#3: HISTORIER FRA EN SOLOSELVSTÆNDIG

HVAD KAN DU LÆRE AF KRISTIAN, PRESENTATION SKILLS?

“Der er en indbygget respekt i det at sige, at man er selvstændig, som faktisk er enormt rar. Der er noget kraftfuldt i det, og ens selvbillede er ret fedt.”

 

Kristian Koch, indehaver af
kristiankoch.dk og presentationskills.dk

Så sparker kongen døren ind

 

Vi har valgt at fortælle om Kristian Koch i dag, fordi han ved, at det er hårdt slid at være selvstændig, men at det til gengæld giver dage, hvor han føler sig som kongen. Fordi han ved, at man skal blive ved med at råbe repetitivt om sig selv for at have en business, også selvom man har været i gamet i mange år. Og fordi han ved, at man bruger tiden bedst, hvis man sælger sine produkter før man har udviklet dem.

 

Læs med om performance-træner Kristian Koch, der coacher artister så som Minds of 99, Katinka, Hanne Boel og Phlake såvel som topledere fra fx Novo Nordisk, Red Barnet og store offentlige organisationer i præsentation.

 

Af Tina Blicher

Ud over scenekanten

 

Kristian har coachet et utal af musikere i at performe – fx Katinka, Minds of 99, Bryan Rice, Hanne Boel og DJ Martin Jensen. Han trækker på en baggrund som skuespiller, musiker og dramaturg.

 

Her kan du høre Kristian i P6 Beat: Sceneoptræden Tip & Tricks

“I min verden er jeg bare en dreng fra Fredericia. Jeg render ikke rundt og ser mig i spejlet og tænker: Der går legenden. Der er guruen.” Kristian siger det med en sjov melodisk røst og griner med øjnene over zoom. Men det er noget, andre siger om ham nu.

 

Kristian coacher og afholder kurser og foredrag om, hvordan man kommer ud over scenekanten, hvad enten scenen er orange eller et podie i et konferencelokale.

En stædig gravhund

“Nogle dage sparker jeg døren ind til min lejlighed, og så sidder mine to børn og min kvinde og kigger på mig, og så kommer der en konge ind af døren.”
Det braser ud af Kristian, at det altså også er fedt at være selvstændig, selvom det tydeligvis også er vigtigt for ham at forberede kommende iværksættere på det lange seje træk.

 

Det var da heller ikke åbne arme, der tog imod Kristian, da han begyndte at markedsføre sit produkt.
“Jeg følte, at jeg havde set lyset. Kan I ikke se hvor vigtigt det er. Det er vigtigt for musikken,” fortæller Kristian, at han tænkte, da han startede med at coache artister og grupper i sceneoptræden. Det kunne musikindustrien i Danmark ikke se, og et ramaskrig var det første, han blev mødt med.
“Jeg mødte så meget modstand, og så bed jeg mig fast som en stædig gravhund. Det er sådan en type, jeg er. Hvis jeg møder modstand, så vil jeg bevise, at jeg kan.”

 

Kristian var på egen hånd inden for sit felt, da han startede op. Han kunne ikke finde litteratur om sceneoptræden, eller mennesker der vidste noget om det. Det han underviser i, er han kommet frem til ved at analysere sådan cirka en million koncerter og prøve sig frem undervejs.

 

Gennem årene har en garvet musiker langsomt kørt Kristian over med sin dobbeltdækker på en workshop (i billedlig forstand, bevares!). Et familiemedlem har samlet ham op igen og givet ham værktøjer til at håndtere anden halvdel af workshoppen. Han har fået afslag og udskydelser, og huslejen har manglet at blive betalt. Samtidig er opgaver kommet ind på nærmest magisk vis, lige idet Kristian har luftet tanken om at lave noget andet.

Corona-præsentationer

 

Når Kristian arbejder med virksomheder handler det i disse corona-tider bl.a. om at blive god til online præsentationer. Presentationskills.dk har bl.a. arbejdet med kunder som Novo Nordisk, Red Barnet og Klima- og Energiministeriet.

Se på mig – se jeg er herovre

Kristian har stået til koncerter med 80.000 mennesker og været manden bag sætlisten, hans bog om sceneoptræden går under betegnelsen biblen, og musikere bliver nervøse, når “Kristian Koch” dukker op til deres koncert. Han har arbejdet med et sted mellem 2.000 og 4.000 artister og grupper, og musikindustriens syn på sceneoptræden er et andet nu. Man kunne forledes til at tro, at opgaverne kommer til ham, uden han behøver gøre noget for det, men ak.

“Hvis jeg ikke bruger 25-50% af min tid på pr og markedsføring, så kan jeg lige så godt lukke min virksomhed. Sådan er det stadigvæk. Nogle gange er jeg ved at brække mig i min egen mund af det og træt af hele tiden at skulle sige: Se på mig – se jeg er herovre. Andre gange synes jeg, det er sjovt, hvis nogle blogindlæg og opslag er sjove og får noget traction.”

 

På samme måde hviler Kristian ikke i et bagkatalog af færdigstøbte kurser og foredrag.
“Hvis produktet er færdigt før du har solgt det, så har du lavet en fejl. Du skal have ideen, og vide hvad du skal gøre for at færdiggøre det i grove termer, og så skal du ud at sælge det. Den fejl har jeg lavet gange mange. Jeg har brugt milliarder af timer på produkter, og når jeg så står færdig med det, er der ingen, der gider købe det. Nu laver jeg en grovskitse til et nyt foredrag og lægger det på min hjemmeside, og så sælger jeg det, og så kan man få travlt, og så får man lavet det færdigt.”

Tip os

Kender du en inspirerende freelancer eller soloselvstændig, som vi skal tale med? Send en mail til [email protected]

Vil du læse flere historier som Kristians?

Følg med på SoMe