SKAB VEJEN TIL DIT NÆSTE JOB MED FREELANCER-OPGAVER

Søg job som en boss

Søg job som en boss

Freelancere er de første, der bliver ansatte efter en krise som corona.
Det gør de, fordi de er de nemmeste at ansætte for virksomhederne.
Den viden kan du udnytte.

 

Når du selv skaber det næste skridt i din karriere, er du iværksætter i din egen karriere. Dit mål er at lande en stor kunde: din kommende arbejdsgiver. 

 

Vi kalder det SØG JOB SOM EN BOSS, og det handler om at vende dit mindset fra at være jobsøger til at gå på opdagelse i det, du er passioneret omkring, og som skal skabe resten af dit arbejdsliv. 

 

Få syv indspark til at søge job som en boss

 

 1. Giv din kunde en smagsprøve
 2. Du er lige nu din egen chef og medarbejder
 3. Vis værdi for din kunde
 4. Skab overblik med din personlige forretningsmodel
 5. Pitch din værdi
 6. Hvem skal vide, at du eksisterer?
 7. Skab – undersøg – lær. Igen og igen.
Fakturer som privatperson

Giv din kunde en smagsprøve

 

Hvad har din kunde råd til lige nu?
Din faste løn de næste 5-10 år eller din løn de næste 5-100 timer? 

 

Din kunde – eller arbejdsgiver – er måske også ramt af corona, og der er lige nu ikke råd til en ny medarbejder. Men kunden har stadig en masse opgaver, der skal løses. 

 

Når du tilbyder dig som freelancer minimerer du din kundes risiko. 

 

En almindelig praksis inden for iværksætteri er at tilbyde din kunde en smagsprøve, inden der er fuldt køb – det omsætter du til at tilbyde dig som freelancer på konkrete opgaver. Det er meget nemmere at sige ja til at betale for en kortere opgave end en fast fuldtidsløn, og når du allerede er inde som freelancer, er det igen nemmere for virksomheden at invitere dig til at blive.

 

Som freelancer eller selvstændig får du en ny adgang til at tage kontakt til virksomheder og præsentere dine stærkeste sider. Det kan åbne for en ny type kaffemøder, nye opgavetyper og ikke mindst nye virksomheder. 

 

Bonus for dig er, at du i perioden som freelancer arbejder med opgaver, der primært har fokus på det, du er bedst til og det, du synes er sjovest.

Øvelse:
Find dit perfekte sted som freelancer

Download alle øvelser

Øvelse:
Din indre strategi

Download alle øvelser

Du er lige nu både din egen chef og medarbejder

 

Når du er chefen, er du den, der lægger retningslinjerne og laver visionerne. Chefen anerkender, strammer op og leder medarbejderne til at blomstre. Medarbejderen er til gengæld den, der udfører opgaverne.

 

Men når du er iværksætter, er du begge dele på samme tid.

 • Vil du lade medarbejderen sejle sin egen sø uden en overordnet plan?
 • Er du en sur chef, når medarbejderen ikke leverer – eller er du enormt overbærende?
 • Er du den medarbejder, der leverer og bidrager, eller er du den, der brokker dig over opgaverne?

 

Det er dig, der skaber kulturen i din egen biks lige nu, så tænk grundigt over hvilken chef og hvilken medarbejder, du ønsker at være. Arbejder du bedst hjemme, eller skal du finde en kontorplads eller sidde på fx et bibliotek og arbejde. Skal du være helt solo, eller vil du indgå i fællesskaber med andre, der freelancer fast eller freelancer på vej mod næste job.

 

Skriv ned, lav et mind map eller tegn, så du får styr på hvilken arbejdskultur, du vil byde dig selv på.

Vis værdi for din kunde

 

Som iværksætter skal du være klar på præcis hvilken værdi, du skaber for dine kunder.

 

Du skal også vide, hvor det er, markedet for lige præcis din værdi findes. Når dit mål er én stor ’kunde’, der skal betale et stort og fast beløb til dig de næste måske mange år, så skal kunden være sikker på, at du skaber værdi.

 

Bliv skarp på din værdi med et Value Proporsition Map eller et ‘værdiskabelseskort’. Det handler om at undersøge

 • hvad din kunde efterspørger af opgaver
 • hvad kunden forsøger at undgå og opnå
 • hvordan du er svaret på lige præcis deres opgaver

 

Du kan ikke sidde derhjemme og regne din Value Proporsition ud helt selv – du skal i dialog med dine kunder. Det kan du kan komme på SoMe, gennem spørgeskemaer, små interviews eller ved at lave små kaffemøder.

Øvelse:
Udfyld dit Value Proposition Map

Download alle øvelser

Øvelse:
Udfyld din personlige forretningsmodel

Download alle øvelser

Skab overblik med din personlige forretningsmodel

 

Når du er skarp på, hvilken værdi du skaber for din kunde, er du klar på at lave din personlige forretningsplan. En forretningsplan er en plan over, hvordan du skaber værdi for dine kunder – og hvordan du tjener penge på det, du kan.

 

Vi tager fat i modellen Business Model Canvas, fordi den nemt og overskueligt sætter fokus på, hvordan du når dine kunder, og om du har de ressourcer, du har brug for for at slå igennem.

 

Du har allerede kigget på din værdi og dine kunder. Nu er det tid til at kigge på, hvordan du når kunderne, til at undersøge hvilke ‘aktiviteter’, du skal skabe i din business, og om du har de ressourcer, der skal til.

 

Har du fx ikke ressourcerne, skal du måske have hjælp fra dit netværk i form af nye partnere – og måske endda danne nyt netværk. Du begynder måske på LinkedIn at fortælle om den værdi, du skaber og om de ambitioner, du har. Du får ny viden fra både gamle og nye kontakter ved at stille spørgsmål på SoMe, IRL og ved at lave kaffemøder. Måske kender dit netværk en ’kanal’ til en ny kunde? Måske får du ny viden om en branche eller ny indsigt i den værdi, du skaber? Det kan også være, at du finder ud af, at der skal nye ressourcer til i form af nye kompetencer, så du tager fx et kursus eller en praktik.

Pitch din værdi

 

Du skaber kun værdi, hvis arbejdsgiverne ved, at du eksisterer. Derfor er et af iværksætterens vigtigste redskaber at kunne pitche.

 

Et pitch går kort ud på, at du med ganske få ord kan fortælle om den værdi, du skaber, og hvorfor du er det bedste valg til en opgave.

 • Fortæl hvad du er passioneret omkring
 • Fortæl hvordan din passion skaber værdi – og for hvem
 • Fortæl hvorfor du er den bedste til at løse opgaven
 • Fortæl om hvad du konkret gør

 

Når vi pitcher, har vi en tendens til at fortælle om, HVAD vi gør, i stedet for at fortælle om vores ambitioner, og hvad resultatet er af det, vi gør – altså HVORFOR, vi gør, som vi gør. Men du skal gøre det lige omvendt: start der, hvor andre kan mærke, at du er passioneret.

 

Et godt pitch skaber værdi, når det lever. Du skal bruge dit pitch til at komme i dialog med folk på LinkedIn, på Facebook, i dine ansøgninger og mails, til middagsselskabet og hvorfor ikke ved busstoppestedet. Dit pitch skal give dig adgang til kaffemøder, mindre jobs og i sidste ende dit drømmejob.

Øvelse:
Træn din pitch

Download alle øvelser

Øvelse:
Shine on you crazy diamond

Download alle øvelser

Hvem skal vide, at du eksisterer?

 

‘Synlighed er eksistens’, siger Christian Have, der har arbejdet med PR hele sit liv. Det gælder også for dig. Og du ved det godt: Du kan ikke lave en forretning, hvis du ikke er synlig. Alligevel er markedsføring og salg en hadet disciplin hos mange, og vi forbinder det med irriterende sælgertyper, der forsøger at pådutte os noget, vi slet ikke har lyst til.

 

Men det er ikke det, det handler om for dig. Du har nemlig noget, der skaber værdi for andre, og hvis du ikke fortæller om det, du kan, så fratager du i bund og grund andre muligheden for at tage det bedste valg; nemlig dig.

 

Du kan skabe synlighed på mange måder. Du kan fx gå målrettet efter enkelte kunder, eller du kan sende dit budskab bredt ud – eller evt. en kombination.

 

Det vigtige er, at du beslutter dig for at gøre dig selv synlig, og at du slipper tanken om, at vejen til dit næste job udelukkende går gennem en klassisk ansøgning, hvor du måske ender i en bunke med flere hundrede andre.

 

Så hvordan vil du skabe synlighed? Et oplagt sted at starte er sige højt, at du tilbyder dig som både freelancer og fast ansat. Sig det til dem, du møder, sig det på dine sociale medier som LinkedIn, Facebook, Twitter. Når du fortæller om dig selv så husk hele tiden, at du er ude på at skabe værdi for dem, du taler til. Så giv lidt viden fra dig og spørg ind til den andens behov, så du er sikker på, at du kan målrette dit budskab til dem, du taler med.

 

Spørg også ud i dit netværk, hvem de synes, du skal snakke med. Research på virksomheder, der kunne være spændende at arbejde for. Research på interessante samarbejdspartnere. Og tag så kontakt direkte til virksomheden og pitch. Eller connect med relevante medarbejdere på fx LinkedIn. Sørg for at stille åbne spørgsmål og spørgsmål, som er nemme at svare ja til.

 

Husk, at det at sælge handler om at skabe en relation – og det er ikke altid at relationen bliver skabt i første forsøg. Et nej er ikke nødvendigvis et nej for evigt, og det er helt normalt at skulle fortælle flere gange om den værdi, du skaber, før du lander den rigtige timing. Faktisk er der lavet en undersøgelse, der viser at 80% af alle salg først bliver lukket ved femte til tolvte kontakt. Så prøv igen, spørg om noget nyt eller giv tingene tid – og prøv så igen.

Skab – undersøg – lær. Igen og igen.

 

Iværksætteren ved, at for at få succes skal hun gøre noget lidt anderledes end andre. Men hvordan ved vi, om vores take på ’anderledes’ skaber værdi? Svaret er at prøve det af.

Lean Model Canvas lærer os, at alting er en proces. Du får en idé, du prøver den af, du får feedback på din første udgave, og så bruger du feedbacken til at udføre en ny idé.

Det kunne fx se sådan ud: Du sender en uopfordret ansøgning til fem forskellige arbejdspladser. Hvis du – mod forhåbning – ikke bliver ansat, så sørger du for at få feedback af arbejdsgiverne og fx en ekspert i jobsøgning i din a-kasse eller hos en privat konsulent. Det, du lærer af din feedback, bruger du i din nye ansøgning/CV, der sendes til fem nye arbejdspladser.

 

Du kan bruge tankerne bag Lean Start Up på alle områder af din jobsøgning: Din ansøgning, din undersøgelse af din værdi, dine billeder, dine opslag på SoMe. Hvad har gennemslagskraft – og hvad har ikke? Beslut dig for at være nysgerrig. Prøv ting af. Få feedback. Og start så forfra med nye viden.

Øvelse:
Evaluer dig selv en gang om ugen

Download alle øvelser

SØG JOB SOM EN BOSS

Træning og øvelser

Søg job som en boss og skab vejen til resten af din karriere med freelance-opgaver.

 

Vi har lavet syv opgaver til dig. Du kommer langt med at bruge en time pr. øvelse, men sæt gerne mere tid af og gå i dybden.

 

Du kan både lave øvelserne alene eller sammen med en eller flere andre. Det vil give vidt forskellige udbytter at gå solo eller kollektivt ind i øvelserne. Prøv dig frem.

 

Øvelserne kan laves igen og igen – evt. med en-to måneders interval.

 

Du får øvelserne sendt på din mail

 

Når du downloader øvelserne siger du samtidigt ja til at modtage vores nyhedsbrev. Der sender vi løbende værktøjer, netværksarrangementer, gode råd, mulighed for at deltage i accelerationsforløb og meget andet.

Du kan framelde vores nyhedsbrev til hver en tid, ved at klikke på linket direkte i de mails du modtager fra os. Når du klikker på download acceptere du vores privatlivsbetingelser samt at vi må behandle dine oplysninger i overensstemmelse hermed. Du kan se vores privatlivsbetingelser her.

Anne Aarup Bay, partner

Hvor starter du?

 

Tag en snak om hvordan du søger job som en boss med Anne Aarup Bay, der har arbejdet med freelancere og iværksættere siden 2007.

 

Anne har haft flere hundrede samtaler med og har holdt workshops og kurser for iværksættere, kreative entreprenører og jobsøgere, der er i gang med at iværksætte resten af deres karriere.


Fakturer som privatperson