Konkurs - hvad nu
Del artiklen!
Af 10 min læsetidSidst opdateret: 26. juni 2023

Du er nede, men ikke ude. Her er din guide til at beholde dine kunder, selvom du må dreje nøglen om.

Konkurs, insolvens og nedlukning. Der er mange begreber at holde styr på, hvis uheldet er ude, og du er tvunget til at dreje nøglen og lukke virksomheden ned.

Det er for de fleste en uvant og svær situation – for hvad nu? Hvordan kommer man bedst muligt ud på den anden side? Her guider vi dig igennem processen med nyttig viden og råd, samt en guide til hvordan du fortsat kan beholde dine kunder uden at have et CVR nr. og på trods af nedlukningen.

Nedlukning af din virksomhed trin for trin:

Den første vigtige process, når du har taget beslutningen om at stoppe dit firma (konkurs eller ej), er at få styr på det administrative i forbindelse med nedlukningen af virksomheden. Alt efter hvilken virksomhedsform du har, er der forskellige måder at gøre dette på.

De fleste freelancere eller mindre virksomheder er registreret som enkeltmandsvirksomhed eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV). Hos Erhvervsstyrelsen kan du finde en mere detaljeret guide til nedlukning af denne virksomhedsform, men generelt set er der 5 vigtige punkter:

  1. Indberet lukning af virksomheden og dens registreringer:Virk.dk kan du angive lukning af virksomheden og en ophørsdato. Efter at have gjort dette vil din virksomhed automatisk blive afmeldt registreringerne for f.eks. skat, moms mv. på ophørsdatoen.
  2. Afslutning af momsregnskabet:Herefter skal du huske at indberette og betale moms til og med den ophørsdato, som du angav på Virks hjemmeside. Det er lidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan momsen skal opgøres, men du kan læse mere om dette i Skats guide.
  3. Ret din forskudsopgørelse hos Skat:Når du har fået styr på de to ovenstående punkter, er det tid til at rette din forskudsopgørelse hos Skat, så du fremover kommer til at betale det rigtige beløb i skat.
  4. Få styr på skatteregnskabet:Uanset hvornår på året du lukker din virksomhed, skal du ved nedlukningen få styr på skatteregnskabet for året. Derfor skal du ind og rette årsopgørelsen til via oplysningsskemaet hos Skat.
  5. Gem dine regnskaber:Det sidste vigtige punkt er blot, at du skal huske at gemme alle dine fakturaer og regnskaber i mindst 5 år efter nedlukningen af din virksomhed.

Hvis du derimod har en anden virksomhedsform som f.eks. ApS eller A/S, er processen lidt anderledes alt efter din situation. Dette kan du læse meget mere om hos Erhvervsstyrelsen.

Behold dine kunder trods nedlukning af CVR nummer

Når du har fået styr på det administrative, er det en god idé at række ud til dine kunder for at oplyse dem om situationen. 

Hvis du stadig har kunder tilbage og ønsker at fortsætte samarbejdet, er det nemlig muligt at gøre dette uden et CVR nummer. Her fortæller vi hvordan og guider dig gennem kommunikationen med dine kunder.

Fortsæt arbejdet uden CVR nr. og virksomhed

Med en tredjepartsløsning som Factofly kan du nemt fortsætte arbejdet og faktureringen, uden at have et CVR nummer og dermed beholde dine kunder og omsætningen.

Når du tilmelder dig Factofly, vil vi stå for det administrative, hvor du hverken behøver et CVR nr. eller en registreret virksomhed, da faktureringen og alle administrative hovedpiner bliver klaret af os.

Det er dog vigtigt at oplyse dine kunder om ændringen på bedst mulig vis, så der er større chance for, at samarbejdet fortsætter problemfrit, og at de er med på, hvad der foregår.

Opret gratis bruger

Behold dine kunder med Factofly

Factofly lader dig servicere dine kunder og tage betaling – også selvom du har drejet nøglen om i din virksomhed. Opret en gratis bruger, og send fakturaer uden eget CVR nummer.

Opret gratis bruger

Giv dine kunder klar og tydelig besked

Når du skal give dine kunder besked, er det vigtigt, at du kommunikerer klart og tydeligt samt oplyser dem om, hvordan ændringen kommer til at påvirke dem og samarbejdet fremover.

For at styrke det fremtidige samarbejde, kan du holde beskeden i en positiv tone med et tydeligt budskab for at male et ukompliceret og positivt billede af fremtiden.

Kopier teksten herunder og brug det til dine kunder:

“Hej _____,

Jeg værdsætter vores gode samarbejde og skriver til dig/jer for at oplyse om, at der vil ske få administrative ændringer i min virksomhed.

Det betyder, at mit CVR nr. pr. d. XX/XX – 20XX (indsæt dato) vil lukke ned. Dette kommer heldigvis ikke til at påvirke vores gode samarbejde, da jeg fremover vil fakturere gennem en tredjepart for en smartere behandling af det administrative, og dermed frigive tid til at løse jeres problemer. 

Vores samarbejde kan derfor fortsætte som normalt, hvor den eneste ændring for jer, vil være navnet og oplysningerne på fakturaen. 

(I vil i fremtiden modtage en faktura fra Factofly, og I kan se hvordan den faktura ser ud her.)

Jeg ser frem til et langvarigt/fortsat samarbejde, og hvis I har nogle spørgsmål må I endelig sige til. Rigtig god dag!

Med venlig hilsen

XXXX”



Kommunikation med kunder som reagerer negativt på ændringerne

Det kan ske, at nogle kunder vil reagere negativt på ændringerne, have spørgsmål eller bekymringer herom. 

Psykologisk set kan ændringer for den menneskelige hjerne betyde fare, og vi har fra naturens side en tendens til at holde fast i det trygge og velkendte. 

Der er dog ingen grund til panik, og det er vigtigt, at du først og fremmest udviser forståelse for din kundes nye situation og besvarer alle spørgsmål bedst muligt for at skabe tryghed i overgangen.

At en kunde reagerer negativt på ændringerne, betyder ikke nødvendigvis, at de ønsker at stoppe samarbejdet. 

Bevar roen, understreg de minimale ændringer det vil have for din kunde og skab tryghed evt. ved at sende et link til information om din nye faktureringsløsning. På den måde hjælper du din samarbejdspartner bedst muligt igennem de nye ændringer. 

Og hvis uheldet er ude, og kunden alligevel vælger at afbryde samarbejdet, findes der heldigvis et hav af nye kunder derude, så du fortsat kan trække en omsætning hjem.



Sådan håndterer du overgangen fra virksomhed til din nye faktureringsløsning

Når du først har fået styr på nedlukningen af din virksomhed og informeret dine kunder, er det tid til at igangsætte overgangen fra egen virksomhed til din nye faktureringsløsning.

Vi kigger ind i hvordan du som bruger hos Factofly kan blive guidet igennem en smidig overgang, så du kan komme i gang hurtigst muligt og fortsætte arbejdet med dine kunder. Og er du nysgerrig på hvordan din lønberegning som selvstændig freelancer vil se, kan du kigge forbi vores lønberegner. 

Opret gratis bruger

Behold dine kunder med Factofly

Factofly lader dig servicere dine kunder og tage betaling – også selvom du har drejet nøglen om i din virksomhed. Opret en gratis bruger, og send fakturaer uden eget CVR nummer.

Opret gratis bruger

Sådan kommer du hurtigt i gang med Factofly:

Med Factofly har du mulighed for at fakturere som privatperson uden eget CVR nummer. Det kan være den helt rigtige løsning for dig, hvis du frivilligt eller ufrivilligt har lukket din virksomhed og gerne vil fortsætte arbejdet.

Du kan helt gratis tilmelde dig Factofly og oprette en profil. Du betaler kun, når du bruger Factofly, og dette sker ved opkrævning af et fast servicegebyr, som automatisk bliver trukket fra din faktura. Du kan læse mere om vores priser her.

Du kan derfor roligt oprette dig, så du er klar til at sende de første fakturaer med din nye faktureringsløsning i ryggen.

Herefter vil Factofly stå for alt det administrative, så du kan fokusere på arbejdet, hvor du hverken behøver CVR nummer, forsikring, regnskabsprogrammer eller en erhvervskonto.

Sådan fungerer det:

Når du først har oprettet dig, skal du blot følge nogle enkle trin for at sende fakturaer og modtage betaling.

  1. Opret opgaven og send fakturaen

Opret opgaven på platformen og tryk “Send” for at sende fakturaen direkte til din kunde.

  1. Læn dig tilbage og slap af

Når dette er gjort sørger Factofly for resten, så du slipper for alt det administrative.

  1. Modtag dine penge

Factofly opkræver betaling fra kunden, afregner både skat og moms samt udbetaler derefter pengene til dig som normal løn.

Forsikringer med Factofly:

Når du er bruger hos Factofly, er du automatisk dækket af de generelle, lovpligtige forsikringer; erhvervsulykke og -skadesforsikring.

For at være dækket af forsikringerne under arbejdet er det dog vigtigt, at du opretter opgaven på Factoflys platform, inden du påbegynder arbejdet.

Erhvervsansvarsforsikring:

Erhvervsansvarsforsikringen dækker, hvis du kommer til at forvolde skade på en person eller andres ting i forbindelse med arbejdet.

Erhvervsskadeforsikring:

Erhvervsskadeforsikringen svarer lidt til en ulykkesforsikring og dækker, hvis du skulle være uheldig selv at komme til skade under arbejdet.

Fakturering med Factofly:

Når du fakturerer med Factofly, fakturerer du som et firma bare gennem Factoflys CVR nummer.

Detaljerne vil klart og tydeligt fremgå af fakturaen, så din kunde altid kan se, hvilket arbejde de bliver faktureret for.

Der er ingen grænse for, hvor meget du kan fakturere for, og du undgår den gyldne regel om, at man skal oprette et CVR nummer ved en omsætning på mere end 50.000 kr. om året.

Du kan både fakturere danske og internationale kunder, og du bliver automatisk opdateret, når der er nyt om din faktura.

Herudover bliver pengene udbetalt til dig som normal løn, indenfor 48 timer efter vi har modtaget betaling fra din kunde. 

Fradrag med Factofly:

Når du bruger Factofly, kan du som udgangspunkt få fradrag for alle de udgifter, du har i forbindelse med dit arbejde. Det kan f.eks. være udgifter til kontorhotel, værktøj, transport, software, udstyr eller andet, der gør at du kan udføre dine opgaver.

Hvis du har udgifter i forbindelse med arbejdet, som du gerne vil have fradrag for, skal du sørge for at gemme kvitteringen, tage et billede af den og uploade den under din profil, hvor du kan oprette et fradrag.

Hvem kan bruge Factofly?

Som udgangspunkt kan alle inden for erhverv, hvor man sælger sin tid, kunnen eller ekspertise, benytte sig af Factofly.

Man kan desværre ikke anvende Factofly, hvis man er lagerførende og sælger fysiske produkter som f.eks. en webshop eller butik.

Factofly og dagpenge

Factofly kan nemt gå hånd i hånd med dagpenge. Så hvis omsætningen ikke er høj nok til, at du kan være selvforsørgende, kan du sagtens anvende Factofly, mens du modtager dagpenge og får din omsætning op at køre igen.

Uden et CVR nummer og ved brug af Factofly, vil du kunne beholde din dagpengeret på 104 uger, og du vil kun bruge af dine supplerende dagpenge i de uger, hvor du er aktiv og har opgaver.

Da du ikke har eget CVR nummer, får du gennem Factofly en ansættelseskontrakt for dine opgaver, og dine timer og indkomst bliver automatisk opgivet til Skat, hvorfra din A-kasse kan indhente oplysningerne.

Factofly er altså kompatibel med langt de fleste A-kasser, så du kan modtage betaling for dine opgaver samtidigt med, at du modtager dagpenge.

Har du spørgsmål eller brug for mere information?

Hvis du har spørgsmål eller brug for mere information, er du altid velkommen til at kontakte os hos Factofly på 71 96 00 54 eller i chatten i højre hjørne. 

Opret gratis bruger

Behold dine kunder med Factofly

Factofly lader dig servicere dine kunder og tage betaling – også selvom du har drejet nøglen om i din virksomhed. Opret en gratis bruger, og send fakturaer uden eget CVR nummer.

Opret gratis bruger
Konkurs - hvad nu
Af 10 min læsetidSidst opdateret: 26. juni 2023

Du er nede, men ikke ude. Her er din guide til at beholde dine kunder, selvom du må dreje nøglen om.

Konkurs, insolvens og nedlukning. Der er mange begreber at holde styr på, hvis uheldet er ude, og du er tvunget til at dreje nøglen og lukke virksomheden ned.

Det er for de fleste en uvant og svær situation – for hvad nu? Hvordan kommer man bedst muligt ud på den anden side? Her guider vi dig igennem processen med nyttig viden og råd, samt en guide til hvordan du fortsat kan beholde dine kunder uden at have et CVR nr. og på trods af nedlukningen.

Nedlukning af din virksomhed trin for trin:

Den første vigtige process, når du har taget beslutningen om at stoppe dit firma (konkurs eller ej), er at få styr på det administrative i forbindelse med nedlukningen af virksomheden. Alt efter hvilken virksomhedsform du har, er der forskellige måder at gøre dette på.

De fleste freelancere eller mindre virksomheder er registreret som enkeltmandsvirksomhed eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV). Hos Erhvervsstyrelsen kan du finde en mere detaljeret guide til nedlukning af denne virksomhedsform, men generelt set er der 5 vigtige punkter:

  1. Indberet lukning af virksomheden og dens registreringer:Virk.dk kan du angive lukning af virksomheden og en ophørsdato. Efter at have gjort dette vil din virksomhed automatisk blive afmeldt registreringerne for f.eks. skat, moms mv. på ophørsdatoen.
  2. Afslutning af momsregnskabet:Herefter skal du huske at indberette og betale moms til og med den ophørsdato, som du angav på Virks hjemmeside. Det er lidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan momsen skal opgøres, men du kan læse mere om dette i Skats guide.
  3. Ret din forskudsopgørelse hos Skat:Når du har fået styr på de to ovenstående punkter, er det tid til at rette din forskudsopgørelse hos Skat, så du fremover kommer til at betale det rigtige beløb i skat.
  4. Få styr på skatteregnskabet:Uanset hvornår på året du lukker din virksomhed, skal du ved nedlukningen få styr på skatteregnskabet for året. Derfor skal du ind og rette årsopgørelsen til via oplysningsskemaet hos Skat.
  5. Gem dine regnskaber:Det sidste vigtige punkt er blot, at du skal huske at gemme alle dine fakturaer og regnskaber i mindst 5 år efter nedlukningen af din virksomhed.

Hvis du derimod har en anden virksomhedsform som f.eks. ApS eller A/S, er processen lidt anderledes alt efter din situation. Dette kan du læse meget mere om hos Erhvervsstyrelsen.

Behold dine kunder trods nedlukning af CVR nummer

Når du har fået styr på det administrative, er det en god idé at række ud til dine kunder for at oplyse dem om situationen. 

Hvis du stadig har kunder tilbage og ønsker at fortsætte samarbejdet, er det nemlig muligt at gøre dette uden et CVR nummer. Her fortæller vi hvordan og guider dig gennem kommunikationen med dine kunder.

Fortsæt arbejdet uden CVR nr. og virksomhed

Med en tredjepartsløsning som Factofly kan du nemt fortsætte arbejdet og faktureringen, uden at have et CVR nummer og dermed beholde dine kunder og omsætningen.

Når du tilmelder dig Factofly, vil vi stå for det administrative, hvor du hverken behøver et CVR nr. eller en registreret virksomhed, da faktureringen og alle administrative hovedpiner bliver klaret af os.

Det er dog vigtigt at oplyse dine kunder om ændringen på bedst mulig vis, så der er større chance for, at samarbejdet fortsætter problemfrit, og at de er med på, hvad der foregår.

Opret gratis bruger

Behold dine kunder med Factofly

Factofly lader dig servicere dine kunder og tage betaling – også selvom du har drejet nøglen om i din virksomhed. Opret en gratis bruger, og send fakturaer uden eget CVR nummer.

Opret gratis bruger

Giv dine kunder klar og tydelig besked

Når du skal give dine kunder besked, er det vigtigt, at du kommunikerer klart og tydeligt samt oplyser dem om, hvordan ændringen kommer til at påvirke dem og samarbejdet fremover.

For at styrke det fremtidige samarbejde, kan du holde beskeden i en positiv tone med et tydeligt budskab for at male et ukompliceret og positivt billede af fremtiden.

Kopier teksten herunder og brug det til dine kunder:

“Hej _____,

Jeg værdsætter vores gode samarbejde og skriver til dig/jer for at oplyse om, at der vil ske få administrative ændringer i min virksomhed.

Det betyder, at mit CVR nr. pr. d. XX/XX – 20XX (indsæt dato) vil lukke ned. Dette kommer heldigvis ikke til at påvirke vores gode samarbejde, da jeg fremover vil fakturere gennem en tredjepart for en smartere behandling af det administrative, og dermed frigive tid til at løse jeres problemer. 

Vores samarbejde kan derfor fortsætte som normalt, hvor den eneste ændring for jer, vil være navnet og oplysningerne på fakturaen. 

(I vil i fremtiden modtage en faktura fra Factofly, og I kan se hvordan den faktura ser ud her.)

Jeg ser frem til et langvarigt/fortsat samarbejde, og hvis I har nogle spørgsmål må I endelig sige til. Rigtig god dag!

Med venlig hilsen

XXXX”



Kommunikation med kunder som reagerer negativt på ændringerne

Det kan ske, at nogle kunder vil reagere negativt på ændringerne, have spørgsmål eller bekymringer herom. 

Psykologisk set kan ændringer for den menneskelige hjerne betyde fare, og vi har fra naturens side en tendens til at holde fast i det trygge og velkendte. 

Der er dog ingen grund til panik, og det er vigtigt, at du først og fremmest udviser forståelse for din kundes nye situation og besvarer alle spørgsmål bedst muligt for at skabe tryghed i overgangen.

At en kunde reagerer negativt på ændringerne, betyder ikke nødvendigvis, at de ønsker at stoppe samarbejdet. 

Bevar roen, understreg de minimale ændringer det vil have for din kunde og skab tryghed evt. ved at sende et link til information om din nye faktureringsløsning. På den måde hjælper du din samarbejdspartner bedst muligt igennem de nye ændringer. 

Og hvis uheldet er ude, og kunden alligevel vælger at afbryde samarbejdet, findes der heldigvis et hav af nye kunder derude, så du fortsat kan trække en omsætning hjem.



Sådan håndterer du overgangen fra virksomhed til din nye faktureringsløsning

Når du først har fået styr på nedlukningen af din virksomhed og informeret dine kunder, er det tid til at igangsætte overgangen fra egen virksomhed til din nye faktureringsløsning.

Vi kigger ind i hvordan du som bruger hos Factofly kan blive guidet igennem en smidig overgang, så du kan komme i gang hurtigst muligt og fortsætte arbejdet med dine kunder. Og er du nysgerrig på hvordan din lønberegning som selvstændig freelancer vil se, kan du kigge forbi vores lønberegner. 

Opret gratis bruger

Behold dine kunder med Factofly

Factofly lader dig servicere dine kunder og tage betaling – også selvom du har drejet nøglen om i din virksomhed. Opret en gratis bruger, og send fakturaer uden eget CVR nummer.

Opret gratis bruger

Sådan kommer du hurtigt i gang med Factofly:

Med Factofly har du mulighed for at fakturere som privatperson uden eget CVR nummer. Det kan være den helt rigtige løsning for dig, hvis du frivilligt eller ufrivilligt har lukket din virksomhed og gerne vil fortsætte arbejdet.

Du kan helt gratis tilmelde dig Factofly og oprette en profil. Du betaler kun, når du bruger Factofly, og dette sker ved opkrævning af et fast servicegebyr, som automatisk bliver trukket fra din faktura. Du kan læse mere om vores priser her.

Du kan derfor roligt oprette dig, så du er klar til at sende de første fakturaer med din nye faktureringsløsning i ryggen.

Herefter vil Factofly stå for alt det administrative, så du kan fokusere på arbejdet, hvor du hverken behøver CVR nummer, forsikring, regnskabsprogrammer eller en erhvervskonto.

Sådan fungerer det:

Når du først har oprettet dig, skal du blot følge nogle enkle trin for at sende fakturaer og modtage betaling.

  1. Opret opgaven og send fakturaen

Opret opgaven på platformen og tryk “Send” for at sende fakturaen direkte til din kunde.

  1. Læn dig tilbage og slap af

Når dette er gjort sørger Factofly for resten, så du slipper for alt det administrative.

  1. Modtag dine penge

Factofly opkræver betaling fra kunden, afregner både skat og moms samt udbetaler derefter pengene til dig som normal løn.

Forsikringer med Factofly:

Når du er bruger hos Factofly, er du automatisk dækket af de generelle, lovpligtige forsikringer; erhvervsulykke og -skadesforsikring.

For at være dækket af forsikringerne under arbejdet er det dog vigtigt, at du opretter opgaven på Factoflys platform, inden du påbegynder arbejdet.

Erhvervsansvarsforsikring:

Erhvervsansvarsforsikringen dækker, hvis du kommer til at forvolde skade på en person eller andres ting i forbindelse med arbejdet.

Erhvervsskadeforsikring:

Erhvervsskadeforsikringen svarer lidt til en ulykkesforsikring og dækker, hvis du skulle være uheldig selv at komme til skade under arbejdet.

Fakturering med Factofly:

Når du fakturerer med Factofly, fakturerer du som et firma bare gennem Factoflys CVR nummer.

Detaljerne vil klart og tydeligt fremgå af fakturaen, så din kunde altid kan se, hvilket arbejde de bliver faktureret for.

Der er ingen grænse for, hvor meget du kan fakturere for, og du undgår den gyldne regel om, at man skal oprette et CVR nummer ved en omsætning på mere end 50.000 kr. om året.

Du kan både fakturere danske og internationale kunder, og du bliver automatisk opdateret, når der er nyt om din faktura.

Herudover bliver pengene udbetalt til dig som normal løn, indenfor 48 timer efter vi har modtaget betaling fra din kunde. 

Fradrag med Factofly:

Når du bruger Factofly, kan du som udgangspunkt få fradrag for alle de udgifter, du har i forbindelse med dit arbejde. Det kan f.eks. være udgifter til kontorhotel, værktøj, transport, software, udstyr eller andet, der gør at du kan udføre dine opgaver.

Hvis du har udgifter i forbindelse med arbejdet, som du gerne vil have fradrag for, skal du sørge for at gemme kvitteringen, tage et billede af den og uploade den under din profil, hvor du kan oprette et fradrag.

Hvem kan bruge Factofly?

Som udgangspunkt kan alle inden for erhverv, hvor man sælger sin tid, kunnen eller ekspertise, benytte sig af Factofly.

Man kan desværre ikke anvende Factofly, hvis man er lagerførende og sælger fysiske produkter som f.eks. en webshop eller butik.

Factofly og dagpenge

Factofly kan nemt gå hånd i hånd med dagpenge. Så hvis omsætningen ikke er høj nok til, at du kan være selvforsørgende, kan du sagtens anvende Factofly, mens du modtager dagpenge og får din omsætning op at køre igen.

Uden et CVR nummer og ved brug af Factofly, vil du kunne beholde din dagpengeret på 104 uger, og du vil kun bruge af dine supplerende dagpenge i de uger, hvor du er aktiv og har opgaver.

Da du ikke har eget CVR nummer, får du gennem Factofly en ansættelseskontrakt for dine opgaver, og dine timer og indkomst bliver automatisk opgivet til Skat, hvorfra din A-kasse kan indhente oplysningerne.

Factofly er altså kompatibel med langt de fleste A-kasser, så du kan modtage betaling for dine opgaver samtidigt med, at du modtager dagpenge.

Har du spørgsmål eller brug for mere information?

Hvis du har spørgsmål eller brug for mere information, er du altid velkommen til at kontakte os hos Factofly på 71 96 00 54 eller i chatten i højre hjørne. 

Opret gratis bruger

Behold dine kunder med Factofly

Factofly lader dig servicere dine kunder og tage betaling – også selvom du har drejet nøglen om i din virksomhed. Opret en gratis bruger, og send fakturaer uden eget CVR nummer.

Opret gratis bruger