hvordan bliver man fotograf
Del artiklen!
Af 8,1 min læsetidSidst opdateret: 5. april 2024

Din guide til hvordan du nemt kommer i gang som fotograf.

Har du en drøm om at fange livets øjeblikke med dit kamera, hvad end det gælder større begivenheder med dybe følelser, en fortælling i et enkelt skud, eller blot de enkelte stunder i hverdagen?

Hos Factofly har vi udarbejdet en guide til dig, der har passion for fotografi og ønsker at tage skridtet videre for at blive en professionel fotograf.

Uanset om du drømmer om at blive: 

 • En anerkendt modefotograf
 • En eftertragtet bryllupsfotograf
 • En skarp fotojournalist

Så vil denne guide tage dig igennem de nødvendige skridt for at realisere din drøm uanset ambitionsniveau.

Vi vil udforske alt fra de grundlæggende teknikker indenfor fotografi, til hvordan du opbygger en portefølje, finder dine første kunder og navigerer i freelance verdenen som fotograf.

Lad os sammen tage det første skridt på din rejse mod at blive fotograf.

Men først…Hvad er en fotograf?

En fotograf er en, der mestrer kunsten at fange billeder, der fortæller historier, udtrykker følelser eller dokumenterer begivenheder.

Du som fotograf kan specialisere dig i forskellige genrer, men ikke nødvendigvis begrænse sig til en.

Det gælder både:

 • Portrætfotografi
 • Produktfotografi
 • Bryllupsfotografi
 • Modefotografi
 • Journalistisk fotografi

Hver genre stiller krav til dine færdigheder og kreativitet, samt forståelse for kundens behov og projektets mål. 

For at du kan blive en dygtig fotograf handler det ikke kun teknisk om at kunne fange et flot billede, men også at du kan kommunikere og samarbejde effektivt med kunden for at opfylde deres ønsker.

Som freelance fotograf har du ikke to dage der er ens. Den ene dag kan du skyde et storslået bryllup, den næste dag kan du arbejde med et nystartet brand for at skabe indhold til deres sociale medier.

Forskelligheden i de enkeltes fotografers arbejdsopgaver varierer selvfølgelig alt afhængig af om du har specialiseret dig indenfor et specifikt felt.

Har du brug for et kursus inden?

Vejen til at du bliver en dygtig fotograf er både personlig og unik, og spørgsmålet om, hvorvidt du har brug for et kursus før du starter din rejse, afhænger af flere faktorer.

For nogle kan et fotokursus være en oplagt mulighed for at lære de tekniske aspekter af fotografering, alt fra blænde og lukketid til billedkomposition og lysstyring. 

Selvom et kursus kan give dig en solid grundlæggende forståelse og finpudse dine færdigheder, er praktisk erfaring ofte lige så værdifuld.

Mange succesfulde fotografer har udviklet deres talent gennem selvlæring, eksperimentering og utallige timer bag kameraet.

Det skal du have styr på som fotograf?

Nedenfor vil vi hos Factofly guide dig igennem en række vigtige parametre, som er værd at have styr på i forbindelse med overvejelsen om at blive selvstændig fotograf.

Spring erhvervskontoen over

Du undrer dig måske over, om du som selvstændig fotograf bare kan undgå at have en erhvervskonto, men svaret er: “Det kan du sagtens”.

Som freelancefotograf kan du netop let slippe for at oprette en erhvervskonto, ved at tilmelde dig som bruger hos Factofly. 

Vi hos Factofly gør det muligt for dig at fakturere klienter og modtage betalinger direkte, uden de ekstra lag af finansiel administration.

Dette betyder, at du kan fokusere mere på din passion og dit håndværk, mens vi håndterer det kedelige papirarbejde.

For freelance fotografer, der ønsker at minimere deres administrative opgaver og maksimere deres kreative output, kan du oprette en profil hos os, hvor vi tilbyder en enkel, men effektiv løsning, der undgår behovet for en erhvervskonto.

Dit udstyr

Som fotograf er dit udstyr ikke bare et værktøj, men meget mere end det.

Valget af udstyr reflekteres ofte i din stil, de genrer du ønsker at udforske, og de historier, du ønsker at fortælle gennem din fotografering. Et DSLR-kamera kan være kernen i din fotopakke, men objektiver, stativer, eksterne blitz, og selv dit valg af taske spiller en afgørende rolle i at bringe din vision til liv.

Er du nybegynder kan det være fristende at investere i det dyreste udstyr med det samme, men det anbefales at du starter med det essentielle, lære dit udstyr at kende, og så efterfølgende opgradere dit udstyr baseret på de begrænsninger, du har oplevet i din kreative proces.

Programmer til efterbehandling

For at give dine billeder det sidste personlige finish, kan du benytte programmer som Adobe Lightroom eller Photoshop til at transformere dine billeder og bringe dem tættere på dit personlige præg.

Disse værktøjer tillader dig at justere lys, farve og komposition, hvilket giver dine billeder det sidste touch.

Kontrakter – forbered skilsmissen mens I er gode venner

Først og fremmest er det som freelance fotograf vigtigt at du har styr på dine kontrakter med dine kunder.

Dette er alpha omega, for at have en velfungerende virksomhed og gode kunderelationer! 

Som freelance fotograf er det afgørende at du har klare aftaler, der dækker de enkelte projekters omfang, betalingsbetingelser, ophavsret og meget mere. Dette står vi hos Factofly netop klar til at hjælpe dig med, hvis du opretter en profil hos os allerede i dag. 

For at lette denne proces har vi netop udviklet en kontraktskabelon, som er skræddersyet til behovene hos en freelancer. Denne skabelon tilpasse og designes til at sikre, at alle de essentielle elementer i en fotografisk serviceaftale er dækket, hvilket giver dig ro i sindet, når du påtager dig nye projekter.

Vores skabelon hjælper dig med at navigere i oprettelsen af kontrakter, så du kan fokusere på det, du gør bedst – netop at skabe de uforglemmelige billeder! 

I forbindelse med at du gør brug af vores kontraktskabelon sikrer du at dine interesser er beskyttede, og at dine kunders forventninger er klarlagt fra start.

For at dykke dybere ned i, hvad din freelancekontrakt bør indeholde, og hvorfor disse elementer er vigtige, kan du udforske vores dybdegående guide, som indeholder 5 ting du altid skal have med

Ophavsret af dine billeder

Det er vigtigt at du som fotograf har styr på ophavsretten af dine billeder, for netop at sikre, at dine projekter forbliver dine. Det kalder vi også for et juridisk skjold, der beskytter mod uautoriseret brug og kopiering af dine billeder.

Dette er også noget vi hos Factofly sørger for at hjælpe dig med. Og det er netop også en af årsagerne til at du skal oprette dig hos Factofly! 

Fakturering af dine kunder

Som fotograf arbejder du ofte som freelancer, hvilket betyder, at du typisk selv står for de administrative opgaver, herunder blandt andet fakturering.

Dertil er det vigtigt at du har styr på de mest gængse regler i forbindelse med oprettelse af en faktura uden cvr nr, hvis du har ønske om selv at stå for den del? 

Men er du som så mange andre selvstændige også mest interesseret i at holde dit fokus på selve fotografi delen, så kan du netop gøre brug af vores fakturaservice.

Med en profil hos Factofly undgår du alt det besværlige og praktiske ved at være selvstændig, og det kan man jo godt lide! For så er der netop mere tid til alt det sjove – at tage billederne. 

Din hjemmeside

Som selvstændig anbefales du til at have en hjemmeside, både så dine allerede eksisterende kunder og potentielt nye kunder kan se hvilke tidligere projekter du har fotograferet. De kan på den måde få indblik i hvilken type fotograf du er. 

Derudover er det vigtigt at du har dine kontaktoplysninger stående, så det aldrig er et problem for eventuelt nye kunder at kunne tage kontakt til dig.

Sociale medier

Det er vigtigt at du som selvstændig freelancer fotograf udkommer på diverse sociale medier. Instagram vil være et oplagt medie for dig som fotograf at være aktiv på, og den vej igennem promovere dig selv, for at ramme potentielle nye kunder, og så de kan se hvad du har tidligere har lavet.

Du skal være forsikret

Når du som freelancefotograf vælger at oprette en profil hos os, bliver du automatisk forsikret via Factofly. Dette er blandt andet også en af de mange fordele vi som freelancebureau tilbyder til vores freelancere. 

Som bruger hos Factofly er du dækket af følgende forsikringer hvis der er noget der skulle gå galt: 

 • Erhvervsansvarsforsikring 
 • Erhvervsskadeforsikring

Du kan blive meget klogere på, hvordan og hvorledes vores forsikring dækker, når du er oprettet som medlem hos os, hos Factofly. 

Det hele er lidt nemmere med Factofly

At være freelancer som fotograf  byder på frihed, men også på administrative udfordringer. Det er her, Factofly kommer ind i billedet, for at gøre livet lettere for dig.

Vi har fjernet behovet for eget CVR-nummer, så du som Factofly-bruger kan fokusere på det, der virkelig tæller: dit arbejde, dine kunder og væksten af din forretning. Og ja, du kan endda også tillade dig selv at slappe af lidt!

Som medlem kan du netop sige farvel til CVR-numre, komplicerede fakturaer, virksomhedsregistrering og momsindberetninger. Med Factofly er der ingen øvre indtjeningsgrænse for at fakturere som privatperson – det er som at “låne” vores CVR-nummer. Vi har taget os af alt det besværlige for dig! Det skal du slet ikke tænke på. 

Alt, du skal gøre for at undgå det administrative bøvl, er at tilmelde dig som bruger. Vi tager os af resten. Factofly er skabt til dig, der lever af din tid og ekspertise. 

hvordan bliver man fotograf
Af 8,1 min læsetidSidst opdateret: 5. april 2024

Din guide til hvordan du nemt kommer i gang som fotograf.

Har du en drøm om at fange livets øjeblikke med dit kamera, hvad end det gælder større begivenheder med dybe følelser, en fortælling i et enkelt skud, eller blot de enkelte stunder i hverdagen?

Hos Factofly har vi udarbejdet en guide til dig, der har passion for fotografi og ønsker at tage skridtet videre for at blive en professionel fotograf.

Uanset om du drømmer om at blive: 

 • En anerkendt modefotograf
 • En eftertragtet bryllupsfotograf
 • En skarp fotojournalist

Så vil denne guide tage dig igennem de nødvendige skridt for at realisere din drøm uanset ambitionsniveau.

Vi vil udforske alt fra de grundlæggende teknikker indenfor fotografi, til hvordan du opbygger en portefølje, finder dine første kunder og navigerer i freelance verdenen som fotograf.

Lad os sammen tage det første skridt på din rejse mod at blive fotograf.

Men først…Hvad er en fotograf?

En fotograf er en, der mestrer kunsten at fange billeder, der fortæller historier, udtrykker følelser eller dokumenterer begivenheder.

Du som fotograf kan specialisere dig i forskellige genrer, men ikke nødvendigvis begrænse sig til en.

Det gælder både:

 • Portrætfotografi
 • Produktfotografi
 • Bryllupsfotografi
 • Modefotografi
 • Journalistisk fotografi

Hver genre stiller krav til dine færdigheder og kreativitet, samt forståelse for kundens behov og projektets mål. 

For at du kan blive en dygtig fotograf handler det ikke kun teknisk om at kunne fange et flot billede, men også at du kan kommunikere og samarbejde effektivt med kunden for at opfylde deres ønsker.

Som freelance fotograf har du ikke to dage der er ens. Den ene dag kan du skyde et storslået bryllup, den næste dag kan du arbejde med et nystartet brand for at skabe indhold til deres sociale medier.

Forskelligheden i de enkeltes fotografers arbejdsopgaver varierer selvfølgelig alt afhængig af om du har specialiseret dig indenfor et specifikt felt.

Har du brug for et kursus inden?

Vejen til at du bliver en dygtig fotograf er både personlig og unik, og spørgsmålet om, hvorvidt du har brug for et kursus før du starter din rejse, afhænger af flere faktorer.

For nogle kan et fotokursus være en oplagt mulighed for at lære de tekniske aspekter af fotografering, alt fra blænde og lukketid til billedkomposition og lysstyring. 

Selvom et kursus kan give dig en solid grundlæggende forståelse og finpudse dine færdigheder, er praktisk erfaring ofte lige så værdifuld.

Mange succesfulde fotografer har udviklet deres talent gennem selvlæring, eksperimentering og utallige timer bag kameraet.

Det skal du have styr på som fotograf?

Nedenfor vil vi hos Factofly guide dig igennem en række vigtige parametre, som er værd at have styr på i forbindelse med overvejelsen om at blive selvstændig fotograf.

Spring erhvervskontoen over

Du undrer dig måske over, om du som selvstændig fotograf bare kan undgå at have en erhvervskonto, men svaret er: “Det kan du sagtens”.

Som freelancefotograf kan du netop let slippe for at oprette en erhvervskonto, ved at tilmelde dig som bruger hos Factofly. 

Vi hos Factofly gør det muligt for dig at fakturere klienter og modtage betalinger direkte, uden de ekstra lag af finansiel administration.

Dette betyder, at du kan fokusere mere på din passion og dit håndværk, mens vi håndterer det kedelige papirarbejde.

For freelance fotografer, der ønsker at minimere deres administrative opgaver og maksimere deres kreative output, kan du oprette en profil hos os, hvor vi tilbyder en enkel, men effektiv løsning, der undgår behovet for en erhvervskonto.

Dit udstyr

Som fotograf er dit udstyr ikke bare et værktøj, men meget mere end det.

Valget af udstyr reflekteres ofte i din stil, de genrer du ønsker at udforske, og de historier, du ønsker at fortælle gennem din fotografering. Et DSLR-kamera kan være kernen i din fotopakke, men objektiver, stativer, eksterne blitz, og selv dit valg af taske spiller en afgørende rolle i at bringe din vision til liv.

Er du nybegynder kan det være fristende at investere i det dyreste udstyr med det samme, men det anbefales at du starter med det essentielle, lære dit udstyr at kende, og så efterfølgende opgradere dit udstyr baseret på de begrænsninger, du har oplevet i din kreative proces.

Programmer til efterbehandling

For at give dine billeder det sidste personlige finish, kan du benytte programmer som Adobe Lightroom eller Photoshop til at transformere dine billeder og bringe dem tættere på dit personlige præg.

Disse værktøjer tillader dig at justere lys, farve og komposition, hvilket giver dine billeder det sidste touch.

Kontrakter – forbered skilsmissen mens I er gode venner

Først og fremmest er det som freelance fotograf vigtigt at du har styr på dine kontrakter med dine kunder.

Dette er alpha omega, for at have en velfungerende virksomhed og gode kunderelationer! 

Som freelance fotograf er det afgørende at du har klare aftaler, der dækker de enkelte projekters omfang, betalingsbetingelser, ophavsret og meget mere. Dette står vi hos Factofly netop klar til at hjælpe dig med, hvis du opretter en profil hos os allerede i dag. 

For at lette denne proces har vi netop udviklet en kontraktskabelon, som er skræddersyet til behovene hos en freelancer. Denne skabelon tilpasse og designes til at sikre, at alle de essentielle elementer i en fotografisk serviceaftale er dækket, hvilket giver dig ro i sindet, når du påtager dig nye projekter.

Vores skabelon hjælper dig med at navigere i oprettelsen af kontrakter, så du kan fokusere på det, du gør bedst – netop at skabe de uforglemmelige billeder! 

I forbindelse med at du gør brug af vores kontraktskabelon sikrer du at dine interesser er beskyttede, og at dine kunders forventninger er klarlagt fra start.

For at dykke dybere ned i, hvad din freelancekontrakt bør indeholde, og hvorfor disse elementer er vigtige, kan du udforske vores dybdegående guide, som indeholder 5 ting du altid skal have med

Ophavsret af dine billeder

Det er vigtigt at du som fotograf har styr på ophavsretten af dine billeder, for netop at sikre, at dine projekter forbliver dine. Det kalder vi også for et juridisk skjold, der beskytter mod uautoriseret brug og kopiering af dine billeder.

Dette er også noget vi hos Factofly sørger for at hjælpe dig med. Og det er netop også en af årsagerne til at du skal oprette dig hos Factofly! 

Fakturering af dine kunder

Som fotograf arbejder du ofte som freelancer, hvilket betyder, at du typisk selv står for de administrative opgaver, herunder blandt andet fakturering.

Dertil er det vigtigt at du har styr på de mest gængse regler i forbindelse med oprettelse af en faktura uden cvr nr, hvis du har ønske om selv at stå for den del? 

Men er du som så mange andre selvstændige også mest interesseret i at holde dit fokus på selve fotografi delen, så kan du netop gøre brug af vores fakturaservice.

Med en profil hos Factofly undgår du alt det besværlige og praktiske ved at være selvstændig, og det kan man jo godt lide! For så er der netop mere tid til alt det sjove – at tage billederne. 

Din hjemmeside

Som selvstændig anbefales du til at have en hjemmeside, både så dine allerede eksisterende kunder og potentielt nye kunder kan se hvilke tidligere projekter du har fotograferet. De kan på den måde få indblik i hvilken type fotograf du er. 

Derudover er det vigtigt at du har dine kontaktoplysninger stående, så det aldrig er et problem for eventuelt nye kunder at kunne tage kontakt til dig.

Sociale medier

Det er vigtigt at du som selvstændig freelancer fotograf udkommer på diverse sociale medier. Instagram vil være et oplagt medie for dig som fotograf at være aktiv på, og den vej igennem promovere dig selv, for at ramme potentielle nye kunder, og så de kan se hvad du har tidligere har lavet.

Du skal være forsikret

Når du som freelancefotograf vælger at oprette en profil hos os, bliver du automatisk forsikret via Factofly. Dette er blandt andet også en af de mange fordele vi som freelancebureau tilbyder til vores freelancere. 

Som bruger hos Factofly er du dækket af følgende forsikringer hvis der er noget der skulle gå galt: 

 • Erhvervsansvarsforsikring 
 • Erhvervsskadeforsikring

Du kan blive meget klogere på, hvordan og hvorledes vores forsikring dækker, når du er oprettet som medlem hos os, hos Factofly. 

Det hele er lidt nemmere med Factofly

At være freelancer som fotograf  byder på frihed, men også på administrative udfordringer. Det er her, Factofly kommer ind i billedet, for at gøre livet lettere for dig.

Vi har fjernet behovet for eget CVR-nummer, så du som Factofly-bruger kan fokusere på det, der virkelig tæller: dit arbejde, dine kunder og væksten af din forretning. Og ja, du kan endda også tillade dig selv at slappe af lidt!

Som medlem kan du netop sige farvel til CVR-numre, komplicerede fakturaer, virksomhedsregistrering og momsindberetninger. Med Factofly er der ingen øvre indtjeningsgrænse for at fakturere som privatperson – det er som at “låne” vores CVR-nummer. Vi har taget os af alt det besværlige for dig! Det skal du slet ikke tænke på. 

Alt, du skal gøre for at undgå det administrative bøvl, er at tilmelde dig som bruger. Vi tager os af resten. Factofly er skabt til dig, der lever af din tid og ekspertise.