære XX. Jeg vil blot informere dig om at der nu er brugt 40 timer på klippekortet, og der derfor er 160 timer tilbage.”

Den gyldne prismodel

Der er helt naturligt en række forskellige strategier du kan gøre brug af, når du vælger at tilbyde din ekspertise til kunder. 

Der er ikke nogen one-size fits all, så det er vigtigt at tilpasse din prismodel til både Projekt og kunde. Det kan nemt blive en kompliceret omgang, så sørg altid for at holde det simpelt. 

Uanset hvad du vælger, så vær altid klar i spyttet omkring hvad opgaven indeholder, og hvad der ligger ud over og kommer med en ekstraomkostning. Krystalklar kommunikation er grundlaget for en solid kunderelation. Et rigtigt dad-advice, men det virker nu en gang.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger
Freelance prissætning
Af Udgivet på: 17. januar 2023Sidst opdateret: 17. januar 2023

Øg din indtjening med den rigtige prisstrategi

Prissætning for freelancere kan være en stressfyldt og kompliceret affære. Skudsikre og gennemprøvede prisstrategier er en del af fundamentet for enhver succesfuld freelancers forretning, og vi kommer uden huden på de mest populære her.

Som freelancer har du en del forskellige forskellige muligheder,der kan tænkes med i pris-mixet. De mest populære inkluderer blandt andet: timepris, projektpris, værdibaseret pris (value-based pricing), og klippekort (retainer).

Når man sætter sig ind i de forskellige strategier, kan man nemt blive ramt af en hvis handlingslammelse. For hvad skal man overhovedet vælge for effektivt at prissætte sin ydelse, og få pengetanken til at vokse?

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved hver, men uanset hvad du vælger, så hold det simpelt.

Potentielle kunder skal stilles over for få præcise tilbud, og ikke blive præsenteret med et menukort, der gør et provins-pizzaria misundeligt.

Uanset om du lige er startet som freelancer eller “bare” ønsker at skifte gear i din forretning, hjælper vi dig i denne guide med at finde den rigtige strategi for din biks.

Timepris

Hvad er timepris?

At sælge sin tid på timebasis, er den vel nok mest populære og gennemtestede prisstrategi, der både bruges af mange freelancere men også konsulentvirksomheder i alle størrelser.

Det er egentlig en ganske ligetil og gennemsigtig tilgang, der gør at du kan opkræve dine kunder for den tid du bruger, for at få et projekt eller en opgave på den anden side af målstregen.

Her fastsætter du en timepris og fakturerer kunden baseret på antallet af arbejdstimer. Easy breezy.

Denne tilgang bruges oftest når der skal leveres ydelser, der godt kan være svære at give et præcist estimat på, såsom rådgivning, designarbejde eller programmering.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Hvad er forleden ved sælge sin tid på timebasis?

En af de største fordele ved timepris er, at det giver en både klar og ikke mindst forudsigelig pris for dine kunder. Og kunder kan rigtig godt lide når ting (specielt budgetter) er forudsigelige.

Der er en generel forståelse for at timebaseret prissætning er “fair”, og man som kunde derfor vil betale dig for den tid det har taget at komme i mål.

Timebaseret prissætning gør det også nemt for dig som freelancer at holde styr på din tid, og dermed også give en præcis faktura. Og det der med at tage sig ordentligt betalt, er noget vi i den grad er tilhængere af her i huset!

Du kan både gøre det direkte gennem forskellige time tracking apps, der automatisk generer en faktura, eller du kan gå håndholdt til værks og holde styr på din tid i et simpelt Google sheet.

En af de andre store fordele ved at sælge sin service på denne måde, er muligheden for at være fleksibel overfor de forskellige sving et projekt nu en gang kan tage.

Din kunde kan tilføje eller fjerne opgaver efter behov, og du kan nemt rette en faktura til, der tilsvarer det antal timer du har lagt.

Det er både en fordel for kunder, der måske ikke står med et fuldstændigt skarpt scope of work fra start, eller står med et begrænset budget.

Hvad er ulempen ved at fakturere på timebasis?

Den vel nok største ulempe ved en timepris, er at kan være forbandet svært at give et prævist estimat af tidsforbruget før man har sat en fod i ringen. 

Det kan både gøre det svært for dig som freelancer at komme med et præcist budget, og gør det samtidig sværere for kunden at forstå de samlede omkostninger. 

Kunder hader at blive overraskede, og især hvis den overraskelse er en ekstra-regning. Hvis du står overfor at tiden løber løbsk, skal du derfor være hurtig på tasterne, og klart og tydeligt kommunikere med kunde inden du bare tæsker derudaf. 

Det er set før, at den uerfarne freelancer lugter et par ekstra fakturerbare timer her og der, hvilket er en reel bekymring din kunde står med hvis I vælger at gå denne vej. Gør derfor en dyd ud af at være transparent og ærlig omkring dit timeforbrug.

Hvornår giver det mening at gøre brug af timepris?

For en nyklækket freelancer er en timebaseret prismodel en af de mest fair måder at tage sig betalt for sin tid. 

Men lige så snart du bliver mere effektiv, kan du opleve slagsiden ved at fakturere pr. time. For hvis du leverer den samme løsning på 4 timer som du før gjorde på 8, skal du så også discounte med 50%?

Når du bevæger dig op ad stigen, er der også andre muligheder for at holde din indtjening oppe. Det kunne for eksempel være… projektpris.

Projektpris

Hvad er projektpris?

Projektbaseret prissætning er en strategi du kan tage i brug, når du vil tage betaling for det færdige resultat af et specifikt projekt eller sæt af opgaver – uanset hvor lang eller kort tid det tager dig.

Denne tilgang bliver ofte brugt til til klart definerede projekter. Det kan for eksempel være levering af en artikel, en rapport, hjemmeside, grafisk arbejde eller det der ligner.

Hvad er fordelen ved at bruge projektpris?

Den helt store fordel ved at bruge projektbaseret prissætning, er at det tager udgangspunkt i et konkret resultat, og ikke mindst en fast pris for din kunde. 

Kunder tænker oftest i resultater – ikke tidsforbrug. Det er derfor en simpel og letforståelig måde at være konkret omkring et projekt, og stå skulder med skulder med din kunde. 

En projektpris kan gøre det nemmere for din kunde at budgettere, og ikke mindst hjælper med at undgå scope creep. Altså den der hvor din kunde kommer og siger “kan du ikke liiige kigge på den her ting også”. 

Selvfølgelig skal vi gøre tingene lette for din kunde, men en projektpris giver også dig nogle store fordele. Du kan lettere planlægge og budgettere projektet, og er du god til dit arbejde kan du også øge din indtjening her. 

Ved at gå projektpris-vejen skal du som freelancer også være god til at holde fokus på slutmålet. Du hjælper din kunde med at fjerne en hovedpine, og hvis din kunde vægter sin egen tid højt, har du også et godt argument for hvorfor det godt må gå stærkt. Du er trods alt ikke blevet dygtig til dit arbejde natten over.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Hvad er ulemperne ved en projektbaseret pris?

Den vel nok største ulempe kommer, når man som freelancer prøver at presse en projektpris ned over en opgave, der er for kompleks og spiller med for mange ubekendte. 

Hvis opgaven ikke allerede fra kundens side er veldefineret, er det svært for dig som leverandør at give et præcist tilbud, hvilket igen kan skabe en let savlende kunde med et spørgsmålstegn hængende over hovedet. 

Er man gået ned ad gange med projektpris-skiltet, og opgaven begynder at gribe om sig, kan du som freelancer godt komme i et squeeze. Kunden har betalt for at få løst et problem. Tager det dig én time, ja så er det dig der skummer fløden, men begynder det at gå ud over dit estimerede timeforbrug, kan du oftest godt selv hænge på den. 

En af de andre store bagdele projektbaseret prissætning er, at den muligvis ikke er egnet til kunder, der står med et behov for løbende support eller vedligeholdelse efter projektet er afsluttet. 

Hvis du kommer derhenad, så kan du overveje at tilbyde en model, hvor kunder betaler et fast månedligt gebyr for løbende support og vedligeholdelse. Det dækker vi længere nede under klippekort/retainer. 

Hvornår giver det mening at benytte sig af en projektbaseret pris?

Du skal give din kunde muligheden for at købe sig ind på en løsning, når du har en klar idé om hvad det kræver af dig for at få projektet i mål. En fast projektpris er desuden nemt forståeligt for mange kunder, og gør det lettere for dem at styre deres interne budgetter. 

Små til mellemstore projekter passer oftest bedst til at blive prissat på denne måde. Sørg altid for at have en skudsikker kontrakt på plads, hvor det klart er defineret hvad der er en del af budgettet, og hvad der ligger udover.

Værdibaseret prissætning

Hvad er værdibaseret prissætning?

Værdibaseret prissætning – også kendt som value-based pricing – er en prisstrategi, hvor prisen på et produkt eller en service bestemmes af den leverede værdi, det giver kunden, frem for de omkostninger du har ved at levere arbejdet. 

For dig som freelancer betyder det at du kan prissætte din ydelse baseret på de resultater du er med til at skabe. Er du dygtig til dit arbejde, er value-based pricing også en rigtig god måde at få lidt mere i lønningsposen.

Hvad er fordelen ved at gøre brug af værdibaseret prissætning?

En af de store fordele ved værdibaseret prissætning er, hvordan det kan være med til at differentiere dig fra dine konkurrenter. Prismodellen vinder større og større indpas i USA men er ikke på samme måde lige så populær i Nordeuropa endnu. 

Ved at holde fokus på den faktiske værdi ved arbejdet, kan du både retfærdiggøre en højere pris, og spiller du dine kort rigtigt, har du også mulighed for at tiltrække større kunder. 

Derudover kan værdibaseret prissætning hjælpe dig med at opbygge stærkere relationer med dine kunder. Modellen her kræver både en større forståelse for dine kunders forretning og behov, og derved også en højere grad af skræddersyede løsninger. Value-based pricing er sjældent til aldrig en hyldevare, der bare bliver kastet kundens vej.

Et projekt prissat efter en værdibaseret model, vil derfor i langt højere grad blive set som et parløb med kunden, hvor du som freelancer også har skin in the game. Er der ingen resultater, er der ingen penge!

Når vi kigger under hjelmen på din forretning, kan det også hjælpe dig til at højne dit fokus. Det her er ikke bare endnu en ting, der skal shippes, men en gennemtænkt løsning, der skal løfte din kundes forretning.

Hvad er ulemperne ved værdibaseret prissættelse?

En af hovedudfordringerne er, at det kan være svært for dig som freelancer præcist at vurdere værdien af din ydelse og samtidig kommunikere denne værdi til potentielle kunder. 

Og selvfølgelig er værdibaseret prissætning muligvis ikke egnet til alle typer kunder og opgaver. Du skal derfor være forberedt på at tilpasse din prisstrategi, så den passer til de forskellige kunders behov.

Hvornår giver det mening at gøre brug af værdibaseret prissætning?

Som tommelfingerregel giver det mening at gøre brug af value-based pricing når opgaven er stærkt resultatfokuseret. 

Levering af en række blog-artikler med fokus på at øge domain ranking, er et svært projekt at presse ned i en værdibaseret pris-kasse. Hvis projektet derimod har fokus på for eksempel direkte salg eller generering af leads, er det både nemmere at måle resultater og dermed nemmere at parre med en værdibaseret prismodel. 

Vi bevæger os ud i en mere avanceret prisstrategi her, men det kan samlet set være en effektiv tilgang hvis du har en ambition om at arbejde tættere sammen med dine kunder, og løfte din egen forretning. 

Selvfølgelig kræver det en god forståelse af dit eget værd og værdien af dine tjenester og ikke mindst evnen til at kommunikere denne værdi effektivt til dine kunder.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Klippekort

Hvad er klippekort-baseret prissætning?

Klippekort – eller retainer som det også er kendt under – er en prisstrategi, hvor du opkræver din kunde et fast beløb på regelmæssig basis, normalt månedligt, i bytte for enten en vis mængde tid eller specifikke resultater. Alt afhængigt af din kundes behov, kan du derfor både mikse et klippekort-salg med time- og projektpris. 

Som eksempel kan det både give mening hvis en kunde køber sig til x antal rådgivningstimer eller til x antal SoMe opslag pr. måned.

Hvad er fordelen ved at sælge klippekort?

En af de vigtigste fordele ved klippekort er, at det giver en forudsigelig og stabil indkomst. Det er derfor også i høj kurs hos mange freelancere, da der tager noget af presset af, for konstant at skulle jagte nye kunder. 

Da din kunde betaler dig regelmæssigt, kan du bedre planlægge din økonomi, og det bliver nemmere at skabe et stærkere økonomisk fundament i din forretning. 

Et klippekort er derudover også en tillidserklæring fra din kunde, og kan hjælpe dig med at opbygge et tættere forhold.

Et klippekortssalg giver dig en fod indenfor hos din kunde. Forhåbentlig skaber det en større forståelse for din kundes forretning, ambitioner og behov, der åbner upsell-døren hvor du også kan tilbyde en bredere vifte af ydelser.

Hvad er ulempen ved at sælge klippekort?

Det sker at kunder køber sig ind på retainer, når de ikke ved helt præcist hvad, der skal leveres. Som leverandør skal du derfor være god til at skubbe tilbage. Selvom der er blevet købt 300 timer over en 6 måneders periode, har du stadig brug for at planlægge dit arbejde, og de kan ikke allesammen falde en dags varsel. 

Sælger du på retainer forventer kunder at få en rabat. Det er typisk i størrelsesordnen 10-20% af din vante pris – uanset om det er time eller projekt. Med mindre andet er aftalt, har du derfor låst en pris fast i kontraktperioden med din kunde.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger

Hvornår giver det mening at sælge på retainer?

Retainer-baseret prissætning er ideel for dig, der leverer løbende ydelser til kunder, såsom marketing, design eller konsulenttjenester. Det giver dig mulighed for at tilbyde et stabilt og forudsigeligt output til din kunde, som også kan styre budgetterne i den forbindelse.

Har du solgt mere eller mindre samme ydelse til din kunde over en periode, kan det også give mening at tilbyde dem at købe sig ind på et klippekort i stedet. Du bliver på en anden måde en del af forretningen, når der er en bevidsthed om at kontrakten løber et halvt eller helt år.

Står din kunde med en vag idé omkring et projekt, kan det især give mening for dig at tilbyde et klippekort. Det giver din kunde mulighed for nemt at komme i mål med et projekt, også selvom behovet ændrer sig lidt undervejs. 

Når du sælger dig selv på retainer, så sørg for at kommunikere klart og tydeligt med din kunde omkring brugen af dine klip. Hvis ikke du bruger fancy software, kan det være en simpel email sendt ugentligt, månedligt eller hver gang der er blevet brugt klip: “Kære XX. Jeg vil blot informere dig om at der nu er brugt 40 timer på klippekortet, og der derfor er 160 timer tilbage.”

Den gyldne prismodel

Der er helt naturligt en række forskellige strategier du kan gøre brug af, når du vælger at tilbyde din ekspertise til kunder. 

Der er ikke nogen one-size fits all, så det er vigtigt at tilpasse din prismodel til både Projekt og kunde. Det kan nemt blive en kompliceret omgang, så sørg altid for at holde det simpelt. 

Uanset hvad du vælger, så vær altid klar i spyttet omkring hvad opgaven indeholder, og hvad der ligger ud over og kommer med en ekstraomkostning. Krystalklar kommunikation er grundlaget for en solid kunderelation. Et rigtigt dad-advice, men det virker nu en gang.

Opret gratis bruger

Et nemmere freelanceliv med Factofly

Vær freelancer uden besvær og tag dig betalt uden eget CVR nummer med Factofly. Vi hjælper knap 3.000 andre med en hverdag uden administration.

Opret gratis bruger