pmv vs enkeltmandsvirksomhed
Del artiklen!
Af 9,2 min læsetidSidst opdateret: 12. oktober 2023

Personligt ejet mindre virksomhed (PMV) vs. Enkeltmandsvirksomhed

Er du en selvstændig freelancer med ambitioner? Så kan du her få indblik i forskellen mellem en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) og en enkeltmandsvirksomhed.

Der er nemlig afgørende fordele og begrænsninger ved begge virksomhedsformer, herunder regler for omsætning, kravene til bogføring, skatteregnskab og momsregistrering.

Men det er naturligvis ikke alt! Vi kommer ind på et alternativ til de to former, som kan lette den administrative byrde og hjælpe dig med din freelance-forretning.

Med Factofly får du nemlig adgang til en nemmere løsning, der kan forenkle din iværksætterrejse og give dig mere tid til det, du gør bedst – at levere kvalitetsydelser til dine kunder.

Forståelse af PMV og enkeltmandsvirksomhed

Både en PMV og en enkeltmandsvirksomhed er to forskellige virksomhedsformer, selvom de begge er karakteriseret ved at være personligt ejede. Dette betyder, at de kun kan have én ejer, og at ejeren alene har kontrol over virksomhedens drift, forpligtelser og gæld.

Hvad er en PMV?

En personligt ejet mindre virksomhed, også kaldet PMV, er den mindste virksomhedsform i Danmark. Den er særligt velegnet til freelancere, der driver deltids-, fritids- eller hobbyforretning med overskud for øje.

En PMV er kendetegnet ved følgende:

 • Omsætning under 50.000 kr. i indeværende kalenderår
 • Kun én ejer
 • Ingen ansatte
 • Ikke moms- eller lønsumsafgift-pligtig
 • Ingen handel med varer uden for EU
 • Registreringen skal fornys hvert 3. år

Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed har også kun én ejer. Denne virksomhedsform er karakteriseret ved, at den ikke har nogen omsætningsbegrænsning, og derfor er den som udgangspunkt momspligtig. Det betyder, at en enkeltmandsvirksomhed frit kan omsætte for mere end 50.000 kr. på en 12-måneders periode.

En enkeltmandsvirksomhed er karakteriseret ved følgende:

 • Omsætning over 50.000 kr. er muligt
 • Kun én ejer
 • Må gerne have ansatte
 • Ingen omsætningsbegrænsning
 • Skal momsregistreres ved omsætning over 50.000 kr. på 12 måneder
 • Personlig hæftelse

Alternativ til egen virksomhed

Hvis du synes, at de forskellige virksomhedsformer og regnskab kan være besværligt at navigere i, tilbyder Factofly en enklere løsning.

Uanset om du er CVR-registreret eller ej, kan du med Factofly undgå besværet med fakturering, administration og papirarbejde. På den måde behøver du altså ikke længere at bekymre dig om hverken regnskab eller oprettelse af en virksomhed.

Med Factofly står vi for faktureringen af dine kunder gennem vores CVR-nummer, og det eneste, du selv skal gøre, er at indtaste nogle få oplysninger. Derefter tager Factofly sig af fakturering, skatte- og momsregnskab og udbetaler i stedet dine penge som løn efter skat direkte til din konto. Du kan læse mere om Factoflys services her.

Sådan lukker du din virksomhed og skifter til Factofly

Måske du allerede har en virksomhed, men ønsker at skifte til Factofly? Så er det nemt og enkelt at lukke din virksomhed og registrere dig hos Factofly i stedet.

Sådan lukker du din personligt ejede- eller enkeltmandsvirksomhed:

 1. Afmeld virksomheden – Gå til Virk.dk og angiv en ophørsdato. Dette medfører afmelding af registreringer såsom moms og A-skat.
 2. Afslut moms – Indberet og betal moms frem til ophørsdatoen. Hvis der ikke er aktivitet, skal du nulindberette. Afhængigt af varer og driftsmidler skal momsen opgøres forskelligt.
 3. Opdater forskudsopgørelsen – Efter lukning skal du opdatere din forskudsopgørelse for korrekt skattebetaling.
 4. Skatteregnskab og oplysningsskema – Udarbejd skatteregnskabet for afslutningsåret. Ret årsopgørelsen/oplysningsskemaet til senest den 1. juli året efter lukning.
 5. Gem dokumenter – Husk at opbevare regnskaber og relevante bilag i mindst 5 år efter virksomhedens ophør.

Herefter vil din virksomhed blive lukket.

💡 Selvom du stadig har et aktivt CVR nummer, kan du godt bruge Factofly ved siden af. Når du bruger Factofly til at fakturere dine kunder, gør du det nemlig som privatperson – og ikke som virksomhedsejer.

 • Opret en brugerprofil på Factofly: Du kan nemt og hurtigt oprette dig som bruger på Factofly. Det koster ikke noget, før du bruger vores ydelser.


 • Udfyld din profil: Udfyld din profil med de relevante oplysninger og indtast oplysningerne til din første faktura. Så er du nemt i gang.

PMV vs. Enkeltmandsvirksomhed

De juridiske og skattemæssige aspekter af en PMV og en enkeltmandsvirksomhed er forskellige, og de har begge hver sine fordele og ulemper. 

Fælles for disse virksomhedsformer er, at man ved begge skal bogføre efter Bogføringsloven, lave et skatteregnskab og oplyse resultatet for virksomheden til Skat.

Forskellene er angivet i skemaet herunder:

pmv og enkeltmandsvirksomhed

Når du overvejer at etablere din egen virksomhed, er det afgørende at forstå fordelene og ulemperne ved både en PMV og enkeltmandsvirksomhed, så du kan vælge den virksomhedsform, der passer bedst til din forretning. 

Herunder kan du læse mere om fordelene og ulemperne ved de to former:

Fordele og ulemper ved en PMV

Fordele:

 • Gratis at oprette – ingen startkapital er nødvendig
 • Få krav til regnskab og forholdsvis nem CVR-registrering
 • Ingen momspligt og derfor skal du ikke indberette moms

Ulemper:

 • Omsætningen må ikke overstige 50.000 kr. 
 • Ingen momspligt og derfor ingen momsfradrag, som du kan trække fra din købsmoms
 • Du må ikke have ansatte
 • Personlig hæftelse med egen formue

Fordele og ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed

Fordele:

 • Gratis at oprette – ingen startkapital er nødvendig
 • Du må gerne have ansatte
 • Ingen grænse for omsætningen

Ulemper:

 • Personlig hæftelse med egen formue
 • Krav om momsindberetning (ved omsætning for mere end 50.000 kr. på 12 måneder)
 • Større krav til regnskab og bogføring

Hvilken virksomhedsstruktur bør jeg vælge?

Det er vigtigt at vælge en virksomhedsform, som passer til ambitionerne af din forretning. Hvis du allerede ved, at dit mål er at omsætte for mere end 50.000 kr. på 12 måneder, vil det være oplagt at vælge en enkeltmandsvirksomhed. Er din forretning derimod et side- eller hobbyprojekt, vil en PMV være det oplagte og nemme valg.

Valget af den rette virksomhedsstruktur afhænger altså af dine mål med forretningen og dens økonomi. PMV passer til deltidsfreelancere, mens en enkeltmandsvirksomhed er bedre til dig med ambitioner om at vækste din forretning.

Hvis du er i tvivl og i stedet søger en løsning, som løbende tilpasser sig udviklingen af din forretning, kan du i stedet vælge Factofly. På den måde får du hjælp til administration og regnskab, mens du ikke behøver oprette et CVR-nummer – uanset hvordan din freelance-forretning udvikler sig i fremtiden.Overvejelser ved ændring af virksomhedsform

Ændring af virksomhedsformen er en vigtig beslutning at træffe. Dette valg definerer nemlig de regler, der gælder for virksomheden. Skiftet fra en PMV til en enkeltmandsvirksomhed indebærer typisk momsregistrering ved en omsætning på mere end 50.000 kr. på 12 måneder. 

For at ændre din PMV til en enkeltmandsvirksomhed skal du blot:

 1. Gå til Erhvervsstyrelsens hjemmeside: Gå til Virk.dk og log ind med dit NemID.
 2. Start omdannelsen: På Virk.dk kan du begynde processen med at ændre din virksomhedsform.
 3. Besvar spørgsmål: Udfyld de nødvendige oplysninger om ændringen.
 4. Gennemfør processen: Når ændringen er bekræftet, er din virksomhed nu en enkeltmandsvirksomhed uden de tidligere PMV-begrænsninger.

Ved skiftet fra en PMV til en enkeltmandsvirksomhed er det vigtigt, at du læser op på de regler, som er gældende for din nye virksomhedsform.

Hvis du f.eks. bliver momsregistreret, som de fleste enkeltmandsvirksomheder er, skal du huske at indberette dit momsregnskab hvert kvartal – dette gælder også, hvis du ikke har noget moms at indberette, hvor du i et sådant tilfælde skal nulindberette.Fremtidige overvejelser for selvstændige freelancere

Livet som selvstændig freelancer er spændende, men kan til tider være udfordrende og krævende. Som registreret virksomhed er det utrolig vigtigt at holde sig opdateret om ændringer i lovgivningen for den virksomhedsform, du har valgt – uanset om det er en PMV eller enkeltmandsvirksomhed. Det er nemlig dit eget ansvar, at du er sat ind i den gældende lovgivning og at du altid overholder love og retningslinjer på området.

Det bedste sted at holde sig opdateret om den gældende lovgivning er på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, hvor du både finder lovgivningen for PMV og enkeltmandsvirksomheder.

Hvis du overvejer at skifte virksomhedsform, kan det være en god idé at konsultere en ekspert for virksomhedsrådgivning for at sikre, at du får valgt den rette virksomhedsform og at skiftet til den nye virksomhedsform bliver foretaget korrekt. 

💡 Hvis du i stedet vil have en løsning til din virksomhed, som er fleksibel og løbende følger din virksomheds vækst uden behov for skift af virksomhedsform eller CVR-registrering, sidder de kompetente rådgivere hos Factofly klar til at hjælpe dig med en faktureringsløsning.

Oftest stillede spørgsmål om PMV og virksomhedsform som freelancer

Valget af virksomhedsform påvirker dit personlige ansvar for virksomhedens gæld, da man ved personligt ejede virksomheder, som f.eks. PMV og enkeltmandsvirksomhed hæfter personligt med egen formue. Ved et ApS hæfter man i stedet med en startkapital, og dermed sættes din egen privatøkonomi ikke i spil på samme måde

Ja, der er brancher og erhverv, hvor det kan være mere gavnligt at vælge en bestemt virksomhedsform. For eksempel er det i freelance-brancher som ved konsulentarbejde eller design, ofte passende at vælge en enkeltmandsvirksomhed. Er man derimod kun på deltid og har ikke ambitioner om andet, kan man med fordel vælge en PMV. 

Den virksomhedsform, du bør vælge, afhænger oftest af dine ambitioner for virksomhedens vækst, om du ønsker ansatte, og om du har det fint med at hæfte med din egen personlige formue – og dette kan også variere fra branche til branche.I f.eks. en enkeltmandsvirksomhed eller et ApS har du mulighed for at ansætte medarbejdere, hvilket ikke er tilladt i en personligt ejet mindre virksomhed (PMV).

Dette påvirker virksomhedens vækstpotentiale og muligheden for ansættelse af medarbejdere, hvor du vil være nødsaget til at skifte fra en PMV til en anden virksomhedsform for at kunne ansætte medarbejdere.

Vi befinder os heldigvis i en tid, hvor der er nye og mere fleksible alternativer til det klassiske CVR nummer, når man gerne vil tage sig betalt.

Danmarks førende alternativ til at fakturere uden eget selskab eller CVR nummer, Factofly, hjælper dig med at holde fuldt fokus på forretningen. Du finder selv dine kunder og strukturerer også selv dit arbejde. Factofly er din admin partner, der hjælper dig med at fakturere, modtager betaling fra din kunde og udbetaler dine penge som helt normal løn.

Du kan læse meget mere om Factofly, og oprette en gratis profil her.

pmv vs enkeltmandsvirksomhed
Af 9,2 min læsetidSidst opdateret: 12. oktober 2023

Personligt ejet mindre virksomhed (PMV) vs. Enkeltmandsvirksomhed

Er du en selvstændig freelancer med ambitioner? Så kan du her få indblik i forskellen mellem en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) og en enkeltmandsvirksomhed.

Der er nemlig afgørende fordele og begrænsninger ved begge virksomhedsformer, herunder regler for omsætning, kravene til bogføring, skatteregnskab og momsregistrering.

Men det er naturligvis ikke alt! Vi kommer ind på et alternativ til de to former, som kan lette den administrative byrde og hjælpe dig med din freelance-forretning.

Med Factofly får du nemlig adgang til en nemmere løsning, der kan forenkle din iværksætterrejse og give dig mere tid til det, du gør bedst – at levere kvalitetsydelser til dine kunder.

Forståelse af PMV og enkeltmandsvirksomhed

Både en PMV og en enkeltmandsvirksomhed er to forskellige virksomhedsformer, selvom de begge er karakteriseret ved at være personligt ejede. Dette betyder, at de kun kan have én ejer, og at ejeren alene har kontrol over virksomhedens drift, forpligtelser og gæld.

Hvad er en PMV?

En personligt ejet mindre virksomhed, også kaldet PMV, er den mindste virksomhedsform i Danmark. Den er særligt velegnet til freelancere, der driver deltids-, fritids- eller hobbyforretning med overskud for øje.

En PMV er kendetegnet ved følgende:

 • Omsætning under 50.000 kr. i indeværende kalenderår
 • Kun én ejer
 • Ingen ansatte
 • Ikke moms- eller lønsumsafgift-pligtig
 • Ingen handel med varer uden for EU
 • Registreringen skal fornys hvert 3. år

Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed har også kun én ejer. Denne virksomhedsform er karakteriseret ved, at den ikke har nogen omsætningsbegrænsning, og derfor er den som udgangspunkt momspligtig. Det betyder, at en enkeltmandsvirksomhed frit kan omsætte for mere end 50.000 kr. på en 12-måneders periode.

En enkeltmandsvirksomhed er karakteriseret ved følgende:

 • Omsætning over 50.000 kr. er muligt
 • Kun én ejer
 • Må gerne have ansatte
 • Ingen omsætningsbegrænsning
 • Skal momsregistreres ved omsætning over 50.000 kr. på 12 måneder
 • Personlig hæftelse

Alternativ til egen virksomhed

Hvis du synes, at de forskellige virksomhedsformer og regnskab kan være besværligt at navigere i, tilbyder Factofly en enklere løsning.

Uanset om du er CVR-registreret eller ej, kan du med Factofly undgå besværet med fakturering, administration og papirarbejde. På den måde behøver du altså ikke længere at bekymre dig om hverken regnskab eller oprettelse af en virksomhed.

Med Factofly står vi for faktureringen af dine kunder gennem vores CVR-nummer, og det eneste, du selv skal gøre, er at indtaste nogle få oplysninger. Derefter tager Factofly sig af fakturering, skatte- og momsregnskab og udbetaler i stedet dine penge som løn efter skat direkte til din konto. Du kan læse mere om Factoflys services her.

Sådan lukker du din virksomhed og skifter til Factofly

Måske du allerede har en virksomhed, men ønsker at skifte til Factofly? Så er det nemt og enkelt at lukke din virksomhed og registrere dig hos Factofly i stedet.

Sådan lukker du din personligt ejede- eller enkeltmandsvirksomhed:

 1. Afmeld virksomheden – Gå til Virk.dk og angiv en ophørsdato. Dette medfører afmelding af registreringer såsom moms og A-skat.
 2. Afslut moms – Indberet og betal moms frem til ophørsdatoen. Hvis der ikke er aktivitet, skal du nulindberette. Afhængigt af varer og driftsmidler skal momsen opgøres forskelligt.
 3. Opdater forskudsopgørelsen – Efter lukning skal du opdatere din forskudsopgørelse for korrekt skattebetaling.
 4. Skatteregnskab og oplysningsskema – Udarbejd skatteregnskabet for afslutningsåret. Ret årsopgørelsen/oplysningsskemaet til senest den 1. juli året efter lukning.
 5. Gem dokumenter – Husk at opbevare regnskaber og relevante bilag i mindst 5 år efter virksomhedens ophør.

Herefter vil din virksomhed blive lukket.

💡 Selvom du stadig har et aktivt CVR nummer, kan du godt bruge Factofly ved siden af. Når du bruger Factofly til at fakturere dine kunder, gør du det nemlig som privatperson – og ikke som virksomhedsejer.

 • Opret en brugerprofil på Factofly: Du kan nemt og hurtigt oprette dig som bruger på Factofly. Det koster ikke noget, før du bruger vores ydelser.


 • Udfyld din profil: Udfyld din profil med de relevante oplysninger og indtast oplysningerne til din første faktura. Så er du nemt i gang.

PMV vs. Enkeltmandsvirksomhed

De juridiske og skattemæssige aspekter af en PMV og en enkeltmandsvirksomhed er forskellige, og de har begge hver sine fordele og ulemper. 

Fælles for disse virksomhedsformer er, at man ved begge skal bogføre efter Bogføringsloven, lave et skatteregnskab og oplyse resultatet for virksomheden til Skat.

Forskellene er angivet i skemaet herunder:

pmv og enkeltmandsvirksomhed

Når du overvejer at etablere din egen virksomhed, er det afgørende at forstå fordelene og ulemperne ved både en PMV og enkeltmandsvirksomhed, så du kan vælge den virksomhedsform, der passer bedst til din forretning. 

Herunder kan du læse mere om fordelene og ulemperne ved de to former:

Fordele og ulemper ved en PMV

Fordele:

 • Gratis at oprette – ingen startkapital er nødvendig
 • Få krav til regnskab og forholdsvis nem CVR-registrering
 • Ingen momspligt og derfor skal du ikke indberette moms

Ulemper:

 • Omsætningen må ikke overstige 50.000 kr. 
 • Ingen momspligt og derfor ingen momsfradrag, som du kan trække fra din købsmoms
 • Du må ikke have ansatte
 • Personlig hæftelse med egen formue

Fordele og ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed

Fordele:

 • Gratis at oprette – ingen startkapital er nødvendig
 • Du må gerne have ansatte
 • Ingen grænse for omsætningen

Ulemper:

 • Personlig hæftelse med egen formue
 • Krav om momsindberetning (ved omsætning for mere end 50.000 kr. på 12 måneder)
 • Større krav til regnskab og bogføring

Hvilken virksomhedsstruktur bør jeg vælge?

Det er vigtigt at vælge en virksomhedsform, som passer til ambitionerne af din forretning. Hvis du allerede ved, at dit mål er at omsætte for mere end 50.000 kr. på 12 måneder, vil det være oplagt at vælge en enkeltmandsvirksomhed. Er din forretning derimod et side- eller hobbyprojekt, vil en PMV være det oplagte og nemme valg.

Valget af den rette virksomhedsstruktur afhænger altså af dine mål med forretningen og dens økonomi. PMV passer til deltidsfreelancere, mens en enkeltmandsvirksomhed er bedre til dig med ambitioner om at vækste din forretning.

Hvis du er i tvivl og i stedet søger en løsning, som løbende tilpasser sig udviklingen af din forretning, kan du i stedet vælge Factofly. På den måde får du hjælp til administration og regnskab, mens du ikke behøver oprette et CVR-nummer – uanset hvordan din freelance-forretning udvikler sig i fremtiden.Overvejelser ved ændring af virksomhedsform

Ændring af virksomhedsformen er en vigtig beslutning at træffe. Dette valg definerer nemlig de regler, der gælder for virksomheden. Skiftet fra en PMV til en enkeltmandsvirksomhed indebærer typisk momsregistrering ved en omsætning på mere end 50.000 kr. på 12 måneder. 

For at ændre din PMV til en enkeltmandsvirksomhed skal du blot:

 1. Gå til Erhvervsstyrelsens hjemmeside: Gå til Virk.dk og log ind med dit NemID.
 2. Start omdannelsen: På Virk.dk kan du begynde processen med at ændre din virksomhedsform.
 3. Besvar spørgsmål: Udfyld de nødvendige oplysninger om ændringen.
 4. Gennemfør processen: Når ændringen er bekræftet, er din virksomhed nu en enkeltmandsvirksomhed uden de tidligere PMV-begrænsninger.

Ved skiftet fra en PMV til en enkeltmandsvirksomhed er det vigtigt, at du læser op på de regler, som er gældende for din nye virksomhedsform.

Hvis du f.eks. bliver momsregistreret, som de fleste enkeltmandsvirksomheder er, skal du huske at indberette dit momsregnskab hvert kvartal – dette gælder også, hvis du ikke har noget moms at indberette, hvor du i et sådant tilfælde skal nulindberette.Fremtidige overvejelser for selvstændige freelancere

Livet som selvstændig freelancer er spændende, men kan til tider være udfordrende og krævende. Som registreret virksomhed er det utrolig vigtigt at holde sig opdateret om ændringer i lovgivningen for den virksomhedsform, du har valgt – uanset om det er en PMV eller enkeltmandsvirksomhed. Det er nemlig dit eget ansvar, at du er sat ind i den gældende lovgivning og at du altid overholder love og retningslinjer på området.

Det bedste sted at holde sig opdateret om den gældende lovgivning er på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, hvor du både finder lovgivningen for PMV og enkeltmandsvirksomheder.

Hvis du overvejer at skifte virksomhedsform, kan det være en god idé at konsultere en ekspert for virksomhedsrådgivning for at sikre, at du får valgt den rette virksomhedsform og at skiftet til den nye virksomhedsform bliver foretaget korrekt. 

💡 Hvis du i stedet vil have en løsning til din virksomhed, som er fleksibel og løbende følger din virksomheds vækst uden behov for skift af virksomhedsform eller CVR-registrering, sidder de kompetente rådgivere hos Factofly klar til at hjælpe dig med en faktureringsløsning.

Oftest stillede spørgsmål om PMV og virksomhedsform som freelancer

Valget af virksomhedsform påvirker dit personlige ansvar for virksomhedens gæld, da man ved personligt ejede virksomheder, som f.eks. PMV og enkeltmandsvirksomhed hæfter personligt med egen formue. Ved et ApS hæfter man i stedet med en startkapital, og dermed sættes din egen privatøkonomi ikke i spil på samme måde

Ja, der er brancher og erhverv, hvor det kan være mere gavnligt at vælge en bestemt virksomhedsform. For eksempel er det i freelance-brancher som ved konsulentarbejde eller design, ofte passende at vælge en enkeltmandsvirksomhed. Er man derimod kun på deltid og har ikke ambitioner om andet, kan man med fordel vælge en PMV. 

Den virksomhedsform, du bør vælge, afhænger oftest af dine ambitioner for virksomhedens vækst, om du ønsker ansatte, og om du har det fint med at hæfte med din egen personlige formue – og dette kan også variere fra branche til branche.I f.eks. en enkeltmandsvirksomhed eller et ApS har du mulighed for at ansætte medarbejdere, hvilket ikke er tilladt i en personligt ejet mindre virksomhed (PMV).

Dette påvirker virksomhedens vækstpotentiale og muligheden for ansættelse af medarbejdere, hvor du vil være nødsaget til at skifte fra en PMV til en anden virksomhedsform for at kunne ansætte medarbejdere.

Vi befinder os heldigvis i en tid, hvor der er nye og mere fleksible alternativer til det klassiske CVR nummer, når man gerne vil tage sig betalt.

Danmarks førende alternativ til at fakturere uden eget selskab eller CVR nummer, Factofly, hjælper dig med at holde fuldt fokus på forretningen. Du finder selv dine kunder og strukturerer også selv dit arbejde. Factofly er din admin partner, der hjælper dig med at fakturere, modtager betaling fra din kunde og udbetaler dine penge som helt normal løn.

Du kan læse meget mere om Factofly, og oprette en gratis profil her.